Laurens Gerrets heeft afgefloten tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Geheel rechts Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

Foto Pro Shots / Peter van Gogh.


Enorme impact na onderbreken voetbalwedstrijd ten gevolge van discriminatie

Laurens Gerrets zet na ‘Den Bosch’ liefst zo snel mogelijk knop om

Door LEO BLANK


Het besef kwam pas veel later. Scheidsrechter Laurens Gerrets beleefde vorige week de gekste dagen van zijn leven. Met Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira was de leidsman uit Capelle aan de IJssel voor even het gesprek van de dag.


“Het was echt een gekkenhuis”, erkent de 31-jarige arbiter enkele dagen na het spraakmakende incident rond de gekleurde speler van de ploeg uit Kralingen. Gerrets werd door de media bedolven onder verzoeken om een interview. Ook bij de afdeling persvoorlichting van de KNVB stroomden aanvragen binnen.

“Ik besloot om alleen bij RTV Rijnmond een korte toelichting te geven op het hele voorval en de daaruit voortvloeiende tijdelijke staking van de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior”, aldus Laurens. “Er loopt een onderzoek naar de gang van zaken en dat wil ik niet verstoren.” Voor De Scheidsrechter maakt Gerrets, die aan zijn zesde seizoen in de Eerste Divisie (tegenwoordig Keuken Kampioen Divisie) bezig is, ook graag een uitzondering.


Film

Hij draait de film van zondagmiddag 17 november nog een keer af: “Voor mij werd pas in de 24e minuut duidelijk dat er iets aan de hand was. Excelsior-speler Mendes Moreira bleek emotioneel volkomen van de kaart. Ik probeerde met hem in contact te komen, maar dat lukte op geen enkele manier. Hij reageerde nergens op. Ik wist op dat moment nog niet wat er aan de hand was.”

Moreira bleek achteraf al vanaf de eerste minuut het mikpunt van racistische uitlatingen van een aantal fans van de thuisclub. Er werden liedjes gezongen over Zwarte Piet zodra hij aan de bal kwam. Ook werd de voetballer uitgemaakt voor onder meer kankerzwarte en katoenplukker.

Enkele minuten later, in minuut 28, zag Laurens Gerrets zich genoodzaakt het veld te verlaten. Spelers van Excelsior, die moeite hadden om hun teamgenoot in bedwang te houden, wilden niet verder spelen. “Toen begreep ik wat er gaande was”, aldus de leidsman.

Laurens Gerrets tijdens Jong AZ – RKC. Foto Pro Shots / Wouter Dill.

Protocol

“Op dat moment doe je wat je moet doen. Ik dirigeerde beide teams naar de kleedkamer. Vervolgens treedt het vaste protocol van de KNVB in werking. In onze kleedkamer vond overleg plaats met veiligheidsmensen van FC Den Bosch en vertegenwoordigers van beide clubs. Dan wordt een pakket maatregelen van kracht. De stadionspeaker deed een oproep aan het publiek om te stoppen met racistische uitlatingen. Stewards begaven zich in het vak waar supporters zich misdroegen. De aanvoerder van FC Den Bosch sprak de harde kern persoonlijk toe”, somt de scheidsrechter op.

De ploeg uit Rotterdam was tevreden met de aanpak en gaf aan verder te willen spelen. Gerrets: “Ik hield er rekening mee dat Excelsior niet meer verder wilde en dat ik genoodzaakt zou zijn om niet meer terug te keren op het veld.”


Scoren

Nadat beide ploegen inderdaad na een kwartier oponthoud het spel hadden hervat, scoorde uitgerekend Mendes Moraira voor de gasten. Hij vierde die treffer op uitdagende wijze voor het vak van de FC Den Bosch-fans, die hem voortdurend onheus hadden bejegend.

“Niet zo handig”, moet Laurens Gerrets erkennen. “Eigenlijk had ik hem een gele kaart moeten tonen. Maar ik begreep zijn reactie, hoe fout die ook was. Ik heb hem direct te verstaan gegeven dat hij door zijn gedrag ook mij in een moeilijk parket bracht. Dat begreep hij en zegde toe dat hij zich verder netjes zou gedragen. Wat ook gebeurd is.”

De scheidsrechter voelde dat de vijandige sfeer in het stadion niet meer verdween. Al bleven de liedjes over Zwarte Piet verder gelukkig uit.

Laurens Gerrets tijdens FC Dordrecht – FC Twente. Foto Pro Shots / Dennis Wielders.

Oordopjes

Wat heeft hij zelf waargenomen? “Massale spreekkoren vangen we wel op. We hebben gehoord dat er Sinterklaasliedjes werden gezongen. En naderhand ook de opmerkingen over Zwarte Piet aan het adres van Mendes Moreira. Het vak met de harde kern van de thuisclub bevindt zich tegenover de dug-out. Anders had de vierde man mogelijk eerder aan de bel getrokken.”


Impact

Pas na afloop besefte de arbiter hoeveel impact het incident in Nederland had: “Onwijs gewoon. Iedereen wilde een interview met mij. Zoals gezegd ben ik daar niet op ingegaan. Alleen voor RTV Rijnmond maakte ik een uitzondering. Daar heb ik mijn kant van het verhaal verteld. En daarmee was het voor mij klaar.”

“Maandag ben ik in Zeist langs geweest bij de leiding van de arbitrage en bij de directie en persvoorlichting.”

Laurens heeft niet overwogen zijn mobieltje een paar dagen uit te zetten: “Nee, dat is voor mij niet handig. Ik heb een eigen motor- en autorijschool en werk daarnaast voor een gas- en oliebedrijf. Ik moet wel bereikbaar blijven.”


Tuchtcommissie

Hij heeft zijn lezing van het gebeuren in de Brabantse hoofdstad op papier gezet voor de tuchtcommissie. Laurens verwacht niet dat hij nog ter zitting zal worden opgeroepen. “Ik denk dat ik alles voldoende heb onderbouwd.”

Hij voelde zich naderhand gesterkt door de vele complimenten en steunbetuigingen die hem ten deel vielen. Niet alleen van collega’s uit het betaald voetbal, maar zelfs van minister-president Mark Rutte, die hem prees voor zijn moedige besluit om tijdelijk te staken. “Dat heeft me erg goed gedaan. Deze impact had ik nooit verwacht. Dat krijg je pas naderhand door.”

Commotie op het veld tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior.


Uit de wind


Laurens heeft geen moment overwogen om voorlopig even uit de wind gehouden te worden. Afgelopen zondag trad de Zuid-Hollander aan als vierde official bij Sparta Rotterdam – Vitesse. En gisteravond (maandag, red.) had hij de leiding over Jong PSV – NAC Breda. “Ik wilde de knop zo snel mogelijk omzetten. Je moet niet in die modus blijven zitten. Laat mij maar lekker onopvallend mijn wedstrijden tot een goed einde brengen. Daar voel ik me veel prettiger bij.”

Laurens Gerrets tijdens Jong AZ – NAC. Foto Pro Shots / Marcel van Dorst.