Dennis Higler als VAR bij WK onder 17

Het stadion waar een deel van de duels plaatsvond. Inzet: links Dennis Higler, rechtboven: de VAR controlekamer.


Toparbiter bij zeven duels actief als videoscheidsrechter op WK onder 17

Dennis Higler vijf weken in Brazilië

Door LEO BLANK

Dennis Higler was de afgelopen weken niet te zien op de Nederlandse velden. De toparbiter betaald voetbal verbleef ruim een maand in Brazilië voor het wereldkampioenschap landenteams onder zeventien jaar.

“Ik heb er een prachtige periode gehad met warme omstandigheden, veel wedstrijden en goede verzorging”, blikt hij kort na terugkomst op Schiphol terug.


Oranje

Dennis was de enige Nederlandse scheidsrechter op het WK, waar ons land het overigens heel verdienstelijk tot de halve finale schopte. Daarin verloor Oranje na strafschoppen van Mexico.

Higler stond tijdens de wedstrijden niet op het veld. Hij was aangesteld als videoscheidsrechter en assistent-videoscheidsrechter bij zeven duels. “In de eerste week na aankomst hebben we dagelijks veel getraind op het veld met twee teams die wedstrijdsituaties simuleerden. Ook zagen we toen veel beelden van wedstrijdsituaties”, vertelt Dennis.


Voorbereiding

In zijn ogen heeft wereldvoetbalbond FIFA de arbitrage daarmee uitstekend voorbereid op mogelijk lastige situaties. Ook was er volop gelegenheid om met collega’s uit allerlei verschillende landen samen te werken ter voorbereiding op het toernooi.

Dennis: “Ik ben er trots op letterlijk vanaf de eerste minuut tot en met de finale (waarin gastland Brazilië te sterk was voor Mexico, red.) bij het toernooi betrokken te zijn geweest. Ik trad op als VAR in de openingswedstrijd Brazilië – Canada, drie groepsduels (Spanje – Argentinië, Solomon Eilanden – Paraquay en Chili – Zuid-Korea), de achtste finale Frankrijk – Australië, kwartfinale Spanje – Frankrijk en assistent-VAR in de finale Mexico – Brazilië.”


Ajax

Afgelopen zaterdag was Higler alweer helemaal terug op eigen bodem. Hij leidde de ontmoeting tussen Ajax en Heracles Almelo in de Arena. Morgen vierde official bij Björn Kuipers. Rode Ster tegen Bayern München.