REGIONIEUWS NOORD

Gouden KNVB-speld voor Fred Janssen

Door THEO HEIN


Fred Janssen heeft bij zijn afscheid als KNVB-veldvoetbalscheidsrechter de gouden KNVB-speld en oorkonde ontvangen. Tijdens zijn laatste officiële wedstrijd, Zeerobben JO15-1 – Bergum-BCV JO15-1, werd Janssen door KNVB-scheidsrechterbegeleider Joop Brussen en de beide teams uitgebreid in het zonnetje gezet. De jeugdspelers vormden een erehaag en zichtbaar aangedaan betrad Janssen het veld in Harlingen. Voorafgaande aan de jeugdwedstrijd kreeg de 60-jarige inwoner van Klazienaveen – in het bijzijn van zijn vrouw Ali – lovende woorden van Joop Brussen en het jeugdbestuur van Zeerobben voor zijn grote inzet als scheidsrechter. Met de afscheidswedstijd in Harlingen is voor Fred Janssen de cirkel rond, want 35 jaar geleden floot hij bij Zeerobben ook zijn eerste officiële wedstrijd voor de KNVB.


Janssen is geboren in Leiden en verhuisde op jonge leeftijd naar Harlingen. Hij werd al rap gegrepen door het scheidsrechtersvirus en volgde destijds een cursus in Friesland. Met een korte onderbreking van ongeveer twee jaar is Fred in totaal 35 jaar actief geweest als veldvoetbalscheidsrechter bij zowel jeugd- als seniorenwedstrijden.

Fred Janssen, die actief lid is van scheidsrechtersvereniging HZOD, gaat zeker niet verloren voor de voetbalsport. Voor de KNVB blijft hij de komende jaren nog actief als zaalvoetbalscheidsrechter. Dat geldt ook voor zijn rol als scheidsrechterbegeleider. Daarnaast gaat Janssen zich bij DVC’59 in Nieuw Dordrecht vanaf het komende seizoen ook bezighouden met aanstellingen en begeleiding van de clubscheidsrechters.

Bij zijn afscheid als veldvoetbalscheidsrechter ontving Fred Janssen (60) uit Klazienaveen de gouden KNVB-speld en bijbehorende oorkonde. (Foto: Frans Bode/Zeerobben).

Joop Brussen ontvangt Gouden KNVB Scheidsrechterspeld

Door JAN HOOGE


Joop Brussen is voor zijn verdiensten voor de voetbalarbitrage onderscheiden met de Gouden Scheidsrechtersspeld. De 63-jarige in Coevorden woonachtige Brussen is al meer dan twintig jaar actief als KNVB-scheidsrechter. Ook verricht hij werkzaamheden als scheidsrechtersbegeleider.

Volgens coördinator Herman Harmers van het servicegebied voetbalarbitrage Drenthe is Joop Brussen een man waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan en die altijd de organisatie binnen en buiten de voetballijnen in de gaten blijft houden. “Joop is zeer betrokken bij het wel en wee van de arbitrage in het algemeen. Hij krijgt het voor elkaar, ondanks zijn rol als scheidsrechter op de zondag, om ook op de zaterdag – in de rol van coach – regelmatig scheidsrechters te bezoeken. Deze betrokkenheid wordt door de scheidsrechters bijzonder gewaardeerd”, schetst Harmers de veelzijdige rol van Brussen.

De roots van Joop Brussen liggen bij voetbalvereniging Zelhem in district Oost. Bij deze vereniging was hij actief als secretaris. Ruim 18 jaar geleden verhuisde hij naar de gemeente Emmen en werd lid  van vv Bargeres. Brussen maakte bij de Emmer voetbalclub jarenlang deel uit van het jeugdbestuur.
De KNVB hoopt nog jaren van de expertise en inzet van Joop Brussen  gebruik te kunnen maken.

Joop Brussen (rechts) uit Emmen ontving afgelopen week uit handen van Herman Harmers de ‘Gouden KNVB Scheidsrechterspeld’. Foto HZOD.

Scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën

‘Rode kaart’ en oorkonde voor Tonny Walters

Door HENK POTZE


De noordelijke media hebben in mei uitgebreid aandacht geschonken aan de afscheidswedstrijd van scheidsrechter Tonny Walters uit Nieuwe Pekela. Hij wordt in juli 60 jaar en heeft besloten om na ruim dertig jaar de fluit aan de wilgen te hangen. Op dinsdagavond 28 mei was het dan zover, de vriendschappelijke wedstrijd tussen PJC en Damacota, die beide op hetzelfde complex in Nieuwe Pekela spelen. Met Tonny Walters als scheidsrechter en zijn zoon Kevin Walters als keeper bij PJC.


Tonny Walters was zelf een getalenteerd doelman die bij zowel PJC als Damacota keepte en later ook nog bij Noordster. Door een hardnekkige armblessure moest hij op 28-jarige leeftijd noodgedwongen stoppen als keeper. Daarop besloot Walters te gaan fluiten. Hij kreeg cursus van Egbert Mulder, die toen wedstrijden in de eredivisie floot. Hij leidde honderden wedstrijden in het amateurvoetbal op zaterdag. Zijn hoogste niveau was groep 2. Een paar keer stond hij op het punt naar groep 1 door te stromen maar de voorkeur werd gegeven aan jongere scheidsrechters. Niet als scheidsrechter maar als assistent-scheidsrechter beleefde hij zijn hoogtepunten bij hoofdklassers als ACV, Staphorst, Urk en Flevoboys. Hij mocht ook vlaggen bij Jong Oranje in Assen en bij een damesinterland tussen Nederland en Schotland in Roden.

 

Op 1 januari 1988 werd hij lid van COVS Veendam, na een fusie met COVS Oost Groningen in 2016 Oldambt en Veenkoloniën geheten. Hij maakte 13 jaar deel uit van het bestuur, zat in diverse commissies en sinds 2014 traint hij zijn collega- scheidsrechters. Die waren op deze mooie dag in mei massaal naar het Sportpark Burgemeester Boekhoven in Nieuwe Pekela gekomen om hun collega voor het laatst in actie te zien. Beide teams deden 2 x 30 minuten lang hun best om te scoren maar het bleef bij 0-0. Halverwege de tweede helft toonde zoon Kevin zijn vader Tonny de rode kaart. Hij mocht vertrekken, zijn plaats werd overgenomen door de jonge Bart Heikens, ook uit Nieuwe Pekela. Met een brede lach en onder een luid applaus verliet Tonny het veld.


Dat was op zaterdag 25 mei in Zuidhorn, waar hij voor laatst voor de KNVB floot, ook al het geval. Na afloop in de kantine van PJC werd Tonny door diverse mensen toegesproken en gehuldigd. Willem Molema, erevoorzitter van Oldambt en Veenkoloniën, hield een mooie speech over het leven van Tonny en zijn loopbaan als scheidsrechter; regelmatig kwam scheidsrechter Walters voor in krantenverslagen, meestal positief. Als klapstuk van de avond kreeg Tonny Walters uit handen van Bram Vazel een certificaat overhandigd met als tekst  ‘Scheidsrechter van Verdienste van de KNVB’, omdat hij meer dan 30 jaar onafgebroken voor de KNVB heeft gefloten. Een mooi eerbetoon voor een aimabele persoonlijkheid.

Tonny Walters ontvangt de ‘rode kaart’ van zijn zoon tijdens zijn laatste wedstrijd. Foto Mélarno Kraan.