Incidenten in West I zorgen voor gestaakte wedstrijden en bedreigde en gemolesteerde arbiters

Scheidsrechters in het nauw

Door LEO BLANK


Het aantal bij de KNVB gemelde molestaties van scheidsrechters mag dan al enkele jaren afnemen, recente incidenten in district West I laten zien dat het kwaad nog lang niet is uitgeroeid.


De beelden waarop te zien is hoe in Hoofddorp een assistent-scheidsrechter een lange sprint trekt om een klap uit te delen op het achterhoofd van de keeper van de tegenstander haalden zelfs het NOS Journaal.

Maar ook veel minder zichtbaar voor het grote publiek waren er andere schermutselingen die zich recent afspeelden op de velden.


SC Dynamo

Scheidsrechter Peter Börnemann uit Heerhugowaard voelde zich op 18 maart in de slotfase van de wedstrijd SC Dynamo-Woudia in de vierde klasse zo in het nauw gedreven door de aanvoerder van de thuisclub dat hij zich genoodzaakt zag om vroegtijdig de kleedkamer op te zoeken. De captain van Dynamo uit Ursem maakte de leidsman in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat hij spelers had verwisseld waardoor een van zijn teamgenoten ten onrechte een tweede gele kaart zou hebben ontvangen en dus het veld moest verlaten. De aanvoerder liet het niet bij woorden, hij schrok er niet van terug om naar de scheidsrechter ook handtastelijk te worden (foto boven).

De KNVB legde de captain acht maanden schorsing op, het restant van de gestaakte wedstrijd werd op 11 april zonder nieuwe incidenten uitgespeeld. Overigens had Dynamo de speler, voordat de bond de sanctie oplegde, ook al geschorst.


Ankaraspor

Op 14 april ging het gruwelijk mis in Amsterdam. Vlak voor het eind van de ontmoeting De Meteoor-Ankaraspor in de vierde klasse zou scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer tegen zijn rechter scheenbeen zijn geschopt door een speler van de bezoekers. Het was het dieptepunt van een ontmoeting, die in de eerste helft probleemloos verliep, maar in de tweede helft steeds tumultueuzer werd.

De leidsman deelde uiteindelijk zes gele en drie rode kaarten uit aan Ankaraspor uit Amsterdam-Oost. Onder meer wegens commentaar op zijn leiding, tijdrekken en simuleren van overtredingen en blessures.

De vlam sloeg helemaal in de pan toen de thuisclub, die vecht tegen degradatie, een paar minuten voor het eind de winnende treffer scoorde uit een corner en met 4-3 zou gaan winnen. Smit (55), al meer dan dertig jaar fluitend voor de KNVB en met een respectabele staat van dienst in met name het zaterdagvoetbal, kreeg vervelende opmerkingen naar zijn hoofd. Op een gegeven moment werd hij door enkele spelers van Ankaraspor in het nauw gedreven en daarbij zou een harde schop zijn uitgedeeld.

De leidsman ging volgens eigen zeggen ‘door zijn hoeven’ en was amper in staat om op zijn benen te staan. Er brak bij een van de doelen vervolgens nog een vechtpartij uit tussen supporters van De Meteoor en spelers van Ankaraspor.


Politie

Jan Smit had inmiddels de kleedruimten opgezocht en werd daar behandeld met ijs. De gealarmeerde politie was snel ter plekke en begeleidde de hevig geschrokken arbiter naderhand naar zijn auto. Op het bureau deed hij aangifte.

Thuis in Opmeer consulteerde Smit de huisarts die hem adviseerde foto’s van zijn getroffen scheenbeen te laten maken in het ziekenhuis. De scheidsrechter, van beroep vrachtwagenchauffeur, had enkele dagen moeite met lopen en zegde zijn wedstrijd op tweede paasdag af. “Maar ik ga door met fluiten, daarvoor is deze hobby te mooi”, aldus de arbiter, die in het verleden overigens nog enkele keren slachtoffer was van fysiek en verbaal geweld.

De afdeling tuchtzaken van de KNVB heeft de molestatie in onderzoek genomen.