De fitte scheids...

Vet lekker

Door HARRY VAN ETTEN

Of je dagelijkse inspanning nu bestaat uit een flink stuk wandelen, fanatiek hardlopen of een teamsport als bijvoorbeeld voetbal; alle vormen van bewegen zijn goed voor je lichaam. Beweging en sport kunnen bijdragen aan het verbeteren van je conditie, aan het groeien van je spieren en het verliezen van gewicht. Gezond eten en drinken is erg belangrijk. Het lezen van etiketten kunnen je daarbij helpen.

In de huidige eetcultuur zijn we terughoudend geworden tegenover bepaalde voedingsstoffen; denk aan suiker, koolhydraten en vet. Natuurlijk is te veel niet goed maar dat geldt voor alles in het leven.
Het schrappen van deze voedingsstoffen draagt ook niet bij aan een gezond eetpatroon. Kijk maar eens naar vet. Dit is een voedingstof die wij nodig hebben. Het is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn voor de cellen in je lijf nodig als bouwstenen en ze beschermen je cellen tegen ongewenste indringers.
Ook je ogen, spieren en hersenen hebben deze vetzuren nodig om optimaal te kunnen werken. Vet is dus een essentieel onderdeel van je voedingspatroon al maken we wel onderscheid in de gezonde en ongezonde vetten: verzadigd en onverzadigd vet.


In onze voedingsmiddelen zit altijd een combinatie van deze twee vetten. Voor een gezond voedingspatroon doe je er verstandig aan om het verzadigd vet zo veel als mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.
Plantaardige vetten zoals olijfolie, noten, zaden, pitten en avocado’s bevatten onverzadigde vetzuren die gezond zijn voor ons hart en onze bloedvaten. Ze verlagen het cholesterol, bevatten geen of weinig koolhydraten en hebben daarom weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel: minder honger. Ook de vetten in bijvoorbeeld Griekse yoghurt zijn prima. We hebben ze elke dag nodig en het is ook heel goed om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Maar het kan ook teveel zijn. En dan val je in het gunstigste geval niet af. In veel gevallen komen mensen aan in gewicht. Hoe dat kan?

Een avocado bevat bijvoorbeeld 350 calorieën. Als je die elke dag eet, krijg je behalve allerlei vitamines, mineralen en 10 gram voedingsvezel veel energie binnen. Het is dus nuttig om andere voedingsmiddelen dan te schrappen uit je eetpatroon.


Etiketten

Tegenwoordig wil iedereen steeds meer weten wat ze eten. Daarom staan er op voorverpakte producten allerlei informatie wat en hoeveel erin zit van een bepaalde stof. Etiketten zijn het onderdeel van de verpakking dat informeert over een levensmiddel. Op het etiket staat bijvoorbeeld wat in een levensmiddel zit. Je weet daardoor beter wat je koopt en je kunt producten onderling vergelijken. Lees de etiketten, daarop staat vermeld wat de verhouding verzadigd- en onverzadigd vet is. Zo weet je wat je eet en ben je gezond bezig.

En heel af en toe dat patatje moet natuurlijk kunnen, dat is ook vet lekker!