Herman Wesseling actief op het PW-toernooi.


Duizendpoot uit Drentse Weiteveen op veel fronten actief voor scheidsrechters

Voor Herman Wesseling bestaat er geen leven zonder arbitrage

Door LEO BLANK

Herman Wesseling mag je zonder overdrijven een bedrijvig baasje noemen. De vijftigjarige projectleider/engineer bij Stevens Engineering in Emmen zet zich op talloze fronten in voor de voetbalarbitrage.

Maar eerst even kennismaken met deze actieve duizendpoot. Herman is getrouwd met Esther (49) en vader van twee dochters, Jasmijn van 18 en Kira van 15 jaar. Het gezin woont in het Drentse Weiteveen.

Voetbal is één van de belangrijkste zaken in het gezin Wesseling. De dochters voetballen allebei, Jasmijn in Weiteveense Boys Vr1 en Kira (keeper) in SWB MO17-1. SWB is een jeugdcombinatie van vv Schoonebeek en Weiteveense Boys. Esther heeft dertig jaar gevoetbald in Schoonebeek Vr1. Op dit moment keept zij drie jaar in Schoonebeek Vr2 (7x7) en is ze voor het vierde seizoen coach van eerst MO15 en nu MO17 waar dochter Kira in voetbalt.

Speciale begeleiding

Herman heeft in november 1990 het scheidsrechtersdiploma behaald en ging vervolgens fluiten voor de KNVB. Hij kijkt er met veel plezier op terug: “Ik heb in de eerste klasse gefloten en zat toen in de groep die speciale begeleiding kreeg. Minne Modderman was voorzitter van de commissie. Tegenwoordig noemen ze dit bij de KNVB het talententraject amateurvoetbal. Ik zat daar samen in met onder andere Erwin Zeinstra, nu de vaste assistent-scheidsrechter van Björn Kuipers. Ik heb fantastische wedstrijden in de eerste klasse gefloten, zoals Nieuw Buinen – CEC, Hoogeveen – CEC en Hoogeveen – Germanicus.”

Door een knieblessure moest Herman afhaken, maar na een meniscusoperatie pakte hij de draad weer op. Na de geboorte van zijn oudste dochter kon Herman de motivatie niet meer opbrengen om iedere week te fluiten. Hij stopte om die reden in 2003 met fluiten.

Maar het bleef toch knagen bij Herman: “Ik miste het fluiten en ben toen bij de vereniging Weiteveense Boys wedstrijden gaan leiden. Niet elke week. Na een meningsverschil met het toenmalige bestuur van Weiteveense Boys ben ik daar gestopt en heb bijna twee jaar niets gedaan.”


Herman actief op het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi.

Schoonebeek
“Totdat vv Schoonebeek mij benaderde of ik daar wilde gaan fluiten. Dat heb ik toen gedaan. Ik kwam daar in de scheidsrechterscommissie. Toen de scheidsrechterscoördinator vijf jaar geleden stopte bij vv Schoonebeek ben ik benaderd of ik dit wilde worden. Ik heb dit toen opgepakt en heb mijn ideeën bij het bestuur kenbaar gemaakt en dat gaf mij de vrije hand om een en ander verder uit te werken. Ook al omdat er toen veel scheidsrechters waren gestopt. De aanstellingen binnen de vereniging kwam ook bij mij te liggen.”

Herman kreeg bij de vereniging meer te maken met begeleiden en opleiden van scheidsrechters. Vandaar dat hij zich vijf jaar geleden als scheidsrechterscoach aanmeldde bij de COVS HZO Drenthe, waar hij al sinds 1991 lid van is.

Hoger plan

De COVS stelt coaches aan bij jonge scheidsrechters die lid zijn van de COVS en net zijn begonnen met fluiten voor de KNVB. Doel is om deze scheidsrechters op een hoger plan te krijgen, zodat ze binnen de KNVB hogerop kunnen.

Herman daarover: “Hierbij ben ik dus alleen maar coach en geen rapporteur. We maken wel een verslagje van de wedstrijd. Ik vind dit heel leuk werk. Je ziet gewoon dat ze iets met je tips doen en dat ze groeien. Binnen de vereniging doe ik dit nu ook. En dat werpt zijn vruchten af.”

Herman Wesseling ook op het veld actief, uiterst rechts.

Zondagmorgen
Beide dochters werden groter en het begon opnieuw te kriebelen bij Herman Wesseling om de fluit op te pakken en voor de KNVB wedstrijden te leiden. Maar niet meer zo intensief als in het verleden, aldus Herman: “Omdat ik zaterdags altijd naar mijn dochters ging kijken en ik daarom niet de hele zondag ook nog op het voetbalveld wilde staan, heb ik mij in 2016 aangemeld bij de KNVB om alleen op zondagmorgen te fluiten. Ik fluit nu weer iedere week in de reserve hoofdklasse en de reserve eerste klasse. Dit doe ik met veel plezier.”

PW-toernooi

Jaarlijks gaat Herman kijken bij het grote zaalvoetbaltoernooi in Noord Nederland, het Protos Weering toernooi. “Daar zou ik wel willen fluiten, heb ik altijd gezegd tegen mijn vrouw. Uiteindelijk heb ik in 2018 een cursus zaalvoetbalscheidsrechter gedaan en ben ook in de zaal voor de KNVB gaan fluiten. Ik ben ingedeeld in groep 2. Eind december 2018 mocht ik twee ronden van het Protos Weering-toernooi fluiten. Wat een fantastische sfeer en een hele leuke ervaring was dat. Hopelijk word ik ook dit jaar weer ingedeeld bij het PW toernooi.”

Imposante lijst


Al met al besteedt Herman Wesseling veel vrije tijd aan arbitrage. De lijst met activiteiten is imposant:

• Fluiten op het veld voor de KNVB op zondagmorgen.

• Conditie op peil houden door wekelijks te trainen op de dinsdagavond bij de COVS HZO Drenthe.

• Scheidsrechtercoach via de COVS HZO Drenthe.

• Fluiten op het veld voor de vereniging vv Schoonebeek.

• Scheidsrechterscoördinator van vv Schoonebeek.

• Lid van de scheidsrechterscommissie van vv Schoonebeek.

• Begeleiden van scheidsrechters bij de vereniging, ook degenen die een scheidsrechterscursus volgen.

• Wekelijks scheidsrechters aanstellen bij vv Schoonebeek.

• Afgevaardigde namens vv Schoonebeek in de commissie van het convenant van de HZO Drenthe in de gemeente Emmen.

• Regelmatig assistent-scheidsrechter bij de elftallen waarin zijn beide dochters voetballen.


Herman vindt het allemaal niet bepaald een opgave: “Ik ben bijna dertig jaar bezig met een fantastische hobby en een mooi vak: arbitrage!”


Herman Wesseling, links, keurt het gescoorde doelpunt af wegens buitenspel.