Redactioneel


door ARIE DEN DULK

Een bomvolle editie in het oktobernummer van De Scheidsrechter.

Er is uiteraard aandacht voor het overlijden van oud-voorzitter Theo Solen. Jan Lahuis schreef een In Memoriam.


Veel aandacht voor de Week van de Scheidsrechter die deze maand gehouden werd. Op veel verschillende plaatsen in het land verschenen de vaderlandse toppers om lezingen en clinics te geven bij de diverse scheidsrechtersverenigingen. We hebben alle verslagen gekoppeld en bij elkaar gezet. Dat leest wat makkelijker. De KNVB hield een mooie actie in Zeist. Een aantal amateurscheidsrechters mocht een dagje meedraaien met hun professionele collega’s. Ook daar waren we aanwezig en is er een verslag.


In een interessant artikel roept Marcel Bellinga van Scheidsrechtersvereniging Groningen scheidsrechters op om een andere cultuur te bewerkstelligen in de voetbalwereld. Veel maatregelen en straffen helpen niet. Een cultuuromslag is noodzakelijk. Zijn oproep aan alle scheidsrechtersverenigingen is om de mogelijkheden van Positief Coachen onder de aandacht van voetbalverenigingen te brengen. De scheidsrechters moeten een signaal afgeven.


In de rubriek In the Spotlight… zetten we de schijnwerpers op Douwe Pals uit Erica, Drenthe. Deze eind veertiger promoveert nog regelmatig en nu zelfs naar de hoofdklasse. Maar hij is ambitieus genoeg om te kijken waar zijn top nu eigenlijk ligt. Een interessant verslag dat wij hebben overgenomen van het Ericajournaal.


In de rubriek Toppers betaald voetbal toog Leo Blank naar Cuijk om Jannick van der Laan te interviewen. Deze coming man van de vaderlandse elite is een van de jongste betaaldvoetbal-scheidsrechters en hem wacht een mooie toekomst.


Dat ze in Limburg kunnen feesten was ons bekend. Maar hoe Scheidsrechtersvereniging Weert haar 75-jarig bestaan heeft gevierd slaat alles. Maar liefst drie weekends zijn hiervoor uitgetrokken. Bernard Schenk doet verslag.


Kan een door een handicap beperkte scheidsrechter een duel tot een goed einde brengen? Leo Blank ontmoette een scheidsrechter die volledig doof is, maar deze beperking heeft geen enkele invloed op zijn beslissingen.


Voorts aandacht voor het Arbitragecongres voor Zuid I dat in januari 2020 gehouden zal worden.


LET OP: de volgende editie van De Scheidsrechter verschijnt op of rond 26 november 2019. Kopij aanleveren kan tot 21 november.


Redactie De Scheidsrechter
Leo Blank, Arie den Dulk