Voorwoord

Openheid


Krijg jij ook, omdat je ‘iets’ met het scheidsrechteren doet in je vrije tijd, zo veel vragen uit je directe omgeving over de VAR? Bij mij is het bijna elke maandagmorgen bij de koffie wel raak en dan heb ik het nog niet eens over de koffiepauzes na een speeldag in de Champions League.


VAR

Gelukkig zijn er steeds minder mensen die aan mij vragen of ik niet ook vind dat door de VAR de charme uit het voetbal verdwijnt. Mijn antwoord is steevast: ‘Welke charme mis je dan? Na de wedstrijd over de scheidsrechter zeiken of de charme dat je club door een foutje van de scheidsrechter is uitgeschakeld in een Europees toernooi’? Het zeiken blijven we toch wel doen, maar nu over de besluiten van de VAR. En laten we wel zijn; er is dit seizoen veel minder discussie over arbitrale beslissingen dan vorige jaren. Dat wordt nog wel eens vergeten doordat er een nieuw discussie over de VAR voor in de plaats is gekomen.

Het valt mij daarbij wel op hoe weinig de gemiddelde voetballiefhebber weet over het zogenaamde VAR-protocol: de afspraken en reglementen over het inzetten van de VAR tijdens de wedstrijden. De meeste onvrede gaat over de vraag: ‘wanneer grijpt de VAR nu wel en niet in?’ En dat is nu precies waar het VAR-protocol wat over zegt. Er ligt nog een schone taak bij KNVB, UEFA en FIFA om deze richtlijnen ook bij het grote publiek bekend te krijgen. Als dat lukt, zal er al snel minder discussie zijn.


Meer openheid

Heel positief vind ik het in dat verband dat de dit seizoen aangetreden UEFA-scheidsrechtersbaas, oud-scheidsrechter Roberto Rosetti, gekozen heeft om veel meer openheid van zaken te geven over de arbitrage tijdens Europese wedstrijden dan zijn voorganger Collina. In Nederland zijn we gewend dat scheidsrechters voor de camera verschijnen als er vragen zijn over de arbitrage en wordt er ook op andere manier openheid van zaken gegeven over hoe besluiten van de scheidsrechter tot stand komen. In Europa is dat lange tijd taboe geweest.

Maar gedurende de eerste knock-out wedstrijden van de Champions League verschenen er plotseling toelichtingen op VAR-besluiten op de UEFA-website.

In bovenstaande link lees je hoe de UEFA het afgekeurde doelpunt in de thuiswedstrijd van Ajax tegen Real Madrid beoordeelt en blijkt het team van Danny Makkelie misschien niet de juiste beslissing te hebben genomen, maar wel juist te hebben gehandeld volgens het VAR-protocol tijdens Manchester United – PSG.

Nog meer interessante toelichtingen op besluiten waar de VAR bij betrokken was op bovenstaande links.


Wat ik ontzettend jammer vind, is dat de UEFA er alleen voor kiest om deze openheid van zaken te geven, als de arbitrage correct handelde. Er zijn inmiddels ook één of twee voorbeelden in de Champions League waarin de arbitrage niet juist heeft gehandeld. Het zou het begrip voor de scheidsrechters ten goede komen als ook hier openheid van zaken wordt gegeven. En dit keer niet met Nederland als voorbeeld (Dick van Egmond die direct na de wedstrijd in de media laat weten dat besluiten van scheidsrechters fout zijn geweest), maar op een respectvolle manier voor de scheidsrechter. We maken fouten, maar waarom maken we die fouten? Geef die uitleg erbij en het wordt duidelijk dat in the heat of the moment de scheidsrechter of de VAR met een reden tot een bepaalde keuze is gekomen. De keuze blijkt niet goed te zijn, maar het publiek kan dan in ieder geval beter begrijpen waarom die foute keuze gemaakt werd.