Rechts scheidsrechter Giovanni Hoovenstat. Foto dateert niet uit het gestaakte duel.


Gianni Hoovenstat (21) uit Wormer beleeft nachtmerrie in Utrecht

Politiehulp voor bedreigde scheidsrechter

Door LEO BLANK

Gianni Hoovenstat beleefde op zondag 27 oktober een ware nachtmerrie. Achterna gezeten door een compleet opgefokte bezoeker van de wedstrijd DWSV – Rivierwijkers in Utrecht, moest de pas 21-jarige scheidsrechter uit het Noord-Hollandse Wormer rennen voor zijn leven.

Uiteindelijk bracht de onfortuinlijke leidsman het er zonder kleerscheuren van af. Hij wist na zijn vlucht van het sportcomplex in de wijk Overvecht op de openbare weg automobilisten aan te houden en ze dringend te vragen 112 te bellen. Korte tijd later later arriveerden enkele politieauto’s en kon Gianni onder begeleiding terug naar zijn kleedkamer.


Rode kaarten

Hij staakte de tumultueuze ontmoeting in de vierde klasse tien minuten voor tijd. Op dat moment leidden de bezoekers met 2-4 en waren er al twee rode kaarten gevallen voor de thuisclub.

Al vóór de wedstrijd proefde Hoovenstat een vijandige sfeer: “Er stonden figuren langs de lijn die al van alles naar me riepen. Dan ga je al niet prettig een wedstrijd in.” De gemoederen liepen zo hoog op dat de arbiter al in de eerste helft aan afkoelingsperiode ingelaste.


Vlam in de pan

Tien minuten voor het eind sloeg de vlam echt in de pan. Hoovenstat blikt terug: “De aanvoerder van DWSV kwam agressief op me af omdat hij het niet eens was met een vrije schop voor de tegenstander. Ik wilde hem zijn tweede gele kaart geven. Hij liet duidelijk blijken het daar niet mee eens te zijn.” De leidsman leek het verstandig naar de dug-out te lopen om de staf te verzoeken er op toe te zien dat de captain rustig het veld zou verlaten.


Bidon

Het tegenovergestelde gebeurde. Vanaf de bank kreeg de arbiter een bidon naar het hoofd geslingerd door een wisselspeler. Twee andere spelers van DWSV bedreigden hem. Vervolgens kwam er een toeschouwer met een tasje in zijn hand het veld opgerend.

De scheidsrechter, die meende iets scherps in de hand van de man te zien, zette een sprint in. Hij liep zo hard mogelijk het complex af naar de openbare weg. “Onder politiebegeleiding ben ik teruggekeerd. Terwijl twee agenten voor de deur de wacht hielden, heb ik een douche genomen. Vervolgens ben ik onder begeleiding vertrokken en naar huis gereden. Een nachtmerrie.”


Giovanni Hoovenstat in actie tijdens een andere wedstrijd.

Tumult

In totaal trok hij zeven gele en vijf rode kaarten. In de kleedkamer vulde hij via de wedstrijdzaken-app van de KNVB alvast de namen en vergrijpen in. “Ik was bang dat ik anders in alle tumult zou vergeten wie precies wat had gedaan.”

Zondagavond lichtte Gianni het meldpunt wanordelijkheden van de KNVB in. Enkele dagen later schreef hij uitgebreide rapporten voor de bond. Vorige week verscheen hij bij de tuchtcommissie om nogmaals zijn verhaal te doen. Het is niet bekend wanneer uitspraak wordt gedaan, dat kan enkele weken duren.

Prachthobby

Gianni, die ondanks zijn jeugdige leeftijd al meer dan driehonderd wedstrijden floot voor de KNVB, denkt er niet over zijn fluit aan de wilgen te hangen: “Ik ga door. Fluiten is een prachthobby, ondanks dit incident. Ik heb alweer wedstrijden geleid. Die gingen prima. De eerste keer kreeg ik een begeleider mee van de KNVB. Dat was heel fijn. Het voelde even raar om, na zo’n ingrijpende gebeurtenis, weer op het veld te staan. Maar als ik stop verlies ik van mezelf. Ik fluit zaterdag en zondag, al vijf seizoenen. Dat laat ik me niet afpakken. Door niemand.”


KNVB grijpt keihard in


De voetbalbond greep na het incident bij DWSV keihard in. Alle teams van de club werden uit de competitie gehaald. Die maatregel werd ook genomen tegen Papendorp (voorheen Magreb ’90) waar in datzelfde weekend voor de zoveelste keer wanordelijkheden plaatsvonden. Als het aan de KNVB ligt, zegt woordvoerder Daan Schippers, worden beide clubs geroyeerd. Want zowel DWSV als Papendorp ging in de afgelopen jaren al diverse malen ernstig in de fout met wanordelijkheden en incidenten. Die allerzwaarste sanctie wordt zelden uitgevaardigd.