REGIONIEUWS NOORD

VIOS(O) is negen clubscheidsrechters rijker

Door THEO HEIN


Afgelopen periode zijn negen scheidsrechters in opleiding van vv VIOS(O) met glans geslaagd voor hun examen.


In de kantine van de voetbalclub uit Oosterhesselen kregen de cursisten en het jeugdbestuur de complimenten van voorzitter Theo Hein van scheidsrechtersvereniging HZOD voor hun inzet voor hun vereniging. Docent Edgar Voortman van de HZOD bracht de cursisten tijdens een tweetal boeiende lesavonden alle fijne kneepjes van de voetbalarbitrage bij.


Competenties

Alle facetten van de voetbalarbitrage zijn volgens Hein op een duidelijke wijze aan de orde gekomen. 'Denk hierbij onder meer aan de competenties waar een  scheidsrechter aan moet voldoen, spelregelkennis, het volgen en positie kiezen in het veld, de wijze van communicatie en procedures rondom wisselspelers. De opzet van onze cursussen is er vooral op gericht dat arbiters met meer zelfvertrouwen de wedstrijden leiden. Dat werkt motiverend en zal uiteindelijk ook het plezier vergroten.’


Korte opleiding

Om alle wedstrijden te kunnen bezetten heeft VIOS(O) steeds meer gekwalificeerde scheidsrechters nodig. Al jaren tracht de vereniging om scheidsrechters te werven onder haar leden. De voetbalclub uit Oosterhesselen doet dit onder meer door het aanbieden van een korte opleiding, waarin de theorie en praktijk van het fluiten van jeugdwedstrijden aan bod komen. Het jeugdbestuur is tevens van mening dat het opleiden van eigen jeugdscheidsrechters een gezonde zaak is binnen het verenigingsleven. 


Onmisbaar

De jeugdspelers zijn voor de vereniging onmisbaar, omdat zij het mogelijk maken dat hun jongere clubgenoten elke zaterdag kunnen spelen onder leiding van geschoolde scheidsrechters. De senioren fluiten beurtelings bij de JO15 en de jeugdspelers leiden de wedstrijdjes 6 tegen 6 en 8 tegen 8 in goede banen.


Opleiden én begeleiden

Hein laat weten dat de HZO Drenthe clubs als VIOS(O) graag wil ondersteunen en adviseren bij het opleiden én begeleiden van de scheidsrechters, om zo de druk op de huidige clubscheidsrechters en coördinatoren te verminderen.

Heeft u interesse om met HZO Drenthe van gedachten te wisselen over het gezamenlijk aanbieden van cursussen en het opzetten van een arbitragebeleid? Stuur dan een bericht naar de secretaris van de COVS HZO Drenthe, Robert Bruining. Zijn e-mailadres is robert.bruining@hotmail.com

vv VIOS(O) kan trots zijn op de enthousiaste inbreng van de negen nieuwe clubscheidsrechters. Staand docent Edgar Voortman. Foto HZOD.

Ameland opnieuw weekeinde lang het thuis van de scheidsrechters

Voor de 22e keer gaat de Scheidsrechtersvereniging Groningen van 10-12 januari 2020 naar Ameland voor een technisch weekeinde. Drie dagen wordt er getraind, is er aandacht voor spelregels en videofeedback, gaan de deelnemers quizen, fietsen, klimmen en wandelen én is het tijd voor gezelligheid. Inmiddels hebben ruim dertig mannen en vrouwen zich ingeschreven. Onder de deelnemers Groningers, Friezen, Drenten en Overijsselaars. Heb je eventueel interesse om mee te gaan? Check dan even www.covsgroningen.nl.

Strandzeilen voor de Groningse scheidsrechters tijdens hun weekend op Ameland.

Jan Regtop overleden

Op 10 oktober is Jan Regtop overleden, in het bijzijn van zijn familie. Jan is 90 jaar geworden en was erelid van het inmiddels opgeheven COVS Centraal Drenthe én van de Scheidsrechtersvereniging Groningen. We zullen ons hem herinneren als echte scheidsrechtersvriend, als iemand met humor, als een hele warme en rustige persoonlijkheid.


Jan werd op 1 januari 2016 lid van Scheidsrechtersvereniging Groningen, maar was al sinds 1947 lid van de COVS. Hij werd lid van Groningen toen ‘zijn COVS Centraal Drenthe’ op 1 januari 2016 werd opgeheven. Samen met een groot aantal andere leden stapte Jan over naar COVS-vereniging Groningen. Het was voor Groningen vanzelfsprekend dat zij zijn erelidmaatschap van Centraal Drenthe zouden overnemen. Jan werd in het voorjaar van 2016 dan ook formeel benoemd tot erelid van de Scheidsrechtersvereniging Groningen.

De verdiensten van Jan zijn talrijk. Al in 1947 werd hij lid van de COVS en in 1953 trad hij toe tot het bestuur van Centraal Drenthe. Daarvan bleef hij lid en al snel ook secretaris tot juni 1976. In dat jaar werd hij benoemd tot erelid. Ook voor COVS Noord, de KNVB afdeling Drenthe en KNVB Noord heeft hij tal van verdiensten op zijn naam staan. Als scheidsrechter reikte hij tot het betaalde voetbal. En ook daarna bleef hij een geliefde en graag geziene persoonlijkheid. Jan, rust zacht!

Jan Regtop (links) ontvangt de oorkonde van het erelidmaatschap in 2016.