REGIONIEUWS NOORD

Steeds meer clubs sluiten zich aan bij voetbalconvenant HZOD

Door THEO HEIN


Steeds meer voetbalclubs uit de gemeente Emmen sluiten zich aan bij het voetbalconvenant van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD).


Het convenant moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat. Vertegenwoordigers van de clubs SC Erica, BDE en Weiteveense Boys zetten recent in het clubhuis De Meerfluit van HZOD hun handtekening onder de overeenkomst. Eerder deden DZOH, Drenthina, Bargeres, SVBO, Schoonebeek, SWB en FC Klazienaveen dat al.


Vol lof

Voorzitter Theo Hein van HZOD toonde zich vol lof over het feit dat het convenant bij clubs op een steeds bredere steun kan rekenen. “Er wordt serieus en hard gewerkt aan een goed sportklimaat dat de harten van sporters, bestuurders en ouders aanspreekt. Maar ook waarin iedereen zijn verantwoordelijk kent.” In het convenant zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie.


Opleiden en begeleiden

Bij het convenant wordt volgens Theo Hein bottom up in plaats van top down gewerkt. “Het moet breed gedragen worden en niet van bovenaf worden opgelegd.” Samenwerken kan volgens de voorzitter van HZOD op velerlei terrein. “Denk onder meer aan het werven en opleiden van clubscheidsrechters of het ondersteunen van scheidsrechterscoördinatoren. Uiteraard ligt het accent ook op Fair Play. Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen, maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Met dit convenant willen we ook een veilige en prettige omgeving creëren voor spelers, vrijwilligers, supporters en bezoekers.”


Leerzame bijeenkomsten

Deze maand maakte HZOD ook sier met een aantal instructiebijeenkomsten voor zowel club- als KNVB-arbiters. “Het korps krijgt dit seizoen opnieuw met de nodige spelregelwijzigingen te maken en onze scheidsrechtersvereniging wil alle scheidsrechters goed geprepareerd de wei insturen, zodat er geen misvattingen kunnen ontstaan. Om die reden hebben we informatie- en instructiebijeenkomsten georganiseerd.” aldus Hein.

De bijeenkomsten stonden onder leiding van Anton Panneman. De spelregelkenner uit Muntendam informeerde de scheidsrechters en belangstellenden over alle ins en outs van de nieuwe spelregels. Panneman maakte tijdens de spelregelsessie gebruik van diverse praktijkvoorbeelden. Het leverde boeiende discussies op.

Dat het convenant breed gedragen wordt bewijst deze foto. Derde van rechts voorzitter HZOD Theo Hein. Foto HZOD.

Dick Lukkien laat scheidsrechters flink in het zweet werken

Door THEO HEIN


Voor de zesde keer in successie verzorgde de hoofdtrainer van FC Emmen een training voor de voetbalscheidsrechters van Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD).

De scheidsrechters verzamelden zich op de velden van vv Emmen voor een pittige training onder leiding van hoofdtrainer Dick Lukkien en assistent-trainer Casper Goedkoop. Er werd gestart met een warming up. Verschillende trainingsvormen kwamen vervolgens aan de orde, afwisselend met en zonder de bal. Lukkien liet de scheidsrechters flink in het zweet werken. De training werd afgesloten met een onderlinge wedstrijd, waarbij Lukkien en Goedkoop als keeper optraden.

Links de scheidsrechters van HZOD. Rechts trainer FC Emmen Dick Lukkien. Foto HZOD.