Jeugdscheidsrechter Tim Meijer speelt in LSV 5 en fluit de jeugd en sinds de start van dit jaar ook voor de KNVB. Op de foto is Tim in actie tijdens een wedstrijd van JO15-2 van LSV.

LSV in Lonneker klopt voor hulp aan bij KNVB district Oost

Clubarbitrage nog in de kinderschoenen

Door LEO BLANK


Bij de Lonneker Sport Vereniging (LSV) in Twente staat clubarbitrage nog in de kinderschoenen. Karin Levink is sinds dit seizoen belast met de coördinatie van de jeugdscheidsrechters. “We hebben als club nog veel doelen te halen en hebben voor hulp aangeklopt bij de KNVB. We hopen met tips nieuwe clubarbiters te werven.”


Met ruim vijfhonderd leden, onder wie bijna tweehonderd jeugdspelers, past de dorpsclub trots. Een club in beweging, aldus Levink. Lonneker ligt een paar kilometer ten noorden van Enschede. Door de groei die de vereniging doormaakte was, alweer enige tijd geleden, een verhuizing noodzakelijk naar het huidige sportpark, waar wordt gespeeld op een een kunstgrasveld en een veld met echt gras. Het eerste elftal speelt sinds de start van dit seizoen in de derde klasse zondag.


Handschoen

Clubarbitrage valt onder het zogeheten Team Voetbal. In samenwerking met de technische commissie jeugd en de coördinatoren jeugdelftallen is het thema op de agenda gezet. De functie van jeugdscheidsrechterscoördinator kwam vacant en Karin Levink pakte vervolgens de handschoen op.

“Ik heb gesproken met de KNVB district Oost en samen hebben we gekeken hoe LSV clubarbitrage momenteel heeft ingericht en welke betekenis de bond kan hebben in de vorm van cursussen, trainingen en begeleiding”, legt Karin uit.

De vereniging biedt jongens en meiden die interesse hebben om te gaan fluiten altijd de mogelijkheid om een cursus te volgen bij de KNVB. Tijdens de winterstop organiseerde LSV met scheidsrechtersvereniging Enschede een avond om met elkaar door te nemen en uit te leggen wat er komt kijken bij het leiden van een jeugdwedstrijd.

“Het was de eerste keer en de opkomst was goed”, weet Karin Levink, “Dit willen we voortaan steeds aan het begin van het seizoen doen. Dan is de drempel voor de jeugd en senioren lager om een wedstrijd te leiden.”


Enthousiast

Tot nu lukt het LSV niet om beginnende clubarbiters echt begeleiding te bieden tijdens de wedstrijd. Maar Karin is optimistisch: “Hopelijk lukt dit in de toekomst wél. Dit zou een mooie aanvulling zijn en zo houd je de scheidsrechters ook enthousiast en worden ze een belangrijk onderdeel van de club en vertegenwoordiger van LSV en de clubarbitrage.”

Maar de club loopt aan tegen het gegeven dat er nog weinig animo bestaat onder de leden om de fluit ter hand te nemen. “Het zijn er gewoon nog te weinig”, erkent Karin, “Er zijn twee scheidsrechters bij de senioren, maar die stoppen beiden na dit seizoen. Vier jeugdleden zijn gelukkig heel fanatiek. Van hen is er één zelfs gestart met de opleiding vanuit de KNVB.”

Jeugdscheidsrechter Tim Meijer in actie tijdens een wedstrijd van JO15-2 van LSV.

Teamkoppeling

De vereniging werkt nu met een zogeheten teamkoppeling. Senioren fluiten de oudere jeugd en die op haar beurt leidt wedstrijden bij de jongere jeugd tot en met jongens vanaf elf jaar. De voetballers van tien jaar en jonger hebben spelbegeleiders en deze taak wordt meestal opgepikt door de leider of een van de ouders.

Hiervoor is gekozen zodat elk team iedere wedstrijd in ieder geval een leidsman of -vrouw heeft. Karin: “Zo leren onze leden wat het is om zelf eens te fluiten en ook deze kant van de voetbalsport te zien en te ervaren. Samen kun je veel bereiken, al gaat niet alles zonder slag of stoot. Dat mag duidelijk zijn.”

Toch hoopt de club op deze wijze ook de jeugd te bereiken die het leuk zou vinden om door te gaan als scheidsrechter. Maar doordat de animo zoals gezegd gering is, zal het in de toekomst nog een hele uitdaging worden om voldoende vrijwilligers te strikken voor deze taak.


Tenue

LSV doet er alles aan het tij te keren, verzekert Karin: “We bieden tal van faciliteiten. Wie gefloten heeft krijgt een gratis drankje na afloop. We faciliteren cursussen die worden gevolgd en hebben voor de jongens en meiden die gaan fluiten jasjes aangeschaft met het opschrift ‘Scheidsrechter’. Ook krijgen ze allemaal een fluit van ons. De clubscheidsrechters beschikken allen over een scheidsrechterstenue.”

Het is volgens haar een optie om tot een uitwisseling van clubarbiters te komen met voetbalclubs in de omgeving. “Dat is zeker bespreekbaar voor ons. Maar tot nu toe wordt die intentie nog niet uitgevoerd. Ik denk dat wij, net als veel andere clubs, een terugloop zien van het aantal vrijwilligers en ook afname van bereidheid om tijd te steken in de vereniging. Misschien is het een idee de krachten te bundelen en ideeën te bespreken om scheidsrechters uit te wisselen zodat de tekorten bij sommige wedstrijden kunnen worden opgevangen.”


Zorgen

Zo blijft het voorlopig behelpen in Lonneker. Bij de senioren is het vaak zoeken naar een scheidsrechter. Karin: “Voor volgend seizoen maak ik me daar echt zorgen over. Als club moeten we op dit punt echt een actief beleid gaan voeren, anders wordt het heel lastig. Ik ben al druk in de weer om voor iedere zaterdag voldoende clubscheidsrechters op de been te krijgen. Het komt nogal eens voor dat iemand afzegt of dat een gekoppeld team toch geen wedstrijdleiding kan leveren. Als de club dit eindelijk op poten heeft staan, kunnen we kijken naar een structurele oplossing voor de toekomst.”

Karin Levink begeleidt het team JO11-4 van LSV waarin haar zoon speelt.