Redactioneel


door ARIE DEN DULK

Dit is de laatste uitgave van de voorjaarreeks. Rechts op deze pagina vind je de inhoudsopgave waardoor je rechtstreeks naar het onderwerp kunt.

We gaan met vakantie en dat is nodig ook! Even geen voetbal, geen VAR, geen COVS.


In dit nummer veel aandacht voor de VAR op het WK voor vrouwen. Danny Makkelie leidt een VAR-team en heeft al verschillende keren ingegrepen of door zijn toedoen een wending aan een wedstrijd gegeven. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk heeft hij contact met ons gehad en zo verschafte hij ons zinvolle informatie. Ook Mike van der Roest is namens de FIFA in Parijs en geeft zijn mening. Publiekelijk is er enig gemor omdat het zo lang duurt voordat beslissingen definitief zijn en de tegenstanders van de VAR worden op hun wenken bediend. We besteden in twee artikelen aandacht aan de VAR op pagina 5 en 6.


In district Noord komen de laatste twee voetbalclubs aan het woord over de manier waarop zij hun clubarbitrage hebben geregeld.

Het zijn eigenlijk de verhalen van twee combinatieclubs uit Drenthe, die een gezamenlijke scheidsrechterscommissie hebben. Wat ze gemeen hebben is hun betrokkenheid met HZOD uit Emmen. Pagina 7 en 8.


Juni is de maand van de meeste COVS-evenementen. Zowel het NK Spelregels voor COVS-teams als voor de jeugd, maar ook het NK Veldvoetbal werden gehouden. CEO uit Enschede organiseerde twee evenementen achter elkaar. De verslagen hiervan lees je op de pagina’s 10 t/m 12.


In Zuid II richtte Bernard Schenk de schijnwerper op Henk Lebens. Maar die kan niet los gezien worden van zijn vereniging Sittard/Geleen. Daarom hebben we het gesplitst in een artikel Spotlight op Henk Lebens en een artikel over de teloorgang van Scheidsrechtervereniging Sittard/Geleen op pagina 13 en 14.


Spelregels. De meest recente wijzigingen op pagina 9.


Afgelopen week werden de promovendi en degradanten in de scheidsrechterij door de KNVB bekend gemaakt. In de rubriek Kritisch Bekeken hekelt Bernard Schenk de wijze van beoordeling en rapportage. Lees hierover op pagina 15.


Tot zover de inhoud.


Archief

Onze archivaris Ron de Bruin doet verwoede pogingen om alle jaargangen van De Scheidsrechter compleet te krijgen.

Dankzij de bemiddeling van Wim van de Berg (ex-voorzitter Haagsche Scheidsrechtersvereniging [HSV]) zijn we weer een stuk verder met het voltooien van het archief.

We missen nu nog:

• Het allereerste exemplaar uit 1934.

• Alle exemplaren van de jaren 1943 t/m 1951

• Van 1952 missen we de exemplaren 3, 4 en 11 t/m 20.

Wie helpt ons om de puzzel compleet te maken. Je hoeft de bladen overigens slechts in bruikleen af te staan, want als we ze hebben ingescanned kunnen ze weer retour naar de eigenaar.

Wij wensen alle lezers een goede vakantie. In september zijn wij terug met het volgende nummer van De Scheidsrechter.


LET OP: de volgende editie van De Scheidsrechter verschijnt op 24 september 2019. Kopij aanleveren kan tot 19 september.


Redactie De Scheidsrechter
Leo Blank, Arie den Dulk

Coverfoto: De Japanse scheidsrechter Yamashita bevestigt het eerste doelpunt voor Duitsland in de interland tegen Nigeria op het WK voor vrouwen in Frankrijk na ingrijpen van de VAR. Foto Pro Shots / Action Images. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie is als VAR-official actief op dit WK. Lees meer op pagina 4.Inhoudsopgave