Luca Cantineau tijdens MVV Maastricht – FC Volendam. Foto Pro Shots / Paul Roling.

Talentvolle Luca Cantineau uit Voorburg ziet nog voldoende verbeterpunten

‘Soms denk ik nog te veel als voetballer’

Door LEO BLANK


Luca Cantineau is een van de vele groeibriljanten in het betaald voetbal. De pas 25-jarige inwoner van Voorburg maakte een jaar geleden zijn debuut tijdens Jong Ajax – Telstar. Zijn ambitie? “In stappen omhoog naar een WK-finale. Je moet de lat hoog durven leggen.”


Hij stapt een kwartier na het afgesproken tijdstip restaurant The River in Voorburg binnen. Luca verontschuldigt zich uitgebreid: “Ik was druk met koffers pakken. Ik vlieg morgenochtend om zes uur naar Saudi-Arabië. Samen met Kevin Blom en assistent-scheidsrechters Rob van der Ven en Freek van Dursen. Kevin leidt vrijdagavond (22 november, red.) een topper in de hoogste divisie, ik fungeer als VAR. Zondag fluit de Slowaak Matej Jug, is Kevin VAR en ik assistent-VAR. ’s Avonds vliegen we terug naar Nederland.”


Druk baasje

Luca Cantineau, vader met Franse roots en moeder met Indonesische, is een druk baasje. Hij fluit vooral in de Keuken Kampioen Divisie. Is regelmatig vierde man in de Eredivisie. En heeft ondertussen vijftien duels als videoscheidsrechter achter de rug.

Daarnaast heeft hij bachelors afgerond in notarieel en fiscaal recht. Daarna is hij aan de Universiteit Leiden begonnen aan een dubbele master in arbeids- en ondernemingsrecht. Het doel is om in 2021 klaar te zijn met die studie. Dan mag hij zich meester in de rechten noemen. De ambitie is om in de toekomst als advocaat op te treden in zaken die betrekking hebben op ondernemingsrecht zoals overnames en fusies van bedrijven.

“Ik heb op de universiteit een topsportstatus. Betekent dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met mijn activiteiten voor de KNVB. Herkansingen, uitstel. Dat gaat goed tot nu toe.”


Trainen

Wie op hoog niveau fluit moet ook veel trainen. De Voorburger is bijna dagelijks actief. Hij somt op: “Maandagochtend train ik op sportcentrum Westvliet in Den Haag met Kevin Blom, Edwin van de Graaf en Laurens Gerrets onder leiding van Marcel Fortunati. Hij is onze personal trainer. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn we daar drie keer in de week bezig.”

Luca vervolgt: “Op dinsdag- en donderdagavond train ik onder Ben van der Kleij bij atletiekvereniging Sparta in Voorburg. Hij was Nederlands recordhouder op de vierhonderd meter. Woensdagavond sport ik met mijn oudere broer Max in de sportschool in Voorburg. In het weekend heb ik mijn wedstrijden. Ja, best een druk leven”, beseft Luca.

Hij doet ook aan andere sporten als fietsen, zwemmen en badminton. En heeft al enige tijd een relatie met zijn vriendin. Met wie hij nog niet samenwoont.

Luca Cantineau tijdens de warming up bij de Treffers. Foto Pro Shots / David van Haren.

Fanatiek

De Voorburger is in alles fanatiek, maar wel op een gezonde manier. Dat bleek al als actief jeugdvoetballer. “Ik speelde op hoog niveau bij Forum Sport, maar ben begonnen bij HVV in Den Haag. De club met één ster op de borst van het shirt omdat ze heel lang geleden tien keer kampioen van Nederland werden. Ik stond op doel, schopte het tot de tweede divisie landelijk. Maar trainer Bo Dutina zag het niet in mij zitten. Ik snapte niet waarom ik buiten de selectie werd gelaten. Mijn motivatie was weg en ik besloot te stoppen.”

BOS-cursus

Luca floot die tijd al bij de jongste pupillen van Forum Sport in zijn woonplaats. Dat beviel hem wel. Op vijftienjarige leeftijd volgde hij de BOS-cursus. Net zestien geworden leidde hij zijn eerste wedstrijden bij de A-junioren. “Ik was daar de jongste in het veld. Dat gaf geen problemen. Ik communiceer op normale wijze met spelers. Laat mijn tanden zien als dat nodig is en er passende maatregelen genomen moeten worden.”

Oud-scheidsrechter Cees van der Togt herkende het talent van de jonge Voorburger en gaf hem de juiste adviezen. Luca werd al snel opgenomen in het talententraject amateurvoetbal en maakte vrijwel ieder seizoen promotie. Net achttien jaar debuteerde hij in de hoofdklasse zaterdag bij Delta Sport in Vlaardingen. Destijds trad oud-betaald voetbalscheidsrechter Peter Oskam (voorheen Tweede Kamerlid van het CDA, thans burgemeester van Capelle aan de IJssel) op als coach.

Twee jaar later volgde toelating tot het talententraject betaald voetbal en waren er aanstellingen op het allerhoogste amateurniveau.

Masterclass

De voorlopige bekroning van zijn snelle carrière vond vorig jaar mei plaats toen Luca een plek kreeg in de Masterclass betaald voetbal en op 5 oktober zijn debuut kwam bij Jong Ajax – Telstar op De Toekomst. Na Alex Bos en Stan Teuben mag hij zich de jongste arbiter in de kweekvijver van het betaald voetbal noemen.

Na ruim een jaar heeft de Voorburger al een flinke staat van dienst opgebouwd. 19 duels in de Eerste Divisie, vijf bekerwedstrijden en ook al enkele oefeninterlands voor jeugdteams in Frankrijk en Portugal. “Ik heb ook al een aanstelling ontvangen voor de op één na hoogste klasse in België. Jammer genoeg moest ik die afzeggen vanwege ziekte.”

Luca Cantineau tijdens Helmond Sport – Jong PSV. Foto Pro Shots / Thomas Bakker.

VAR

Zoals gezegd heeft Luca inmiddels ook de nodige ervaring als videoscheidsrechter. Hij snapt heel goed dat de verwachting bij het publiek dat daarmee discussies voor eens en altijd tot het verleden zouden behoren niet uitkomt: “In Zeist wordt pas ingegrepen als een arbitrale beslissing op het veld duidelijk fout is. Dan wordt de veldarbiter naar de zijlijn geroepen om zelf de beelden te bekijken. Buitenspel is buitenspel. Dat is zichtbaar en aantoonbaar. De interpretatie gaat om overtredingen. Daarbij moet je als VAR uit je eigen realiteit treden. In slow-motion lijkt een overtreding soms ernstiger dan in werkelijkheid. Al begrijp ik goed dat het grote publiek af en toe een andere mening is toegedaan. Ook de VAR maakt fouten. Maar in de meeste gevallen gaat het goed. Dat blijft weleens onderbelicht.”


Strafschop

In de vijftien duels dat hij naar de beeldschermen keek, greep hij slechts twee keer in. Bij FC Groningen – Heracles Almelo draaide zijn collega in het stadion een toegekende strafschop aan de ploeg uit Almelo terug omdat er eerder een aanvallende fout was begaan tegen een verdediger.

In het andere geval was Cantineau na afloop even de gebeten hond. “Bij Fortuna Sittard – FC Groningen gaf Allard Lindhout op mijn advies een rode kaart aan Jorrit Smeets van de thuisclub. Er zouden afdrukken van de schoen in de knie van de tegenstander staan. Zo nam ik dat waar. Achteraf gaf Lindhout toe dat hij daarmee in de fout ging. Ook scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vond het geen rode kaart. Ja, dat was natuurlijk niet leuk voor mij. Het was pas mijn tweede wedstrijd als VAR. Maar Dick bleef me steunen en nam het volledig op voor me. Blijkt ook wel uit het aantal wedstrijden dat ik nu op mijn naam heb staan. Voor mij een heel goed leermoment.”

Luca Cantineau tijdens FC Dordrecht – Almere City. Foto Pro Shots / Dennis Wielders.

Gezag

De VAR is een prima vangnet, aldus Luca. Al erkent hij ook dat het gezag van de veldarbiter ondermijnd wordt als er te vaak vanuit Zeist wordt ingegrepen. “Ja, het doet iets met de autoriteit van de man op het veld. Maar daar moet je tegen kunnen. Het hoort er bij. Al hanteren we met zijn allen het principe dat de scheidsrechter zoveel mogelijk ruimte wordt geboden. En dat we pas ingrijpen als een beslissing absoluut fout is.”


Mooie affiches

Luca fluit een jaar in de Keuken Kampioen Divisie. Zijn ambities? “Geleidelijk stappen maken. En nog mooiere affiches krijgen. Ik heb al bij Cambuur, NEC en NAC Breda gefloten. Als vierde man in de Kuip gestaan bij Feyenoord – Heracles Almelo. Met dik 40.000 man in het stadion. Dan gaat er wel wat door je heen. En je denkt dan ook: “Hier wil ik ook een keer staan als scheidsrechter.”


Kritisch

Luca blijft niettemin kritisch op zichzelf: “Wedstrijdmanagement gaat goed. Ook voor samenwerking met de assistenten krijg ik uitstekende waarderingen. Maar er zijn ook verbeterpunten. Bijvoorbeeld positie kiezen om een spelsituatie optimaal te kunnen beoordelen. En ik moet op het juiste moment de juiste kaart trekken. Ik heb zelf op redelijk hoog niveau gespeeld. Soms denk ik nog te veel als voetballer. Zie iets door de vingers en neem niet de juiste maatregelen. Daar is voor mij winst te behalen.”


Vader

In zijn vader heeft hij zijn trouwste volger én misschien wel meest kritische begeleider. Luca: “Hij was een beloftevolle keeper in de jeugd bij ADO in Den Haag. Zat in nationale selecties. Maar een ernstige knieblessure maakte een abrupt eind aan zijn dromen. Hij is daarna waarnemer geweest in het betaald voetbal. Hij vergezelt me iedere wedstrijd. Heen zit ik achter het stuur, terug rijdt hij altijd. Bespreken we de wedstrijd nog even na. Daarna zet ik de leuning naar achteren en doezel lekker weg.”

Luca Cantineau tijdens Jong Ajax – Almere City. Foto Pro Shots / Ron Baltus.