KNVB wil via wedstrijdzaken-app inzicht in beoordeling arbiter én teams

Hoeveel plezier beleeft de scheidsrechter aan een wedstrijd?

Door LEO BLANK


Hoeveel plezier heeft een scheidsrechter gehad aan een net door hem of haar gefloten wedstrijd? En hoe hebben beide teams het duel ervaren? Na een pilot in Zuid I wil de KNVB via de wedstrijdzaken-app nu landelijk gaan meten hoe het precies zit met spelplezier en sportiviteit in het amateurvoetbal.


De speciale app voor wedstrijdzaken is na ruim twee seizoenen niet meer weg te denken in het amateurvoetbal. Alle relevante gegevens, zoals spelerspassen, arbitrage en coaches zijn bij de betreffende wedstrijd in één handomdraai te vinden.

En na afloop is de arbiter van dienst over het algemeen slechts enkele minuten kwijt om de eindstand, wissels en gele en rode kaarten in te vullen en tenslotte de gegevens definitief naar het bondsbureau te verzenden.


Proef

Maar de app biedt zoveel meer mogelijkheden, aldus Irene Dekker, een van de medewerkers die zich bezig houdt met sportiviteit en respect. Vandaar dat er sinds vorig seizoen een pilot is gehouden in district Zuid I.

Alle wedstrijden, gespeeld in regio 11 (omgeving Breda/Tilburg) en daaraan gekoppelde scheidsrechters konden nadat ze op de wedstrijdzaken-app alle formaliteiten hadden vervuld ook aangeven hoe ze de wedstrijd hadden ervaren. Het gaat dan vooral om de mate van sportiviteit die elk team had getoond en het respect dat aan de dag werd gelegd voor elkaar en voor de leidsman of -vrouw.

De arbiter kon ook zelf via een cijfer aangegeven hoe de wedstrijd was ervaren. Maar de beide ploegen konden ook een rapportcijfer uitdelen aan de scheidsrechter. Ter aanvulling en onderbouwing konden bepaalde redenen voor de beoordeling worden aangevinkt. Het uitspelend team kon ook nog aangeven hoe de ontvangst van de thuisclub was ervaren.


Meer inzicht

Met de informatie wil de voetbalbond inzicht krijgen in de vraag hoe een wedstrijd door teams en scheidsrechters is ervaren. En wat redenen kunnen zijn waarom een wedstrijd wel of niet leuk was.

Vorig seizoen is de pilot mede geïnitieerd door clubs die opgenomen waren in een sportiviteits- en respectenconvenant. Tijdens de pilot heeft men gemerkt dat dit van invloed is op de mate van invullen van de scores. Tijdens de eerste fase van het huidige seizoen is het (landelijk bij alle wedstrijden vanaf de onder 12 jeugd) mogelijk voor scheidsrechters om een beoordeling te geven over de sportiviteit van de wedstrijd. Deze beoordeling wordt nog niet actief uitgevraagd. Tijdens deze periode worden data verzameld waar onderzoek mee gedaan wordt (o.a. met gedragspsychologen) over wat de scores precies zeggen.


Kijk voor meer informatie: https://www.knvb.nl/assist/assist-bestuurders/verenigingsbeleid/sportiviteit-en-respect/pleziermeting-via-dwf

Wil je de meting mee-evalueren? Neem dan contact op via pleziermeting@KNVB.nl