Kritisch Bekeken

door LEO BLANK


De vrouw


Prachtig dat de finale om de Supercup in augustus werd gefloten door de Franse vrouwelijke topscheidsrechter Stéphanie Frappart. Het is een regelrechte doorbraak in de door mannen gedomineerde internationale arbitrage. Ze werd geassisteerd door een vrouwelijke landgenote en een collega van het eigen geslacht uit Ierland.

Wat velen overigens niet weten is dat de 35-jarige Française niet de eerste vrouw is die een onder auspiciën van de UEFA gespeelde wedstrijd leidde. De Zwitserse Nicole Petignat had al in 2004 de primeur. Zij floot enkele duels in de kwalificatiereeks voor de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Frappart heeft in het vrouwenvoetbal een geweldige staat van dienst opgebouwd. Met als absolute bekroning de WK-finale deze zomer tussen Nederland en de Verenigde Staten in Parijs.

Met de Duitse Bibiane Steinhaus, die regelmatig haar duels leidt in de Bundesliga, is Stéphanie Frappart een lichtend voorbeeld van de vrouwelijke opmars in het voetbal. De Française had vorig seizoen als eerste vrouw ook de leiding over een ontmoeting in de Franse Ligue 1 tussen SC Amiens en RC Strasbourg. Dit seizoen zal ze veelvuldig acteren op het hoogste niveau van het mannenvoetbal in haar land.


Oranje Leeuwinnen

Maar hoe knap ook hun prestatie is, de dames blijven tot dusverre nog flink achter in het door mannen gedomineerde profvoetbal. Niet alleen als spelers, maar zeker ook als scheidsrechters. De Oranje Leeuwinnen stolen deze zomer dan menig hart van mannelijke voetbalfans in Holland, in het clubvoetbal bij de dames in ons land blijft het voorlopig behelpen.

Voor de wedstrijden bestaat weinig publieke belangstelling en elk seizoen is het maar de vraag of alle profclubs doorgaan met hun damestak. Steeds opnieuw bedreigt geldgebrek of de echte wil om serieus werk te maken van vrouwenvoetbal het voortbestaan van een damesteam.


Eredivisie

De vraag dringt zich op wanneer de eerste Nederlandse vrouwelijke arbiter gaat acteren in de Eredivisie. En, in aansluiting daarop, op welk moment een van onze toptalenten ook internationaal echt doorbreekt en een mannenwedstrijd krijgt toegewezen.

Shona Shukrula promoveerde afgelopen seizoen naar het tweede niveau van de UEFA. Daarin zit al iets langer Vivian Peeters. Lizzy van der Helm bevindt zich in de derde categorie. Shukrula is inmiddels ook gepromoveerd naar het talententraject betaald voetbal. Wat betekent dat ze onder meer actief is in de Tweede en Derde Divisie bij de mannen en als vierde official is te zien in de Keuken Kampioen Competitie.


Kevin Blom

Kevin Blom, begeleider van de vrouwelijke talenten, meldde eerder dit jaar dat het doel van de KNVB is om een Nederlandse vrouwelijke scheidsrechter op een groot eindtoernooi te krijgen.

Maar met iets meer dan veertig vrouwelijke arbiters die voor de KNVB fluiten is de spoeling wel erg dun. De bond doet er dus in de eerste plaats goed aan te zorgen voor aanzienlijk meer aanwas van vrouwelijk arbitragetalent. En als de vijver eenmaal goed gevuld is, komen de kanjers vanzelf bovendrijven.

Meer dames die fluiten is ook een uitgelezen middel om het steeds groter worden tekort aan arbiters het hoofd te bieden. Zo kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen.