Projectleider VAR Mike van der Roest maakt overstap van KNVB naar FIFA

Van Zeist naar Zürich

Door LEO BLANK


Projectleider VAR Mike van der Roest maakt op 1 mei de switch van de KNVB naar de FIFA. Zijn vaste standplaats wordt Zürich in plaats van Zeist.


Het nieuws werd medio vorige week bekendgemaakt door de Nederlandse voetbalbond. De 46-jarige Alkmaarder krijgt bij de FIFA de eindverantwoordelijkheid voor alles wat te maken heeft met de Video Assistant Referee.

Op de website van de KNVB spreekt de oud-scheidsrechter betaald voetbal (110 wedstrijden van 2005 tot 2009) van een prachtige nieuwe uitdaging. Dat hij door de wereldvoetbalbond is gevraagd de VAR verder mondiaal uit te rollen ziet Van der Roest als een beloning voor de wijze waarop de video-assistent in het Nederlandse betaald voetbal is ingevoerd. Na experimenten in de KNVB-bekercompetitie en nacompetities is de VAR vanaf dit seizoen, vanuit het Replay Center in Zeist, bij alle wedstrijden in de Eredivisie aanwezig.


Uitbreiding

Mike, samenwonend en vader van één kind, weet nog niet precies wat hem over twee maanden te wachten staat: “De FIFA wil de VAR stelselmatig uitbreiden. Niet alleen op alle eindtoernooien die onder haar vlag worden gehouden. Maar ook in de landen die lid zijn van de wereldvoetbalbond. Daarin ga ik een rol spelen. Welke die concreet is moet nog worden bezien.”

In Europa is de video-ondersteuning in de meeste grote competities als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal ingevoerd. Komend seizoen volgt de Premier League in Engeland. Vorig jaar was de VAR prominent aanwezig op het WK in Rusland.

“Ik vermoed dat mijn eerste prioriteit de WK’s voor dames in Frankrijk en voor landenteams onder twintig jaar in Polen worden. Die worden in mei en juni gehouden. Bij iedere wedstrijd wordt de VAR ingezet”, aldus Van der Roest.


Veel reizen

Hij zal in zijn nieuwe functie veel gaan reizen, waarschijnlijk naar alle delen van de wereld. “Ja, invoering van de VAR kost veel overleg en dus tijd. De beste manier is om zelf ter plekke te zijn en met de mensen te overleggen in het betreffende land. Ik zal moeten toetsen of de VAR aan alle voorwaarden van de FIFA voldoet voordat er groen licht wordt gegeven. Een boeiende en uitdagende klus.”


Aanstellingen

Over zijn opvolging bij de KNVB is officieel nog niets bekend. Mike van der Roest is niet alleen projectleider VAR. Met Dick van Egmond vormt hij de technische staf die onder meer de aanstellingen doet van scheidsrechters en assistenten in het betaald voetbal. Ook fungeert hij als coördinator van het talententraject betaald voetbal.


Utopie

Terugkijkend is hij redelijk tevreden over de stappen die zijn gemaakt met de VAR in Nederland: “Natuurlijk, het kan altijd beter. Veel gaat goed, het heeft tijd nodig. Dat het honderd procent perfect wordt is een utopie. Beslissingen van de arbitrage zijn niet meetbaar, het blijft interpretatie. Stof voor discussie zal er altijd blijven.”

Mike van der Roest (rechts) in het ARAG VAR-centrum bij de KNVB in Zeist.