Spelregels

Opnieuw spelregelwijzigingen 2019-2020

Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft hands geconstateerd en geeft een strafschop. Foto Pro Shots.

Door DICK VISSER, voorzitter Landelijke Speleregel Commissie COVS

Nu het seizoen weer is begonnen blijkt dat er dit jaar meer ingrijpende wijzigingen zijn aangebracht dan bijvoorbeeld vorig jaar. Hoewel er al veel over gepubliceerd is, blijken de meeste voetballers er nog maar weinig van te weten. Voor de meeste scheidsrechters zal de informatie vanuit de KNVB en de aandacht voor de wijzigingen bij de themabijeenkomsten de meeste onduidelijkheden wel wegnemen. Toch wil ik een paar onderwerpen nog eens nader belichten.


• Wisselen

Spelers die gewisseld worden dienen het veld te verlaten via de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, zodat het spel snel weer verder kan. De scheidsrechter mag daar bij bijzondere omstandigheden van af laten wijken.


• Scheidsrechtersbal

De scheidsrechtersbal is zo’n onderwerp waar de spelers in de praktijk weinig van meegekregen blijken te hebben. Het principe is simpel: als de bal het laatste geraakt is in het strafschopgebied of als het spel werd onderbroken terwijl de bal in het strafschopgebied was, dan is de scheidsrechtersbal voor de doelverdediger en moeten alle andere spelers tenminste vier meter afstand bewaren.

In andere gevallen is de scheidsrechtersbal voor het team dat de bal voor de onderbreking het laatste raakte en wordt uitgevoerd op de plaats waar de bal het laatst door iets of iemand geraakt werd. Ook dan mag er maar één speler bij staan en moeten alle andere spelers tenminste vier meter afstand bewaren. Onveranderd is dat de bal in het spel is als hij de grond raakt en dat de speler die de bal krijgt hem zo vaak mag raken en spelen als hij wil, alleen kan hij geen geldig doelpunt maken voordat een andere speler ook de bal geraakt heeft.


• Scheidsrechter geraakt

De scheidsrechter wordt geraakt (of een andere official): als de bal tegen de scheidsrechter aankomt is er vaak niets aan de hand en moet er gewoon doorgespeeld worden. Daar zijn nu echter een paar specifieke uitzonderingen op:

a. De bal gaat via de scheidsrechter in het doel.

b. Een team kan een veelbelovende aanval starten.

c. Het andere team komt in balbezit.

In die drie gevallen wordt nu een scheidsrechtersbal gegeven, maar in alle andere gevallen, dus ook als de bal over de lijn gaat door de scheidsrechter of de assistent-scheidsrechter, moet er worden doorgespeeld, ingegooid of een doel- of hoekschop worden genomen.


• Hands

Onopzettelijk hands is nu in een aantal gevallen ook strafbaar. In ieder geval altijd als er daardoor gescoord wordt of er direct een scoringskans ontstaat voor het eigen team. Maar ook als een speler zich breed maakt of zijn hand/arm boven schouderhoogte heeft. In dit laatste geval alleen niet als de speler de bal zelf opzettelijk speelt die daarna zijn hand of arm raakt. Als een speler zich niet breed maakt en ook zijn armen niet boven schouderhoogte heeft, zal hij meestal niet bestraft worden voor hands als de bal van zijn eigen lichaam afstuit of komt van een dichtbij staande tegenstander. En ook niet als hij zijn arm dicht tegen zijn lichaam houdt of als de bal tegen zijn arm komt waarmee hij zich opvangt als hij op de grond valt. Het opzettelijk spelen van de bal met hand of arm blijft natuurlijk in alle gevallen strafbaar.


• Doelschop

Doelschoppen en vrije schoppen vanuit het eigen strafschopgebied mogen nu ook kort genomen worden en de bal is net als bij gewone vrije schoppen in het spel zodra deze duidelijk beweegt. Daarna mag de bal dus door iedereen gespeeld worden.

Tegenstanders moeten, voordat de bal genomen wordt, wel buiten het strafschopgebied blijven. Zo niet, dan wordt de schop overgenomen. Maar als de nemer ervoor kiest om de bal snel te nemen, dan geldt net als bij de normale vrije schop, dat hij daarmee het risico loopt dat de bal terecht komt bij of onderschept wordt door een tegenstander die nog niet op afstand was (of in dit geval buiten het strafschopgebied). Die tegenstander mag dan gewoon verder. Tot zover de belangrijkste punten van de nieuwe wijzigingen.

Bij de doeltrap hoeft de bal de zestien niet meer uit. Foto Pro Shots / Henk Jan Dijks.