Arbitrair

In de rubriek Arbitrair reageren lezers op eerder verschenen artikelen

COVS tossmunten


In De Scheidsrechter van oktober staat een artikel dat de COVS 1500 tossmunten heeft uitgegeven. Dit vanwege de Week van de Scheidsrechter.

Een prima actie. Alleen jammer dat een (zeer) klein aantal scheidsrechters hiervan heeft kunnen profiteren terwijl een heleboel (KNVB)scheidsrechters (in)direct lid zijn van de COVS. In mijn ogen hadden we allemaal een munt moeten krijgen. Een deel van de scheidsrechters valt hiermee buiten de boot wat een gemiste kans is. Temeer omdat niet alle clubs wat gedaan hebben tijdens de Week van de Scheidsrechter.

Ik hoop alsnog dat anderen ook in aanmerking kunnen komen voor de tossmunt.


A. Kraayenhof,

KNVB-scheidsrechter

Naschrift tossmunten

In het kader van de Week van de Scheidsrechter zijn speciale tossmunten geslagen, die uitgevoerd zijn in de kleuren rood en groen van de COVS. Deze munten hebben een speciale waarde voor verzamelaars, maar kunnen ook direct gebruikt worden. In verband met de promotie en werving zijn vooralsnog alleen de actieve scheidsrechtersverenigingen, die ook een héél programma hadden georganiseerd in de Week van de Scheidsrechter, getrakteerd op munten.

In het verleden heeft de COVS speciale scoreboekjes laten ontwikkelen.

De munten zijn voor leden van een scheidsrechtersvereniging en/of potentiële leden, die hiermee geworven kunnen worden.

Hiermee wordt waargemaakt dat de COVS er is voor haar circa 3800 leden die bij de ca. 60 scheidsrechtersverenigingen wekelijks actief zijn.


Run

In no-time is er een run ontstaan op de munten. Slechts enkele verenigingen konden alsnog blij gemaakt worden met de laatste restanten.

Voor het Arbitragecongres in Zuid I op 11 januari 2020 zullen in het kader van de promotie van onze scheidsrechtersverenigingen, alle deelnemers (geschat ruim vierhonderd) een tossmunt ontvangen.

Evenals de scoreboekjes en het promotiefilmpje kunnen de munten gebruikt worden voor nieuwe leden. Maar ook voor bestaande leden van een scheidsrechtersvereniging is het een bruikbaar artikel binnen het assortiment van de scheidsrechter (net als piepvlaggen, een goed horloge of bijvoorbeeld een trainingsjack).

Gezien de grote vraag is er door het hoofdbestuur voor gekozen om nieuwe grote oplage van 2000 tossmunten te laten slaan.


René Kiebert, portefeuillehouder Werving & Behoud COVS


In de rubriek Arbitrair reageren lezers op eerder verschenen artikelen

Positief coachen


Over het stuk ‘positief coachen’ in De Scheidsrechter van oktober wil ik als scheidsrechter die 27 jaar fluit wel iets kwijt.

Ik sta bekend als een coulante scheidsrechter en dat is volgens mij ook zo. Maar als spelers een grens overschrijden dan ben ik een scheidsrechter die niet meer coulant is. We zijn met elkaar aan het sporten en we moeten de dag erna vaak weer werken of andere taken verrichten in het dagelijkse leven. Ik ga dus altijd positief een wedstrijd in en probeer om de wedstrijd te leiden zonder voor ieder wissewasje dat volgens de spelregels een kaart zou kunnen zijn die ook werkelijk te geven. Ik fluit vierde klasse standaard en reserve eerste klasse en dat bevalt goed zo lang mijn lichaam het toestaat.

Ik ben van mening dat het managen van de wedstrijd en positief coachen dicht bij elkaar liggen. En toen ik enkele jaren geleden deze vorm van een wedstrijd leiden mee het veld in nam, vond ik het ook een meerwaarde hebben.


Kaarten trekken

Maar als je het fluiten zo benadert, dan krijg je van een enkele begeleider te horen dat je meer scheidsrechter moet zijn. Lees: kaarten trekken (ik word sinds twee jaar begeleid). Ik ben van het managen en positief coachen, maar daar zal je echt geen groepje hoger mogen gaan fluiten en zelfs geen drie wedstrijden op dat niveaus in het seizoen. Ook al zouden veel scheidsrechters dat als een uitdaging zien om ook deze wedstrijden zo positief mogelijk te leiden.

Maar er wordt volgens mij meer gekeken of je conditie heel goed is en of je heel jong bent en als je dat bent en je bent ook nog genoeg scheidsrechter dan tel je nog mee, heb ik het gevoel. Ik hoop dat ik ernaast zit, want het blijft een fantastische hobby.


Dirk de Ruiter,

lid scheidsrechtersvereniging Gorinchem