Amateurscheidsrechters lopen dagje mee met ‘grote jongens’

Door LEO BLANK foto’s KNVB Media


Het was een hele bijzondere ervaring voor zeventien amateurscheidsrechters. Op woensdag 9 oktober mochten ze bij de KNVB in Zeist een dagje meelopen met hun collega’s uit het betaald voetbal. De dag werd aaneen gepraat door scheidsrechtersbaas Dick van Egmond.


Het initiatief van de bond, dat voor de eerste keer in deze vorm plaatsvond, paste naadloos in de Week van de Scheidsrechter. In het hele land werden arbiters, zowel zij die voor de KNVB fluiten als voor de eigen club, in de week van 5 tot en met 13 oktober in het zonnetje gezet.

Ook reisden diverse scheidsrechters uit het betaald voetbal naar alle windstreken om collega’s in het amateurvoetbal een boeiende lezing met veel beelden voor te schotelen (zie vorige pagina voor verslagen).


Kijkje in keuken

Voor de meeloopdag in Zeist bestond grote belangstelling. Uiteindelijk werden zeventien kandidaten uitgenodigd om in Zeist een kijkje in de keuken te komen nemen. Er hadden zich enkele honderden belangstellenden aangemeld.

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB trapte af met een uitleg over de internationale strategie van de voetbalbond. Een groot aantal betaaldvoetbal-scheidsrechters was de hele dag, van ’s morgens negen tot ’s middags vijf uur, aanwezig om in groepen te sparren met collega’s uit het amateurvoetbal. Uiteraard draaiden de discussies vooral om een rode of gele kaart, buitenspel of niet, hands of niet en hoe spelsituaties te beoordelen. Ook de rol van de Video Assistant Referee kwam uitgebreid aan bod, onder meer aan de hand van enkele recente wedstrijdrondes in de Eredivisie.


Dagje vrij

Gijs Rongen (21) uit het Limburgse Merselo (bij Venray) nam er graag een dag vrij voor: “Ik ben servicemonteur verwarmingsketels en had me aangemeld via de KNVB-site. Ik heb een hele leuke en leerzame dag gehad.” Gijs fluit drie jaar voor de KNVB en komt uit in groep G op zondag (vierde klasse). Hij kwam terecht in het groepje van Serdar Güzübüyük.

“Eerst verzamelden we ons na de koffie in een grote zaal voor een soort kringgesprek. Daarna werd de grote groep gesplitst in groepjes van een paar man. Serdar stelde zich heel open op, hij wilde vooral van ons weten hoe wij bepaalde spelsituaties en overtredingen beoordeelden. Daarna legde hij uit waarom hij of een van zijn collega’s in het betaald voetbal een bepaalde beslissing had genomen.”

Björn Kuipers (midden) geeft uitleg aan de hand van beelden.

Pittige training

Na de lunch werd er opnieuw in groepen gediscussieerd aan de hand van beelden. Daarna volgde er onder leiding van twee KNVB-trainers een pittige training van anderhalf uur op het kunstgrasveld. Afgesloten werd met een prima verzorgd diner op het sportcentrum.

Wat Gijs het meest is bijgebleven van de dag? “De denkwijze in het betaald voetbal is soms anders dan bij amateurs. Zij beslissen echt heel feitelijk op spelregels. Bij de amateurs heb je meer vrijheid om in de geest van de wedstrijd te fluiten en af en toe anders te beslissen dan de regels voorschrijven.”


Oudste deelnemer

Ronald Marseille uit Leiden was met zijn 55 jaar de oudste deelnemer. Verreweg de meeste uitverkorenen waren een stuk jonger, in de leeftijd van twintig tot dertig jaar.

Ronald fluit drie jaar bij zijn vereniging RKAV Meerburg in Leiden. “Ik ben er via mijn zoon ingerold en leid wedstrijden bij de jongens onder vijftien en zeventien op zaterdag. Ik heb de cursus verenigingsscheidsrechter van de KNVB gedaan.”

Hij vond de meeloopdag in Zeist ‘superleuk’: “’s Morgens discussieerden we in groepjes vooral over spelsituaties met al dan niet hands. Dennis Higler zat in ons groepje, hij deed dat heel leuk.”


Berghuis

Uitgebreid werd naar spelsituaties uit recente wedstrijdronden van de Eredivisie gekeken. En natuurlijk kwam ook de onbesuisde tackle van Steven Berghuis in de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen AZ uitgebreid voorbij. Ronald: “Iedereen was het erover eens dat Berghuis hiervoor een rode kaart had moeten krijgen. Daarbij werd uiteraard ook de rol van de VAR besproken. Die had hier anders moeten oordelen. Dat werd ook direct toegegeven. Maar de afspraak in het betaald voetbal is dat de VAR niet voor elk wissewasje wordt ingeschakeld. Die moet zo weinig mogelijk ingrijpen en niet te vaak naar de kant worden geroepen om zelf de beelden te bekijken. Heel interessant om ook die kant van het verhaal te horen.”