REGIONIEUWS NOORD

Ladies Night in Nieuw-Schoonebeek

Door THEO HEIN


Meer meisjes en vrouwen in de voetbalarbitrage. Dat was de hoofdmoot tijdens de Ladies Night, die deze maand in de kantine van v.v. Schoonebeek werd georganiseerd. Meer dan dertig belangstellenden kregen een mooie en interessante inkijk in het vak van scheidsrechter en in de complexe spelregelmaterie.

De bijeenkomst werd georganiseerd onder auspiciën van de KNVB en scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD). De kennissessie maakte onderdeel uit van het voetbalconvenant tussen clubs in de gemeente Emmen en HZOD.

Het meisjes- en vrouwenvoetbal zitten al jaren in de lift, maar de belangstelling voor arbitragefuncties blijft achter. Voor de initiatiefnemers een reden om meisjes en vrouwen te interesseren voor het vervullen van arbitragefuncties. Het is voor clubs lang niet altijd makkelijk voldoende mensen te vinden die graag als scheidsrechter willen fungeren. Meisjes en vrouwen zijn dan ook meer dan welkom.


Flinke promotie

KNVB-docent Sven Keller maakte flinke promotie voor het vak van scheidsrechter. Hij gaf op enthousiaste wijze uitleg over de spelregels. Vervolgens moesten de deelnemers aan de hand van beeldfragmenten een keuze maken of een overtreding rijp was voor geel of rood. Veelal zaten de deelnemers wel redelijk op één lijn, maar er waren ook wel discussiemomenten. Waar ligt de grens tussen onbesuisd spel (gele kaart) en een buitensporige overtreding (rode kaart)? Het leverde een boeiende discussie op, maar ook werd duidelijk dat er meer begrip moet komen voor de rol van arbiter en de acceptatie van de beslissingen.

De organisatoren blikken terug op een zeer geslaagde avond, waarbij deelnemers op een interactieve en informele wijze kennis hebben gemaakt met spelregels en de bijbehorende uitleg.

Cursisten fluiten in stadion Emmen

Door THEO HEIN


Jeugdvoetballers van SVBO en Drenthina waanden zich voor even profvoetballers. De JO15-teams van twee clubs uit de gemeente Emmen speelden en oefenwedstrijd in het stadion Oude Meerdijk van FC Emmen.

Het initiatief kwam tot stand dankzij het Drents Verbond. Dat is een samenwerkingsverband van de Drentse eredivisionist met amateurverenigingen in de regio om kennis te delen. SVBO en Drenthina zijn beide lid van het Drents Verbond.

Ook de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) is aangesloten bij het Drents Verbond. De jeugdwedstrijd stond in dat kader onder leiding van cursisten die op dit moment de bondsopleiding ‘verenigingsscheidsrechter’ volgen. De cursisten fungeerden tijdens niet alleen als scheidsrechter, maar ook assistent-scheidsrechter. En zo sneed het mes aan twee kanten.

KNVB-docent Erwin Draaijer genoot van de verrichtingen van de scheidsrechters in opleiding. “Dit is een prima lichting. Hier zitten zeker veelbelovende arbiters tussen. Als ze goede begeleiding krijgen dan kunnen de verenigingen veel plezier aan hen beleven.”

De cursisten komen vier avonden bijeen in het clubhuis van de scheidsrechtersvereniging HZOD. “We zijn hier erg blij mee’” aldus het bestuur. “Uiteraard hopen we dat ze straks na diplomering ook als lid van onze vereniging kunnen verwelkomen. Wij kunnen dan extra begeleiding bieden om verdere stappen te zetten in deze mooi hobby.”

De J015-teams van SVBO en Drenthina waanden zich voor even profvoetballers. KNVB docent Erwin Draaijer staat links van het arbitrale trio en was zeer te spreken over de verrichtingen van de scheidsrechters in opleiding. (Foto: HZOD)