De fluoriserende toegangspoort die vanaf volgende maand ieder week op een ander complex wordt neergezet bij de entree. Illustratie Groeier!

Unieke campagne in Noord-Holland voor beter gedrag op en rond het veld

Opvallende toegangspoort met ‘100% asoneutraal’

Door LEO BLANK


Een bijzonder initiatief voor meer respect en minder asociaal gedrag op en rond de voetbalvelden. Zeven voetbalclubs in de regio West-Friesland (omgeving Hoorn) hebben de handen ineengeslagen voor een driejarige campagne om het gedrag van spelers, coaches en toeschouwers te verbeteren.


Onder de slogan ‘100% asoneutraal’ fungeren RKEDO (De Goorn), Spartanen (Wognum), Grasshoppers (Hoogwoud), Always Forward (Hoorn), Dindua (Enkhuizen), de Valken (Venhuizen) en VVW (Wervershoof) als zogeheten trekkers of koplopers.

Doel is om het voor iedereen op en rond het veld weer leuk te maken. De KNVB steunt het Noord-Hollandse initiatief en stelt geld beschikbaar. Met het project is uitgesmeerd over de hele looptijd 50.000 euro gemoeid.


Mooie woorden

Bij alle deelnemers is het besef dat het stadium van mooie woorden voorbij is. Gezamenlijk hebben de zeven een lijst met gedragsregels opgesteld waar iedereen die zich op hun complexen begeeft zich aan te houden heeft. Het draait dan om zaken als discussies op sociale media, onvoorwaardelijke steun aan de (assistent)scheidsrechter, een vast aanspreekpunt binnen de vereniging voor wangedrag en incidenten en het corrigeren van toeschouwers die zich misdragen.


Toegangspoorten

De campagne wordt ook voor iedereen zichtbaar gemaakt. Zo verhuizen er ieder weekend twee opvallende, fluoriserende, mobiele toegangspoorten met daarop de slogan en de lijst met gedragsregels van complex naar complex. Hierbij horen ook twee opblaasslurven in dezelfde kleur.

Scheidsrechters krijgen bij de zeven clubs iedere wedstrijd vooraf een armband uitgedeeld met het logo van de campagne: een brulaap met in zijn open bek een voetbal.

Het project is uniek in Nederland. De KNVB wil het bij gebleken succes uitrollen over het hele land.


Daad stellen

Voorzitter John Wilcke van Spartanen, een van de deelnemers clubs, staat volledig achter het initiatief: “Het wordt de hoogste tijd dat de clubs een daad stellen. Het verval is al jaren aan de gang. Maar hoe we soms tegen elkaar te keer gaan op en rond het veld is helemaal niet normaal. Het is genoeg geweest.”

Hij voegt er aan toe: “Soms is het voor scheidsrechters ook helemaal niet meer leuk om een duel te fluiten. Wij hebben zestig jonge scheidsrechters bij de club. Ik heb zelf meegemaakt dat een coach steeds commentaar had op een jonge arbiter. Ik heb de coach daarop aangesproken. We hebben zelfs enkele coaches van ons een andere functie moeten geven omdat ze zich bleven misdragen.”

De campagne start in november.