De fitte scheids...

Wintertijd, beter slapen door te sporten

Door HARRY VAN ETTEN

Eind oktober is de wintertijd weer ingegaan. Het wordt steeds vroeger donker en steeds later licht: allemaal omstandigheden die je ritme in de war kunnen schoppen. Vaak voel je je als de wintertijd is ingegaan overdag slaperig, maar ben je ’s avonds rond bedtijd ineens niet meer moe waardoor je niet in slaap komt. Hoe ga je daarmee om?

Wist je dat sporten een super positief effect heeft op je slaap en het doorkomen van de wintertijd?


Een goede conditie zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt, maar dat je vooral ook dieper slaapt. En hoe dieper je slaapt, hoe beter je ‘batterij’ oplaadt. Hoe langer je in een diepe slaap verkeert, des te meer herstel vindt er plaats in je lichaam en geest en voel je je fitter.

Door actief te bewegen gaat je spijsvertering in eerste instantie harder werken en dus omhoog, maar daalt deze na een paar uur tot een lager niveau dan je zou hebben gehad zonder te hebben gesport. Hierdoor kunnen we overigens de conclusie trekken dat het niet verstandig is om vlak voor het slapen gaan te sporten of op een andere manier erg actief te bewegen.


Stress

Als er iets echt slecht is voor je nachtrust, dan is het wel stress. Door stress kan je uren wakker liggen van het piekeren. Aangezien sporten één van de beste methoden is om stress tegen te gaan, is het ook direct de perfecte manier om beter te slapen! Sporten gaat op verschillende manieren stress tegen: door te sporten of actief te bewegen komen er hormonen en neurotransmitters vrij in de hersenen. Sporten maakt je dus letterlijk blijer en gelukkiger waardoor het stress zeer effectief tegengaat.


Een merkbaar verschil

Heb jij meteen na het ingaan van de wintertijd last van slaapproblemen, waardoor je je minder energiek voelt en dus minder sport? Probeer dan ergens in de loop van de dag een halfuur naar buiten te gaan voor een wandeling, bijvoorbeeld in de lunchpauze. Doe dit ook als het regent of als je buiten alleen maar grijze wolken ziet, want daglicht helpt veel beter dan kunstlicht om ’s avonds goed in slaap te komen. Iedere dag een uur sporten zou natuurlijk top zijn, maar om een positief effect te zien is dat niet per se nodig. Zorg er wel voor dat je minimaal 3 uur per week, en liefst enigszins verspreid, echt actief in beweging bent. Het gaat dus niet alleen om het beoefenen van een sport, je kan het fietsen naar je werk of het wandelen met je hond hier ook prima toe rekenen.