Talent Jannick van der Laan (24) uit Cuijk in vijf jaar van vijfde klasse naar Keukenkampioen Divisie

Telg uit echte voetbalfamilie

Door LEO BLANK


Zal er in het gezin van Jannick van der Laan weleens een ander onderwerp op tafel komen dan voetbal? Ongetwijfeld. Maar wie anderhalf uur op bezoek is in de fraaie villa in het Brabantse Cuijk, kan zich niet onttrekken aan de indruk dat bijna alles draait om volkssport nummer één.


Jannick is met zijn 24 jaar één van de jongste en grootste talenten op het gebied van arbitrage in Nederland. Na een bliksemcarrière van amper vijf jaar stootte hij vorig seizoen door tot de Masterclass betaald voetbal. Floot hij toen ongeveer evenveel duels in de Tweede als in de Eerste Divisie, in het huidige seizoen is Jannick alleen nog maar actief geweest in de Keukenkampioen Divisie.


Telstar

Zoals gezegd is sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder hét bindmiddel tussen Ruud en Anja van der Laan en hun drie zonen en één dochter. Ga maar na: Jordie speelde tot voor kort als profvoetballer bij Telstar in IJmuiden. Hij kwam eind vorig seizoen ongevraagd in het landelijke nieuws. Jordie wilde graag de wedstrijd Tottenham Hotspur – Ajax in de halve finale van de Champions League in Londen bijwonen. Hij meldde zich ziek bij zijn club. Maar die ontdekte op tv-beelden het hoofd van Van der Laan. Zijn contract werd direct ontbonden. Sinds dit seizoen heeft hij onderdak gevonden bij zaterdagclub Kozakken Boys in Werkendam.

Zoon Julian voetbalt op recreatief niveau bij SIOL in Cuijk. Dochter Michelle is een meer dan verdienstelijke voetbalster. Ze werd al op jonge leeftijd gescout door VVV Venlo. Vervolgens ging het via PSV naar FC Utrecht en Achilles ’29 in Groesbeek. Momenteel speelt ze in de hoofdklasse dames voor Trekvogels in Nijmegen. Vader Ruud (55) speelde zelf lang op prima niveau bij de amateurs. Zijn vrouw voetbalde van jongsaf aan en heeft dat tot haar veertigste volgehouden.

Jannick van der Laan tijdens de wedstrijd Jong Utrecht – FC Dordrecht. Foto Pro Shots / Dennis Wielders.

JVC Cuijk

En dan is er dus nog Jannick. Die koos acht jaar geleden definitief voor de arbitrage. “Ik heb altijd in jeugdselectieteams van JVC Cuijk gespeeld. Daarnaast trainde ik ook jeugdelftallen bij de club. Toen er een keer geen scheidsrechter beschikbaar was nam ik zelf de fluit ter hand. Daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen.”

Scheidsrechterscoördinator Roy Koenen van JVC herkende bij Jannick talent en meldde hem aan voor de scheidsrechterscursus voor pupillen. Zijn oogappel moest nog even geduld hebben tot hij zestien was en werd toegelaten tot de BOS-cursus.

“Ik voetbalde zelf op zaterdag, en zondag leidde ik duels bij de lagere senioren van JVC Cuijk. Die gasten kwamen soms letterlijk uit de kroeg rollen. Daar sta je dan tussen als broekie van zestien, zeventien jaar. Achteraf bleek dat een prima leerschool, ik werd er veel mondiger door”, herinnert Jannick zich nog goed.


Talententraject

Vervolgens ging hij fluiten voor de KNVB. Hij voetbalde op zaterdag in de A1 bij JVC Cuijk en ging zondag op pad voor de KNVB om senioren te fluiten. En toen ging het snel met zijn carrière. Jannick: “Ik startte helemaal onderaan in de vijfde klasse. In anderhalf jaar werd ik geselecteerd voor het talententraject amateurvoetbal. Ongelooflijk natuurlijk. Reinold Wiedemeijer was mijn coach. Ik heb nog altijd goed contact met hem. Hij is nog actief als VAR-reporter op zondagavond en komt nog regelmatig kijken bij mijn wedstrijden.”

Het wedstrijdpakket voor de jonge arbiter uit Cuijk werd gelijk aantrekkelijker met duels in de vierde en derde klasse. Twee jaar later werd hij bevorderd tot het talententraject betaald voetbal, zeg maar de kraamkamer voor arbitrage op het hoogste niveau in Nederland en mogelijk zelfs daarbuiten. “Ik werd aangesteld voor wedstrijden in de Hoofd- en Topklasse. En dan bezoek je ook bijeenkomsten met leeftijdgenoten in Zeist.”

Jannick van der Laan in de tuin van zijn ouderlijk huis in Cuijk. Foto Leo Blank.

Masterclass

En vorig seizoen werd ik opgenomen in de Masterclass betaald voetbal. Ik ben daarin met provinciegenoot Stan Teuben de jongste scheidsrechter. Ik had goede hoop dat ik na het seizoen 2017-2018 deze stap zou kunnen maken. Ik had een prima seizoen achter de rug, waarin ik heel constant presteerde. Maar je moet het altijd afwachten.”

In een persoonlijk gesprek met de scheidsrechtersbaas Dick van Egmond kreeg Jannick te horen dat hij was gepromoveerd naar de Masterclass betaald voetbal. “Dit had ik pakweg vier jaar geleden nooit durven hopen”, erkent Jannick.

Hij maakte op 7 september vorig jaar zijn echte profdebuut bij Jong FC Utrecht – Jong PSV (3-2). De Brabander kijkt er met tevredenheid op terug, ook al was de ambiance op het trainingscomplex in de Domstad met een paar honderd kijkers niet bepaald inspirerend. “Maar de wedstrijd verliep uitstekend voor de arbitrage. Kort erna floot ik voor bijna 10.000 toeschouwers bij SC Cambuur in Leeuwarden. Mijn eerste grote wedstrijd. Dan sta je wel even te kijken. Maar ook dat ging goed”, blikt Jannick terug.

Zoals gezegd heeft hij ook in dit nog prille seizoen al progressie gemaakt. Zaten er vorig jaar nog tal van duels in de Tweede Divisie in zijn programma, nu komt hij bijna uitsluitend uit in de Keukenkampioen Divisie.

Sinds Jannick deel uitmaakt van de Masterclass wordt hij gecoacht door Wilco Janssen. “Wilco is echt een hele fijne coach”, aldus Van der Laan. “We bespreken altijd mijn wedstrijden na. Als Wilco zelf niet is geweest, bekijkt hij de beelden en nemen we die later samen door.”


Vierde official

Daarnaast fungeerde Van der Laan al zo’n twintig keer als vierde official in de Eredivisie. Dan kom je als arbiter wel in een andere wereld, heeft hij ervaren: “Alles is groter in de Eredivisie. De stadions, het aantal bezoekers, de aandacht van de media. Afgelopen vrijdag stond ik langs de lijn bij FC Twente – FC Emmen. Ik leer dan heel veel van ervaren collega’s die ik assisteer.”


VAR

Afgelopen zaterdag zat hij in Zeist voor de tweede keer als VAR naar een aantal beeldschermen te kijken bij de wedstrijd Vitesse – ADO. Jannick zal zijn debuut als VAR niet snel vergeten: “Het was de wedstrijd VVV – Vitesse, twee weken geleden. Bas Nijhuis had de leiding. Ik had gelijk het VAR-moment van de week. Er werd een overtreding gemaakt door een verdediger van de thuisclub. Bas legde de bal buiten de zestien. Ik was ervan overtuigd dat de overtreding net binnen het strafschopgebied werd begaan en adviseerde hem om een penalty te geven. Omdat dit een feitelijke beslissing was, er binnen of er buiten, hoefde Nijhuis niet zelf te gaan kijken. Bas nam mijn advies over en kende Vitesse een strafschop toe.”

Voordat hij als videoscheidsrechter zijn vuurdoop beleefde, had Jannick al een opleiding van een jaar achter de rug. Ook liep hij geruime tijd mee als assistent-videoreferee. “Daarna moet je er helemaal klaar voor zijn. Dan moet je als jonge jongen die net komt kijken ook een ervaren collega durven adviseren om een andere beslissing te nemen. Of dat nu Makkelie is of Kuipers. Dat kan voor jonge gasten best lastig zijn. Maar wij moeten zien te voorkomen dat de collega’s op het veld een fout maken. Daar draait het uiteindelijk om.”

Jannick van der Laan tijdens de wedstrijd Jong Utrecht – FC Dordrecht. Foto Pro Shots / Dennis Wielders.

Ajax-Chelsea

We spreken Jannick de dag na Ajax-Chelsea, met daarin het veel besproken VAR-moment bij de treffer van Quincy Promes. De arbiter uit Cuijk is duidelijk in zijn mening: “Het was echt buitenspel! Op tv zagen we niet het juiste moment waarop Zyech de bal voorzet. Beelden in de VAR-studio zijn andere dan op tv. De VAR bekijkt de situatie echt uit alle hoeken. Promes stond met een klein deel van zijn lichaam achter de laatste verdediger. Daar bestaat bij mij geen twijfel over.”

Tijdelijk staken

Jannick heeft niet alleen al zijn eigen VAR-moment achter de rug. Vorig seizoen zag hij zich als leidsman bij RKC – Jong AZ genoodzaakt de wedstrijd tijdelijk te staken. Waarom? “De harde kern van de thuisclub was het een paar keer niet eens met mijn beslissing. Op een gegeven moment begonnen ze vervelende teksten te zingen over mijn moeder.”

“De thuisclub is verantwoordelijk en dient maatregelen te nemen. Stewards stapten op de supporters af en maanden ze te stoppen. Dat hielp niets. Ook de waarschuwing van de stadionspeaker dat het duel stilgelegd en misschien wel gestaakt zou worden als de liedjes niet ophielden, maakte weinig indruk. Dus besloot ik zelf van het veld te stappen. Dan volgt er in de kleedkamer overleg met onder anderen de veiligheidscoördinator van RKC. Na vijf minuten werd het spel weer hervat en gebeurde er gelukkig niets bijzonders meer.”

Miljoenen kijkers

Het was voor de nog onervaren arbiter betaald voetbal een nuttig leermoment, vindt hij: “Je kunt zoiets beter tegenkomen op een niveau lager dan in de Eredivisie met miljoenen kijkers. Je moet op dat moment wel op juiste wijze het hele protocol van de KNVB doorlopen. Je kunt je geen fouten veroorloven. Ik ben blij dat ik die ervaring inmiddels heb gehad en juist heb gehandeld.”

Jannick van der Laan tijdens de wedstrijd FC Volendam-NEC. Foto Pro Shots / Wouter Dill.

België

Jannick is niet alleen in Nederland actief. Hij floot met twee Nederlandse assistenten ook al twee keer in de op één na hoogste divisie in België.

Een bijzondere ervaring, vindt hij: “De sfeer is er anders dan bij ons. Je wordt als arbitraal viertal (de vierde official is een Belg, red.) drie uur voor de wedstrijd ontvangen in een hotel of restaurant. Daar wordt een maaltijd genuttigd en vervolgens wordt je als viertal per auto naar het stadion gebracht. In Nederland zijn we altijd één uur en drie kwartier voor het duel aanwezig in het stadion.”


Chauffeur

Jannick hoeft zelf nooit te rijden. Zijn vader is als grootste supporter van zijn middelste zoon altijd de chauffeur. “Heel fijn”, vindt zijn zoon, “Ik kan me lekker ontspannen en focussen op de wedstrijd. Onderweg praten we over van alles en nog wat. Na afloop uiteraard vooral over mijn prestatie. Wat ging er goed, wat kon beter? Op de heenweg nemen we samen nog wat kleine aandachtspuntjes door. Vooral ook uit voorgaande rapporten. Ik steek veel op van zijn tips.”

Vader Ruud schuift even aan: “Ik ben kritisch en eerlijk naar Jannick. Ik leid een supermarkt in Gennep met 115 personeelsleden, onder wie veel parttimers van alle leeftijden. Dus ik weet wel iets af van management. Dat probeer ik op hem over te brengen. Hoe ga je om met mensen? Hoe houd je iedereen binnenboord? Vooral dat probeer ik hem bij te brengen, stukje communicatie, stukje gedrag, stukje respect. Ach, hij presteert prima. En dan worden deze jongens soms een tikkeltje eigenwijs en denken ze alles beter te weten. Wij zorgen er voorlopig voor dat ie niet gaat zweven, haha.”


Communicatie

Jannick noemt loopvermogen zijn sterkste punt. Aan de onderlinge communicatie met zijn assistenten schortte er in het verleden soms iets aan. “Het was vaak te druk op de lijn. Er werd te veel gepraat waardoor je op de momenten waar het om gaat niet de meest ideale communicatie hebt. Daar heb ik aan gewerkt. We praten nu wat minder, en vooral rustiger. Dat probeer ik ook met mijn assistenten zo af te spreken. Maar als het echt nodig is weten we precies wat er gezegd moet worden en dat we het kort moeten houden.”


Sportief gezin

Zijn moeder, broers en zus komen geregeld kijken bij zijn duels. Vader Van der Laan is sowieso altijd van de partij. Maar alle leden van het sportieve gezin moeten de aandacht verdelen tussen alle vier kinderen die voetballen en fluiten. “We doen ons best en bijna altijd lukt het”, weet Van der Laan senior.

Overigens heeft Jannick teams waarin broer Jordie voetbalt altijd geblokkeerd bij de KNVB zodat ze elkaar nooit kunnen tegenkomen in het veld. “Maar hier thuis vinden er tussen ons geregeld pittige discussies plaats, dat mag duidelijk zijn.”


Slapend lid COVS


Op papier is Jannick van der Laan nog altijd lid van de COVS. Maar de eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat hij zijn gezicht bijna nooit laat zien bij scheidsrechtersvereniging Boxmeer-Cuijk.

“Ik heb laatst een presentatie verzorgd bij de club. Hartstikke leuk om te doen. Maar trainen doe ik vooral voor mezelf op het veld van JVC Cuijk. Mijn pa is behalve mijn grootste supporter ook een soort van personal trainer. Hij gaat vrijwel altijd mee als ik het veld op ga. Hij houdt dan tijden en schema’s in de gaten. Hilco de Boer, onze fysieke trainer bij de KNVB, voorziet ons altijd van de juiste schema’s.

Daarnaast ben ik thuis drie keer per week in het krachthonk in de kelder te vinden. Samen met mijn vader, broer Jordie en enkele vaste vrienden. Heel erg leuk om samen te doen.”

Jannick maakt deel uit van het management-team in de Albert Heijn van zijn vader. Hij studeerde detailhandel op het ROC in Nijmegen op niveau MBO 4.

Jannick van der Laan in de tuin van zijn ouderlijk huis in Cuijk. Foto Leo Blank.