Redactioneel


door ARIE DEN DULK

Dit is de tweede uitgave van 2019. Rechts op deze pagina vind je de inhoudsopgave waardoor je rechtstreeks naar het onderwerp kunt.


In de rubriek Uitgelicht komt Scheidsrechtersvereniging Leiden aan het woord. Deze actieve vereniging kent een interessante geschiedenis en met voorzitter Jan de Jong aan het roer varen zij een kritische koers binnen de COVS-wateren. Het is dit jaar 90 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht en secretaris Vermeulen blikt terug en vooruit.

Vanuit district Zuid II belicht Bernard Schenk de clubarbitrage bij twee voetbalclubs, t.w. vv Born en HBC’09. Waar bij vv Born hard aan de weg wordt getimmerd en de arbitrage op orde is vecht men bij de kleinere vereniging tegen het gebrek aan vrijwilligers.

West-Friese nuchterheid uit Noord-Holland kenmerkt Herman Doodeman in de rubriek Spotlight. Leo Blank zocht hem op in zijn woonplaats Abbekerk. Hij leidde meer dan duizend wedstrijden en vindt het mooi geweest.

De afdeling IFAB van de FIFA zit niet stil. Deze commissie die zich bezighoudt met spelregelveranderingen heeft heel wat wijzigingen in petto voor het komende voetbalseizoen. Dick Visser van de Landelijke Commissie Spelregels zet de meeste wijzigingen op een rij en geeft een verklaring waar nodig.

De COVS is een vereniging van meer dan 4000 leden met een hoofdbestuur. In de rubriek Van de bestuurstafel… lees je wat het bestuur bezig houdt en waar de knel- c.q. speerpunten liggen.

Wat drijft een KNVB-scheidsrechter zoal om wekelijks zijn hobby uit te oefenen? Om daar achter te komen verstuurde de voetbalbond begin deze maand een uitgebreide enquête onder de circa 4500 KNVB-arbiters. In het artikel wordt duidelijk waarom de KNVB dit belangrijk vindt.

Shona Shukrula is een van onze vrouwelijke topscheidsrechters. Maar niet alleen op het veld, ook in de rechtzaal, staat zij haar ‘mannetje’. Zij is tevreden met haar hobby maar haar ambitie gaat verder. Wordt zij de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal?

Wanneer werd de eerste strafschoppenserie ingevoerd? En wanneer de beslissingswedstrijd? Je leest het in het artikel Uit de oude doos dat teruggaat tot 1948. Voor de ouderen onder ons een feest van herkenning.

Voorts is er actueel nieuws en regionieuws.

Tot zover de inhoud. Wil je oude nummers tot 2015 digitaal teruglezen? Wanneer je het huidige blad hebt geopend staat een knop met drie liggende streepjes. Als je daar op klikt kun je bovenin een keuze maken naar het lezen van oude edities. Natuurlijk zijn er ook superoude edities te lezen in de vorm van een pdf. Ga daarvoor naar covs.nl > blad digitaal > archief en kies je jaargang en maand.

LET OP: de volgende editie van De Scheidsrechter verschijnt op 30 april 2019. Kopij aanleveren kan tot 24 april.

Redactie De Scheidsrechter
Leo Blank, Arie den Dulk