Stan Teuben bij Scheidsrechtersvereniging De Langstraat.

Vele landelijke toppers delen hun ervaringen met gretig luisterende scheidsrechters

Landelijke aandacht voor Week van de Scheidsrechter

In alle districten is door de landelijke scheidsrechtersverenigingen aan de Week van de Scheidsrechter (5-13 oktober) op velerlei wijze aandacht geschonken. De een deed dit middels een lezing van een vaderlandse topscheidsrechter, de ander besteedde juist aandacht aan de assistenten. En natuurlijk werd ook bij voetbalverenigingen stilgestaan bij de inzet van de verenigingsscheidsrechter. Bijgaand een compilatie van de activiteiten waarvan de redactie op de hoogte is gesteld.


Stan Teuben in Venlo

Op maandag 7 oktober verzorgde coming-man binnen de arbitrage Stan Teuben (23 jaar uit Aarle Rixtel) een interessante en levendige avond bij scheidsrechtersverenigingen Venlo en Roermond in de kantine van voetbalclub Reuver.

De avond was georganiseerd in het kader van de Week van de Scheidsrechter en met name de boeiende discussie rondom de VAR werd door Stan deskundig gevoed en bracht ook veel stof tot discussie.

Behalve het hoofdoptreden van Stan Teuben was er in het goed bezette clubhuis ook nog een scheidsrechterskwis via de mobiele telefoon die werd gewonnen door een jong en talentvol lid van Roermond: Danny van Riet.


Op Stan Teuben bij De Langstraat

Op woensdagavond 9 oktober waren 22 scheidsrechters naar het clubhuis aan de Eikendonklaan in Waalwijk gekomen om de jonge scheidsrechter Teuben aan te horen. De gastlezing is mede mogelijk gemaakt door het landelijk bestuur van COVS Nederland.

De lezing bestond onder andere uit een uitleg over de werking van de VAR. Sinds de invoering van de hiervan zijn er ruim 100 ingrepen geweest die echt fout waren en dus terecht door de videoscheidsrechter gecorrigeerd zijn. Helaas wordt er te vaak alleen maar over de negatieve beslissingen van de VAR gepraat, terwijl het merendeel juist goed gaat en de meerwaarde van het systeem laat zien. Het toont wel aan dat de VAR nog in de kinderschoenen staat en meer tijd verdient om te slagen.


In het centrum van de VAR in Zeist is de communicatie met de scheidsrechter alleen hoorbaar. Geluiden vanaf de tribune en de commentatoren wordt niet gehoord om beïnvloeding te voorkomen.

De rol van de VAR bij een beslissing is cruciaal. Het moet duidelijk fout zijn om in te kunnen grijpen en het moet vervolgens aantoonbaar feitelijk zijn. Daarbij zijn twee zaken van belang. Ten eerste de VAR zegt dat de situatie ‘scherp’ is. Het is dan een ‘close’ beslissing. Ook kan het zijn dat er even gewacht moet worden voordat er ingegrepen wordt. Dan is het een ‘delay’. Misschien heeft het vervolg van het spel geen invloed op de opgemerkte situatie.


Na het onderwerp VAR kwamen de nieuwe spelregels aan bod. De 22 aanwezige scheidsrechters hebben in Waalwijk ruim twee uur aandachtig geluisterd naar Stan Teuben. In het kader van de Week van de Scheidsrechter was er voor iedereen een handige gadget in de vorm van een tossmuntje, dat niet alleen te gebruiken is om te tossen, maar waarmee ook het winkelwagentje bij de supermarkt mee ontgrendeld kan worden.

Stan Teuben in Venlo.

Siemen Mulder in Emmen

Op donderdag 10 oktober, midden in de Week van de Scheidsrechter, kwam betaald voetbalscheidsrechter Siemen Mulder scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) opzoeken. Secretaris Robert Bruining kon voor deze bijeenkomst een leuk aantal leden en belangstellenden verwelkomen.

Mulder vertelde enthousiast hoe hij zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal ging fluiten toen hij als vierde man was aangesteld en de dienstdoende scheidsrechter uitviel vanwege een blessure. Mulder had een VAR-kwis in elkaar gezet mede omdat er veel discussie over deze momenten is. Niemand van de aanwezigen had alle vragen goed waaruit maar weer blijkt dat het niet gemakkelijk is om de juiste beslissing te nemen.

Rechts staand SIemen Mulder.

Martin Pérez in Breda en Haps

In een vol clubhuis De Toss werd de Week van de Scheidsrechter op 8 oktober voor scheidsrechtersvereniging  Breda opgeluisterd door betaald voetbalscheidsrechter Martin Pérez.

Voorafgaand was afgesproken dat Martin twee belangrijke aspecten van de arbitrage zou behandelen: mentale weerbaarheid en VAR. Martin hield de leden, onder wie enkele heel jonge scheidsrechters, voor dat voor een succesvolle carrière je 40% talent nodig hebt en 60% mentale kracht. De mentale weerbaarheid is gestoeld op vier belangrijke pijlers: controle, uitdaging, betrokkenheid en vertrouwen. Deze vier bouwstenen werden uitgezet als gespreksonderwerp waarover de aanwezigen na onderling overleg een mening moesten vormen. Hierdoor werd de zaal intensief betrokken bij het onderwerp en ontstond er een levendige discussie, waarbij toch regelmatig verschillen in interpretatie aan het licht kwamen.

De VAR wordt heel verschillend beleefd door oudere en jonge aanwezigen. Waar de ouderen opmerken dat er toch wel erg veel charme van het voetbalspelletje verloren gaat,  is het de jeugd die de eerlijkheid van de beslissingen hoger inschat.

Martin gaf, ondersteund met beelden, voorbeelden uit de praktijk met daarin ook de communicatie tussen veld en Zeist om op die manier het werk van de VAR positief te verwoorden.

In de Week van de Scheidsrechter was het door een goede samenwerking van COVS en KNVB mogelijk om een leuke activiteit te organiseren.


Boxmeer – Cuijk e.o. viert ‘Week van de Scheidsrechter AfterParty’ in Haps

Op woensdag 2 oktober meldde eredivisiescheidsrechter Martin Pérez vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (waar hij was om wedstrijden te leiden) bij voorzitter Jo Oppers dat hij via het overleg tussen COVS en KNVB bereid was gevonden om op maandag 7 oktober een clinic te komen verzorgen. Na kort overleg besloten beide heren om, i.v.m. de organisatie, de clinic een week uit te stellen en het dan ‘Week van de Scheidsrechter AfterParty’ te noemen. Plaats van handeling was de kantine van vv Hapse Boys, waar bijna 40 toehoorders aanwezig waren. Als hoofdonderwerp was gekozen voor mentale weerbaarheid, met daarna nog een blokje over de veelbesproken VAR. De aanwezigen konden hun mening uitgebreid ventileren waardoor regelmatig stevige discussies gevoerd werden. Naast leden van Boxmeer-Cuijk waren er ook COVS-leden van omliggende groepen en een aantal (ook jeugdige) verenigingsscheidsrechters aanwezig. Het was een leerzame avond en uiteraard hoopt de organiserende vereniging dat iedereen er iets van opgestoken heeft en dat ze ook na de Week van de Scheidsrechter de waardering krijgen die je als scheidsrechter verdient.

Martin Pérez in Breda.

Rob Dieperink in Doetinchem

Op donderdag 10 oktober stond bij scheidsrechtersvereniging Doetinchem een avondvullend programma gepland. Eerst stond er een groep van 26 heren, en twee vrouwelijke scheidsrechters op het veld. Onder leiding van betaaldvoetbal assistent-scheidsrechter Richard Polman en SDO-lid Walter Hartjes werd fanatiek getraind.

De avond was mede georganiseerd door de scheidsrechtersverenigingen Winterswijk en Arnhem. In het clubgebouw was vervolgens het woord aan betaald voetbalscheidsrechter Rob Dieperink. Voor de pauze behandelde hij voor een gehoor van 46 (assistent)scheidsrechters de gewijzigde spelregels.

Na de pauze stond de Video Assistent Referee (VAR) centraal, waar Rob zeer uitgebreid over kon vertellen omdat hij zelf verschillende keren in de praktijk hiermee te maken had. Met een korte intro met beelden vanuit de praktijk kon er van alles gevraagd worden over dit onderwerp. Van camerastandpunten, tot de protocollen van een VAR. Hierin gaf Rob een mooi inkijkje waarbij hij eigen praktijksituaties kon uitleggen.

Tot slot was er nog een uitgebreide vragenronde. Hiermee sloot Rob de avond ook af met de woorden: “Ik ben scheidsrechter geworden omdat ik het mooi vind om 22 verschillende personen, met allen een andere persoonlijkheid, in de goede richting te krijgen. Bij de ene moet je linksom, bij de andere rechtsom, maar iedereen komt ‘meestal’ met de neus dezelfde richting het speelveld af en op”.


Rob Dieperink zittend naast het scherm.

Erwin Blank in Zaanstreek en Waterland

Op 15 oktober bezocht Erwin Blank in het kader van de Week van de Scheidsrechter de Scheidsrechtersvereniging Zaanstreek voor een samen met de Scheidsrechtersvereniging Waterland georganiseerde clinic. Het onderwerp was de VAR.

Erwin nam zijn publiek mee in het protocol (Engelstalig), ‘clear and obvious mistakes’ (duidelijke en voor iedereen waarneembare fout) en veel meer. Uit het eerste filmpje uit Polen bleek al direct dat de VAR net een mens is: twijfelachtige reden om de scheidsrechter naar de kant te roepen waardoor een penalty werd gegeven en tevens de nodige gele kaarten. Jammer: vergeten te controleren of er in de voorafgaand aanval sprake was van buitenspel…

Bovendien is het niet de bedoeling om de scheidsrechter voor elk twijfelgeval naar de kant te halen. Als de scheidsrechter aangeeft een incident te hebben gezien dan ligt de lat om in te grijpen hoog en die lat ligt sowieso anders voor de UEFA, voor de Eredivisie, voor de FIFA of op toernooien.

Ook is er verschil tussen feiten (bijvoorbeeld: keeper wel of niet met één voet op de lijn tijdens strafschop, buitenspel) of overtredingen die aan interpretatie onderhevig zijn (bijvoorbeeld: was de duw hard genoeg om in te grijpen). Bij de eerste categorie is de waarneming genoeg; bij de tweede komt de duidelijke en waarneembare fout weer naar voren.

Tenslotte mag er dan pas worden ingegrepen als de bal uit het spel is. Als dit te lang duurt wordt het spel soms stilgelegd, maar daarvoor moet je uiteraard een geschikt moment afwachten om onbedoelde beïnvloeding van het spel te voorkomen. We zullen dus bij zo’n ingreep geduld moeten hebben. Bovendien is het een extra reden om niet voor elk wissewasje de scheidsrechter naar de kant roepen.

Erwin hield een boeiend betoog dat het begrip voor de VAR heeft verhoogd. Na zo’n honderd minuten vond hij het mooi en vertrok, net als een tevreden publiek, huiswaarts.

Erwin Blank (midden).

Clay Ruperti in Stedendriehoek

De scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) organiseerden dit jaar gezamenlijk een avond met een spreker uit het betaalde voetbal.

Op woensdag 9 oktober wist Clay Ruperti de lange weg uit Rotterdam naar Deventer te vinden. Hij maakt deel uit van de masterclass betaald voetbal en fluit regelmatig wedstrijden in de Keukenkampioendivisie. Ook is hij actief als vierde man in de Eredivisie.

Met beelden en verhalen nam hij de veertig aanwezigen mee in zijn loopbaan in het betaald voetbal. Hij spaarde daarbij zichzelf niet, liet niet alleen zien/horen waar hij een goeie beslissing nam of voorstelde, maar ook waar hij de mist inging door te dringend advies te geven of te veel te vertrouwen op de stadionklok in plaats van het eigen horloge.

Op een interactieve wijze werden thema’s als communicatie en samenwerking behandeld en – zoals gebruikelijk de laatste twee jaar – werd ook de VAR belicht. Ook aan de hand van zijn eigen bijdrage als VAR.

Zijn lijfspreuk haalde hij bij de Franse denker André Gide weg, die zei “blijf jezelf… ook als men je niet moet om een verkeerde beslissing... dan is het maar zo, Je bent er niet om te ‘pleasen’, maar om jezelf te blijven”.

Voor menige jonge scheidsrechter een wijze les.


Clay Ruperti geeft Amsterdammers inkijkje in de (eigen) keuken

Donderdag 17 oktober was Clay Ruperti te gast bij de Scheidsrechters Vereniging Amsterdam. Vele SVA’ers waren naar het Voorlandpad gekomen voor een leuke en leerzame avond. Maar natuurlijk werd er voorafgaand aan de clinic getraind. Van 19.45 tot 20.30 uur onderwierp Jan Laarman alle aanwezige aan een korte doch pittige conditietraining waar ook enkele nieuwe gezichten waren te begroeten. Rond de klok van kwart voor negen trapte Clay Ruperti zijn clinic af. Amsterdam was de laatste in de rij van clinics die de inwoner van Rotterdam verzorgde in het kader van de Week van de Scheidsrechter. Na een korte introductie gaf Ruperti de aanwezigen een kijkje in zijn eigen scheidsrechterscarrière die ondanks zijn jonge leeftijd voldoende pieken en dalen kende.

In het tweede deel kwamen wedstrijdsituaties aan bod uit het betaalde voetbal. Beelden die leidden tot voorbeelden uit de eigen praktijk, vragen of een interactieve discussie waarbij de lokale humor niet ontbrak.

En tot slot kwam het gebruik van social media aan bod. Twitter, Facebook en Instagram zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Maar de vraag blijft wel op welke manier deze kanalen het beste ingezet kunnen worden door scheidsrechters. Een bericht op Facebook, een foto op Instagram en een mening op Twitter, het posten van berichten in de digitale wereld heeft veel overeenkomsten als inkt die aan het papier wordt toevertrouwd. Het blijvende karakter van onze digitale voetsporen werd door Clay Ruperi op een orginele manier getoond zodat alle aanwezigen een inkijkje kregen in het eigen leven maar ook dat van Ruperti zelf. Een mooi en passend slot van leuke avond die mogelijk werd gemaakt door de COVS, KNVB en de Vrienden van de SVA.


Clay Ruperti in Leiden

Bij Scheidsrechtersvereniging Leiden waren 35 geïnteresseerde scheidsrechters afgekomen op de clinic die door betaaldvoetbal-scheidsrechter Clay Ruperti werd verzorgd. Hij fluit nu in de Keukenkampioen Divisie en wordt ingezet  als scheidsrechter, vierde official en videoscheidsrechter.

De lezing vervolgt Clay met een uitleg over de werking van de Video Assistance Referee (VAR). Hij toont meerdere VAR-ingrepen die echt fout waren en dus terecht door de videoscheidsrechter gecorrigeerd zijn. Met leuke beelden vanuit het VAR-centrum in Zeist.

De interpretatie van een VAR moment is vaak lastig, omdat niet alle scheidsrechters gelijk op dezelfde lijn zitten. Daarnaast wordt er Europees er weer net iets anders tegen situaties aangekeken dan nationaal. De Europese richtlijnen van de UEFA zijn een stuk milder dan de richtlijnen van de KNVB. 

Clay had ook leuke beelden van de adviezen en discussie met de oortjes tussen hem, de assistenten en vierde man. 

Ten slotte had Clay een advies: Let op je berichten op sociale media, waar je later spijt van kan krijgen. Het verdwijnt niet meer.

Hij had van diverse aanwezigen foto's, berichten en uitspraken gevonden. Waar hij de lachers op z’n hand  kreeg.

In het kader van de Week van de Scheidsrechter was er voor iedereen een handige gadget in de vorm van een tossmuntje.

Clay Ruperti in Leiden.

Oproep en masterclass assistenten in Groningen


Scheidsrechtersvereniging Groningen riep aan het begin van de Week van de Scheidsrechter alle voetballiefhebbers op tot normaal gedrag. In de oproep stellen de noordelijke scheidsrechters positief te zijn over de ontwikkelingen op het gebied van fairplay en respect. Maar er moet ook nog veel gebeuren. En dat begint volgens de vereniging bij acceptatie. ‘Natuurlijk proberen scheidsrechters zo min mogelijk fouten te maken, maar niemand is perfect en dat moeten we met elkaar accepteren’.

Meer over deze oproep lees je elders in dit blad.


Trainen

De oproep was niet de enige activiteit. Zo kon er tweemaal worden getraind en werd na de training op 10 oktober gezamenlijk op groot scherm naar het EK-kwalificatieduel Nederland – Noord-Ierland gekeken. En in dezelfde week werd een spelregelinstructie gegeven bij de 017- en 019-teams van sportparkbuur FC Groningen.


Masterclass assistenten

Verder was het ook de Week van de Assistent-scheidsrechter. Tien ambitieuze assistenten uit het hele district volgden een gratis workshop door assistent-scheidsrechter betaald voetbal Freek Vandeursen. Onder de titel ‘De assistent centraal!’ volgden de deelnemers een training en kregen daarna nog meer tips in het GRC-clubhuis, aan de hand van actueel beeldmateriaal. Een zeer leerzame masterclass!

Masterclass assistenten in Groningen in het kader van Week van de Scheidsrechter.