De fitte scheids...

Sporten met hooikoorts

Door HARRY VAN ETTEN

Het voetbalseizoen loopt ten einde, maar het hooikoortsseizoen is nog maar net begonnen.

Benauwdheid, een loopneus, een drukkend gevoel: allemaal klachten die je vast herkent als je last hebt van hooikoorts. Hoe mooier het weer wordt, hoe meer de klachten opspelen.

Dat je hier last van ondervindt tijdens het sporten staat buiten kijf en is erg vervelend.

Maar wat kan je hier aan doen? Hieronder probeer ik uit te leggen waar het vandaan komt en geef ik wat tips waar je rekening mee kunt houden om toch je wekelijkse wedstrijd of trainingsrondje niet te veel te verpesten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt.

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door de volgende bomen en grassen: els, hazelaar, berk, gras en bijvoet (onkruid).

De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld.

Wat zijn de symptomen?

Jeuk aan de neus is een klacht die zowel bij hooikoorts, als bij verkoudheid aanwezig kan zijn. Een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achterin de keelholte, is een teken van hooikoorts. Datzelfde geldt ook bij jeukende, tranende en branderige ogen, niezen, benauwdheid en vermoeidheid

Hoe kan ik toch lekker sporten?

Beter is het om in de hooikoortsperiode periode wat flexibeler om te gaan met je trainingstijden in plaats van op vaste tijden te sporten. Doe je training bijvoorbeeld vlak na een regenbui of ’s ochtends vroeg als de zon nog niet zo hoog aan de hemel staat. Tijdens je buitentraining is het slim om een zonnebril te dragen, om je ogen goed te beschermen. Neem ook voldoende rust tijdens je training, door goed naar je lichaam te luisteren. Stop je sportkleding na het trainen meteen in de wasmachine, want pollen hechten zich graag aan kleding die bezweet is.

Wil je in je vakantie door blijven sporten? Dan is het goed om te weten dat de lucht aan zee en hoog in de bergen minder stuifmeel bevat dan in het binnenland. Iets om rekening mee te houden bij het boeken van je vakantie.

Hou de berichtgeving omtrent hooikoorts goed in de gaten. Vanaf half mei wordt er weer dagelijks een hooikoortsverwachting gemaakt, die gebaseerd is op de weersverwachting en de bloeiperiode van de grassen. Je kunt deze hooikoortsverwachting vinden op teletekstpagina 709.