De fitte scheids...

Klachten uit de buikstreek bij sportieve inspanning

Door HARRY VAN ETTEN

In een van mijn vorige bijdragen aan deze rubriek heb ik het al eerder aangeveven: ga niet sporten direct na de maaltijd. Dat dit soms niet anders kan omdat je laat bent van je werk en graag nog wel even wilt eten voor de COVS-training is begrijpelijk. Eet dan wat minder zodat je nog wel prettig kunt trainen.

Ook herkenbaar voor veel scheidsrechters is de aandrang tot toiletbezoek, net nadat je 10 à 15 minuten aan het trainen bent of dat je wedstrijd bezig is. Bijzonder irritant natuurlijk. En dan zijn daar de steken in de zij als het tempo wordt verhoogd door de trainer of de groep van collega-scheidsrechters. Wat zou je hieraan kunnen doen?


Buik- en maagklachten bij hardlopers
Uit onderzoek is gebleken dat ruim 30 procent van de scheidsrechters ontlastingsaandrang voelt tijdens de training of wedstrijd. Twintig tot vijfentwintig procent ondervindt buikkrampen of diarree tijdens of na de inspanning. Het vochtverlies door veel zweten, de mate van uitdroging van het lichaam en de vocht- en voedselinname kunnen de percentages maagbezwaren sterk opschroeven. Daarom is belangrijk dat je voor en na het sporten genoeg vocht tot je neemt.

Opvallend is dat buikklachten bij hardlopers vaker optreden dan bij fietsers, schaatsers en zwemmers. De schuddende (loop)beweging van het lichaam in verticale richting stimuleert de passage van de voedselresten door de darm, zodat het ook logisch is dat de stoelgang door regelmatig hardlopen in frequentie toeneemt. Mensen met overgewicht en klachten van obstipatie zijn dus zeer gebaat bij hardlopen.


Steken in de zij
Bij een fors looptempo of een langdurige intensieve wedstrijd ervaren sommige lopers steken in de zij, die vaak alleen maar verminderd kunnen worden door het tempo te laten zakken of zelfs te gaan wandelen. Bij het opnieuw verhogen van het tempo komen de problemen weer terug. De oorzaak van deze klacht is vaak niet eenduidig. Het lijkt erop dat krampen van de dikke darm ter hoogte van de leverstreek (rechts) of de miltstreek (links) dit ongemak soms veroorzaken.
Ontspanningsoefeningen en niet te laat of te zwaar eten voor de training of wedstrijd kunnen helpen tegen steken in de zij.


Maagzuur

Brandend maagzuur komt ook vaak voor. Vaak heeft het te maken met je voedingspatroon. Maar ook met stress op je werk of voor aanvang bij een belangrijke wedstrijd kan van invloed zijn. Een volle maag vergroot de kans op maagzuur. Door te sporten duurt het langer voor je maag leeg is. Je kan klachten krijgen als misselijkheid of diaree. Het soort voedsel wat je eet en hoe lang je voor je inspanning hebt gegeten speelt een zeer belangrijke rol.


Goede voeding bevordert de darmpassage
Bewuster en gezonder eten beïnvloedt de darmpassage. Vooral veel vezelrijke graanproducten, zoals brood met veel zemelen en producten als muesli, stimuleren de darmen. Bij genoemde klachten moet kritisch worden gekeken naar het voedingspatroon en de samenstelling van de maaltijden en de tussendoortjes, eventueel in overleg met een diëtist. Over het algemeen is een stoelgangfrequentie van één- tot driemaal per dag niet ongebruikelijk voor een intensief trainende loper. Darmkrampen, buikpijn en diarree kunnen een negatief effect hebben op het fitheidsgevoel en de prestatie. Door middel van aanpassingen in het voedsel, of een vermindering van de intensiteit van de sportbeoefening kan hier dus iets aan worden gedaan.