Spelregels

Blokkeren of obstructie?

Foto: voetbalmasterz.nl

Door JAN WOUTER KOK,

lid Landelijke Commissie Spelregels COVS (LCS)

Bij spelregelwedstrijden is een regelmatige terugkerende vraag in de mondelinge ronde: Wat is het verschil tussen blokkeren en obstructie. Het antwoord is dan dat bij blokkeren lichamelijk contact nodig is om een speler af te stoppen en dat bij obstructie een speler de pas wordt afgesneden zonder dat er lichamelijk contact ontstaat. Een ander verschil is dat blokkeren op een onbesuisde manier kan en gepaard kan gaan met buitensporige inzet en dat dat bij obstructie niet kan. Dat wil overigens niet zeggen dat er bij obstructie geen kaarten kunnen vallen. Als een veelbelovende aanval teniet wordt gedaan door obstructie hoort er gewoon geel getrokken te worden. En het voorkomen van een doelrijpe kans levert zelfs rood op. Lijkt simpel maar de praktijk wijst vaak anders uit.


Zijlijn

Bijvoorbeeld bij acties nabij de zijlijn wordt er nog al eens blokkeren geroepen terwijl het dan niet het geval is. Een speler hoeft namelijk niet opzij te gaan voor een tegenstander en als dan een tegenstander op deze speler inloopt is er eerder van overtreding sprake van die tegenstander. Let daarbij goed op de bewegingen van de speler die gepasseerd dreigt te worden. Blijft hij gewoon staan of lopen zonder zijn kont er in te draaien of uit zijn lijn komt, dan maakt hij geen overtreding.

Bij obstructie is het van belang of de bal wel of niet binnen speelbereik van de speler is die obstructie pleegt. Is de bal binnen speelbereik en maakt de speler zich niet breder door zijn armen te strekken dan is dit toegestaan.


Hoekschoppen

Een andere situatie die iedereen vrijwel elke wedstrijd meemaakt zijn aanvallers die bij hoekschoppen pal voor de doelverdedigers gaan staan. Zolang ze niet op de tenen van de doelverdediger staan mag dit. In de praktijk zien we (te) veel dat doelverdedigers dan denken dat ze deze aanvaller mogen wegduwen. Dit mag uiteraard niet en hier moet tegen opgetreden worden. Is de hoekschop nog niet genomen dan even fluiten zodat het spel stil blijft liggen en de doelverdediger vermanen of als het de perken te buiten gaan geel of rood. Duwt de doelverdediger de speler weg als de bal al in het spel is dan moet er een strafschop gegeven worden. Echter als de aanvaller door mee te bewegen de doelverdediger hindert dan is sprake van obstructie en wordt er hervat met een indirecte vrij schop. Doet de aanvaller meer dan hinderen kan het direct zijn. Gezien dit vaak binnen het doelgebied is mag de vrije schop genomen worden vanaf elk willekeurig punt binnen dit gebied.