Uitwaaien op de Pier in Scheveningen.


Bestuur van de jubilerende vereniging kijkt tevreden terug en gaat voor de 100 jaar

75 jaar Scheidsrechtervereniging Weert

Door BERNARD SCHENK

In september vierde COVS Weert e.o. haar 75-jarig jubileum dat groots gevierd werd. Bernard Schenk ging als regiocorrespondent van De Scheidsrechter Zuid II op bezoek en maakte het volgende verslag.

In het eigen clubhuis van de vereniging aan het Vrakkerveld word ik ontvangen door voorzitter Jacques Dings en secretaris Bert Verstappen van de jubileumcommissie, die beiden enthousiast verslag doen van de activiteiten in het jubileumjaar.


Uitstapjes

Het begon in het eerste weekend van mei met een uitstapje naar Rotterdam, waar gelogeerd werd, uiteraard een rondvaart gemaakt werd door het havengebied en een exclusief diner genoten werd in het restaurant van de Euromast. Daarna legden de oudere leden zich te ruste, maar de jongeren hadden nog energie genoeg om de bloemtjes buiten te zetten. De volgenda dag trok men naar Den Haag om in Scheveningen middels een strandwandeling uit te waaien en daarna een escaperoom te bezoeken in Den Haag en ‘s avonds een gokje te wagen bij Holland Casino. De laatste dag werd een stadswandeling in Rotterdam gemaakt met bezoek aan de Markthal en ten slotte de Kuip waar de bekerfinale tussen Willem II en Ajax gespeeld werd om daarna met een voldaan gevoel terug te keren naar Weert.


Rondvaart Rotterdamse havens.

Soep
Voorzitter Jacques Dings verhaalt verder over de tweede activiteit, het etentje voor de leden en aanhang in wereldrestaurant Atlantis te Nederweert, waaraan liefst 68 deelnemers aansloten. De laatste activiteit betrof het feestweekend van 14 en 15 september dat bestond uit een reünie van de (oud)leden van de vereniging, waarin met name de komst van oud-lid Jac Lenaaerts (leeftijd 84), in een rolstoel en vergezeld van zijn vrouw veel mensen aan vroeger deed herinneren. “Jac was een trouw bezoeker van de wekelijkse training en nam dan altijd een ketel zelfgemaakte soep mee van groenten uit eigen tuin, die hij die avond aan de trainingsmaatjes verkocht tegen consumptieprijs, en waarvan de opbrengst de vereniging ten goede kwam,” vertelt Bert. “Net voor het feestweekend was lid Tjeu Moonen (Roepnaam Tjeu van de Vivo omdat hij een Vivo-winkel runde) overleden en daar werd uiteraard uitgebreid bij stilgestaan.”


Erepenn
ing

Tijdens de receptie die na de reünie plaatsvond werd COVS Weert verrast door de gemeente Weert, die de Penning van Verdienste uitreikte aan de voorzitter als dank voor het ter beschikking stellen van de accommodatie aan vele verenigingen in Weert en het jaarlijks meewerken aan het Bospopfestival in de gemeente. Verder ontvingen de leden Huub Gubbels en Henk Roelofsen beiden een koninklijke onderscheiding uit handen van de wethouder van sportzaken Tessa Geelen. Op zondagmiddag werd tenslotte een heilige mis in de prachtige feesttent voorgegaan door lid en pastoor van de gemeente Ospel André Koumans, waarin nog eens alle overleden leden werden herdacht. Pastoor André Koumans was in het verleden een actief en verdiendstelijk scheidsrechter en rapporteur. Afgesloten werd daarna met koffie en de bekende Weerter vlaai, waarna de voetjes van de vloer gingen onder het gezang van volkszanger Noël Fermont en de lachspieren werden aangespannen bij het optreden van ‘buutnereedner’ Ger Frenken” (een soort carnavalscabaretier of Limburgse versie van een stand-up comedian. Dit voor de niet-Limburgers, red.)

Voorzitter Jacques Dings ontvangt de Penning van Verdienste van de gemeente Weert uit handen van de wethouder van sportzaken Tessa Geelen.


Zowel Bert Verstappen als Jacques Dings kijkt met een tevreden gevoel terug op de jubileumactiviteiten en verklaren nogmaals dat 75 jaar COVS Weert het waard is geweest en zij een start willen geven aan de komende 25 jaar. Dus op naar een eeuwfeest. De vereniging bestaat momenteel uit 67 leden, waarvan 31 nog actief op de velden. Ook herbergt de vereniging nog leden die voorheen bij SMO Maastricht zaten, maar daar uit onvrede opgestapt zijn en zich nu thuisvoelen in Weert.


Gastvrijheid

Bij veel cursussen van de KNVB wordt dankbaar gebruik gemaakt van de prachtige accommodatie van COVS Weert en vele scheidsrechters zijn er opgeleid en hebben er andere cursussen gevolgd, o.a. rapporteurs-, begeleiders- en docentencursus. We herinneren ons nog een aantal aansprekende namen uit het bestuur van Weert, zoals Bert van de Vin, Leo Bouwels, Wim Geelen (huidig secretaris) en Bert Rietjens..)

De Penning van Verdienste met rechts de bijbehorende oorkonde.


Jonge talenten

Dat de vereniging ook op het veld bloeit bewijzen Gijs Stevens en Stef Bogers. Zij zijn twee exponenten die wekelijks in het hoogste klasse van het amateurvoetbal actief zijn en een voorbeeld zijn voor vele jeugdige ambitieuze scheidsrechters.


Landelijk bestuurslid

Weerter bestuurslid Tomy Klein Zieverink is een tweetal jaren geleden lid geworden omdat zijn voormalige vereniging Helmond toentertijd besloot uit de landelijke COVS te stappen. Een besluit waar Tomy het niet mee eens was en daarom verkaste naar Weert. Inmiddels is hij ook toegetreden tot het landelijke bestuur, waar binnen hij de portefeuille sponsoring beheert en daarin al de eerste successen geboekt heeft, onder andere de samenwerking met ERIMA en de actie (25% korting) bij de aanschaf van scheidsrechterskleding in de Week van de Scheidsrechter. Van Tomy gaan we nog meer horen. Kortom een COVS-man in hart en nieren.

Een kijkje in de feesttent.

Huub Gubbels en Henk Roelofsen zijn Koninklijk onderscheiden, rechts wethouder Tessa Geelen.