Peter den Hartog temidden van zijn kleinzoons.

Peter den Hartog blijft op een ander vlak actief voor de arbitrage en HSV

71-jarige laatbloeier stopt met fluiten

Door JAN TER HARMSEL


Op 71-jarige leeftijd heeft Peter den Hartog afscheid genomen als scheidsrechter bij de KNVB. Na zijn laatste wedstrijd tussen jeugdteams van Feyenoord en Excelsior ontving hij van Nils van Kampen van KNVB Scheidrechterszaken de Gouden Speld voor zijn verdiensten. “Het was buitengewoon leuk en een grote verrassing”, vertelt een trotse Peter den Hartog.

De scheidsrechter uit Loosduinen blijft echter betrokken bij de arbitrage en de Haagse Scheidsrechters Vereniging. Hij zal scheidsrechters blijven rapporteren, blijven trainen en hij blijft verzorger bij de HSV. “Dan blijf ik fit en het is bovendien erg gezellig.”


Familie

Een van zijn mooiste herinneringen is het fluiten in de Rotterdam Cup. Tijdens de wedstrijd tussen Berkel en HWD speelden tijdens de tweede helft twee kleinzoons van hem mee. “Dat is zo bijzonder, je kleinkinderen Jim en Roy die meespelen”, vertelt Peter. “Ik moest een strafschop geven tegen hen en mijn kleinzoon stopte ’m.” Tijdens een van zijn wedstrijden heeft hij ook eens zijn eigen dochter het veld uitgestuurd. “Ze weet: als ik het doe, dan is het wel terecht. Ze heeft het er nog vaak over.”


Peter den Hartog tijdens zijn laatste wedstrijd.


Bij de laatste wedstrijd van zijn carrière waren ook een dochter en zijn vrouw aanwezig. Een carrière die 55 jaar geleden is begonnen. Hij keek bij zijn broer en moest een team van de HTS Wegastraat fluiten tegen een team uit Delft. “De scheids kwam niet en zo begon ik op mijn zestiende.” Hij speelde bij Loosduinen en floot sindsdien bij de club. Toen hij bij de politie ging werken, moest hij ook bij HPSV spelen. Hij floot nog af en toe een oefenpotje en was keeper van het Westlands elftal.


Laatbloeier

Op zijn 55e pakte Den Hartog de fluit weer op. Eerst bij Loosduinen als clubscheidsrechter en na drie jaar had hij dat wel gezien. Hij zocht meer uitdaging en ging voor de KNVB fluiten. “Ik kende nog veel bestuursleden uit mijn eigen voetbaltijd”, vertelt Peter. “Ook toen was het leuk om weer hogerop te komen bij de bond.”

Een rugblessure gooide nog even roet in het eten. Peter moest gas terugnemen. Een halfjaar lang stond hij langs de lijn. Toen is hij het begeleiden van scheidsrechters gaan oppakken en volgde hij een rapporteurscursus, iets waar hij nog steeds mee door blijft gaan na zijn actieve carrière. Zo gauw het weer kon, stond hij weer op de velden. “Ik ben nog steeds fanatiek. Gelukkig ben ik ook nog nooit gedegradeerd. Ik ben zelfs voorbij mijn zestigste nog de SO2 gaan doen omdat ik gepromoveerd was.”

Trots showt Peter den Hartog het certificaat behorend bij de Gouden Speld van de KNVB.


Rustig

Hij merkt dat hij in zijn carrière veel heeft gehad aan zijn levenservaring. Hij werkte voor de zedenpolitie en behandelde ook veel milieuzaken toen hij bij het waterschap werkte. “Daar heb ik geleerd rustig te blijven onder alle omstandigheden.” Dat bleef hij ook toen hij voor het eerst een wedstrijd moest staken, waarna hij van de uitploeg te horen kreeg dat hij dronken op het veld zou hebben gestaan. “Dat wilde ik eerst laten gaan, maar toen ik op de eilanden moest fluiten, schreef iedereen nadat ik een strafschop had gegeven daar weer over. Daar had ik bij het fluiten dus toch last van en toen heb ik aangifte gedaan van smaad.”

Zijn tweede keer staken was pas in zijn voorlaatste wedstrijd. Hij is blij dat het niet bij zijn afscheidswedstrijd gebeurde. “Daar heb ik bewust naartoe geleefd. Het was een mooi moment om te stoppen nu. Nu ben ik nog overal met een goed gevoel weggegaan.”

Den Hartog gaat naast het rapporteurschap ook voor een rol als persoonlijk coach. “Ik heb me al voor een cursus opgegeven. Het is mooi om contact met zo’n jonge scheids te hebben en hem te helpen. Dat geeft een goed gevoel. Het is mooi om nog elke week zo bezig te zijn.”

Nils van Kampen van de KNVB overhandigt Peter den Hartog het certificaat behorend bij de Gouden Scheidsrechterspeld.