Rechts Allard Pierson ren links voorzitter HSV Cor Vogelesang. Foto Jan ter Harmsel.

Allard Lindhout bij HSV in Den Haag

Door JAN TER HARMSEL

Je bent niet in een klap een topscheidsrechter. Daar moet je hard voor werken. “Ik was toen ik begon met fluiten op mijn zestiende bijvoorbeeld erg onzeker”, vertelt profarbiter Allard Lindhout tijdens een lezing bij de Haagse Scheidsrechters Vereniging. “Ik heb er veel aan gedaan om beter te worden en hogerop te komen. En hopelijk groei ik nog veel verder.”

Lindhout houdt de aanwezigen een belangrijke spiegel voor. Hij hoopt dat elke scheidsrechter zichzelf eens afvraagt welke scheidsrechter je zou willen zijn. Hoe wil je overkomen? Hoe moeten spelers jouw leiding ervaren? “Ben jij wel eens boos? Of speel je wel eens dat je boos bent”, vraagt hij de zaal. “Wees je bewust van hoe je op het veld overkomt.”


Hoe je overkomt en reageert, kan je goed helpen bij het managen van situaties. Zeker bij weerstand is je houding en reactie richting de speler(s) erg belangrijk. Hij illustreert dit samen met een van de aanwezigen. “Iedereen zal je tijdens de wedstrijd op andere gedachten proberen te brengen, maar elke scheids weet ook dat dit niet lukt.”


Maar wat kun je als scheidsrechter doen om beter om te gaan met die weerstand van spelers?

Bewaar afstand. Dat kan simpel door even je arm naar voren te doen om de afstand te bewaken.

  1. Als meer spelers op je afkomen, focus je op één iemand. Focus je op de leider, degene die het heftigst protesteert, en kijk hem aan. Wordt hij rustiger, dan volgt de rest.
  2. Respect dat je wilt krijgen, moet je ook geven. Kijk daarom iemand aan als je een kaart geeft of met iemand praat.
  3. Je eerste paar signalen zijn je platform voor de rest van de wedstrijd. Zorg dat je gefocust begint. Geef je een eerste kaart, zorg dan dat het signaal ook duidelijk en niet nonchalant is.
  4. Als er twee spelers ruzie maken, grijp dan eventueel nog in. “Maar denk vooral aan jezelf, zeker als meer spelers elkaar opzoeken.”
  5. Wees je bewust van je eigen status op het veld. Lindhout laat het filmpje van Repka, Davids en Collina zien.
  6. Collina duwt de Tsjechische speler weg met zijn vuist en kan dat maken. “Wees je bewust van je status en het gevoel in de wedstrijd. Wij kunnen zoiets zeker nog niet maken. Zo’n status moet je verwerven.”Probeer je eigen beelden te analyseren

Allard Lindhout kijkt zelf altijd zijn wedstrijden terug om daarbij ook te kijken of hij de juiste positie kiest. “Door daarop te trainen met de beelden, helpt je dat om het tijdens de wedstrijd ook goed te doen.” Ook amateurclubs filmen steeds vaker of hebben beelden op VoetbalTV. Zijn tip: vraag als het even kan ook de beelden op van jouw wedstrijd en analyseer die.


Naast het kiezen van de juiste positie zie je ook goed om je omgaat met weerstand. “Soms zie ik mezelf terug en zie dat spelers me aanraken en ik doe helemaal niets. Dan heb je het niet door, dan zit je in een tunnel.” Juist daarom is het volgens hem zo goed om jezelf terug te zien. “Dan zie je hoe je overkomt en hoe je handelt. Een tip voor iedereen: Denk er nog eens rustig over na hoe jij wil overkomen als scheidsrechter.”


Allard Lindhout in gesprek met een speler van AZ. Foto Pro Shots / Marcel van Dorst.