Spelregels

Spelregelwijzigingen seizoen 2019-2020

Door DICK VISSER,

voorzitter Landelijke Commissie Spelregels COVS (LCS)


Zoals ieder jaar houdt de IFAB haar jaarlijkse vergadering waarbij besluiten worden genomen over de spelregels. Ook in het seizoen 2019/20 krijgen we weer te maken met een flink aantal wijzigingen, hieronder volgen de meest in het oog springende.

Allereerst is er dit seizoen verdeeld over diverse landen een viertal experimenten gehouden, waarvan er drie definitief in de regels worden opgenomen:

 • Een speler die gewisseld wordt moet het veld verlaten via het dichtstbijzijnde punt op een van de lijnen. De scheidsrechter mag hiervan afwijken als er redenen zijn om de speler toch het veld bij de middenlijn of elders te laten verlaten.
 • Ook teamofficials krijgen gele en rode kaarten getoond. Als niet duidelijk is wie vanuit de instructiezone de overtreding heeft gemaakt, krijgt de hoofdcoach deze kaart.
 • Bij doelschoppen en bij vrije schoppen vanuit het eigen strafschopgebied is de bal in het spel als deze getrapt is en beweegt.
 • Het experiment met de AB-BA volgorde bij strafschoppenseries is geen succes gebleken (te ingewikkeld) en vanaf volgend seizoen is het dus ook bij ons weer gewoon om en om.


Scheidsrechtersbal

De regels voor het uitvoeren van een scheidsrechtersbal worden echt anders (men wil af van het gedoe bij het teruggeven van de bal aan de tegenpartij).

Er mag nog slechts één speler bij aanwezig zijn, alle andere spelers dienen tenminste op vier meter afstand te blijven. De scheidsrechtersbal wordt uitgevoerd waar de bal het laatst door iemand geraakt is, waarbij een speler van het team dat de bal het laatst geraakt heeft de bal krijgt. Was dit echter in het strafschopgebied dan is de bal altijd voor de doelverdediger. Wat blijft is dat de scheidsrechter de bal laat vallen en de bal in het spel is als hij de grond raakt.

Ook nieuw is dat er een scheidsrechterbal gegeven wordt als de bal de scheidsrechter (of een andere wedstrijdofficial) raakt waardoor een doelpunt valt, een kansrijke aanval ontstaat of het balbezit van team wisselt.


Handsbal

Ook de teksten bij de handsbal zijn flink aangepast, sommige zaken werden in de praktijk al zo toegepast, maar zijn nu in de regels opgenomen, andere zijn wel nieuw:

Hands is nu in ieder geval strafbaar als:

 • de hand/arm boven de schouder is;
 • als de speler zijn lichaam onnatuurlijk groter maakt;
 • er direct een doelpunt gemaakt wordt via hand/arm (zelfs per ongeluk);
 • als de speler de bal onder controle krijgt met de hand/arm (ook per ongeluk) en daarna scoort of een scoringskans krijgt.

Ook is nu opgenomen dat er normaal gesproken geen sprake is van strafbaar hands als de bal van een speler zijn eigen lichaam of van het lichaam van een andere speler die dichtbij stond komt. Dat geldt ook als een speler valt en zijn hand/arm tussen zijn lichaam en de grond houdt ter ondersteuning.


Verdere wijzigingen

 • De doelverdediger maakt geen doelpunt meer als hij de bal vanuit zijn eigen strafschopgebied in het doel van de tegenpartij gooit (wordt dan een doelschop).
 • Terug van weggeweest is de mogelijkheid dat de winnaar van de toss de aftrap kiest (of de doelkeuze).
 • Een voor een blessure behandelde speler hoeft het veld niet te verlaten als hij een strafschop gaat nemen.
 • Als er een muur wordt gevormd (drie of meer spelers) dan moeten aanvallers tenminste één meter afstand bewaren (anders een indirecte vrije schop tegen).
 • Bij een strafschop hoeft de doelverdediger nog slechts één voet op of boven de doellijn te houden als de bal getrapt wordt.
 • Als een doelverdediger bij een terugspeelbal of ingooi van een medespeler probeert de bal te spelen en deze daarbij verkeerd raakt, mag hij hem daarna in zijn handen nemen.
 • Een waarschuwing voor het ‘overdreven’ vieren van een doelpunt wordt ook gegeven als dat doelpunt toch wordt afgekeurd.

Dit waren wel de belangrijkste wijzigingen, waarbij nogmaals gezegd dat deze nu nog niet gelden. Als het dit seizoen dus nog eens zo stormt als in de laatste weken, dan kan een keeper nu dus nog proberen de bal in het doel aan de overkant te gooien om zo een doelpunt te maken.