Groot onderzoek onder 4500 scheidsrechters over motivatie

Door LEO BLANK

Foto’s KNVB Media


Wat drijft een KNVB-scheidsrechter zoal om wekelijks zijn hobby uit te oefenen? Om daar achter te komen verstuurde de voetbalbond begin deze maand een uitgebreide enquête onder de circa 4500 KNVB-arbiters.

Het onderzoek, uitgevoerd door een Master-student van de Rijks Universiteit Groningen (RUG), volgt op een eerdere aankondiging van het initiatief. Daar werd in De Scheidsrechter van oktober vorig jaar ruim aandacht aan geschonken

(terug te vinden via blad.covs.nl/7-2018).


In dat artikel legde projectleider Marco Groen uit hoe de scheidsrechter als visitekaartje van de bond aan zijn of haar rol als ambassadeur van de KNVB invulling zou kunnen geven. De bond wil een nauwere relatie opbouwen met ‘het veld’: clubs, trainers, spelers.


Sportief verloop

Een jaar geleden ging de bond het gesprek aan met alle geledingen van het amateurvoetbal. Doel is uiteindelijk om een goed en sportief verloop van alle 30.000 wedstrijden die in een weekend worden afgewerkt te bewerkstelligen. Het overgrote deel van die duels wordt overigens geleid door vrijwilligers van de clubs zelf.

Om de KNVB-scheidsrechters als een soort vertegenwoordiger van de bond te laten fungeren, moet er meer bekendheid komen over hun drijfveren om wekelijks naar een ander sportcomplex te reizen om daar de fluit ter hand te nemen. Arbiters moeten zich gewaardeerd voelen. Niet alleen in het veld, maar ook door de KNVB die hen wekelijks aanstelt.

Vragenlijst

Om achter die motivatie te komen hebben alle 4500 KNVB-wedstrijdleiders begin deze maand een uitgebreide vragenlijst in hun mailbox ontvangen. “Zo’n tevredenheidsonderzoek zal twee keer per jaar worden gehouden”, aldus Werner ter Avest, coördinator opleidingen in Zeist.

Hij erkent dat de motivatie van de arbiter onder druk kan komen te staan als de communicatie met de KNVB niet naar wens verloopt. Vandaar dat het in zijn ogen van het grootste belang is dat scheidsrechters precies kunnen aangeven waar behoefte aan is en wat er nog aan schort. “Pas als daar volledig zicht op is kunnen ze hun rol als ambassadeur van de bond naar behoren vervullen”, beseft Ter Avest.


COVS

De bond werkt in dit project nauw samen met de COVS, de belangenorganisatie van voetbalscheidsrechters in Nederland. Voorzitter Pol Hinke gaf in oktober al aan dat het ambassadeurschap een mooie kans kan betekenen om de relatie met de KNVB, maar ook met clubs, trainers en spelers te verstevigen. Voorwaarde daarbij is dat de arbiter trots is op de organisatie die hij wekelijks op de velden vertegenwoordigt.


Scriptie

Ter Avest verwacht voor de zomer de resultaten van het tevredenheidsonderzoek. De bewuste student stelt aan de hand van de antwoorden een uitgebreide scriptie samen met zijn bevindingen. “Hij werkt daarbij nauw samen met onze afdelingen scheidsrechterszaken en onderzoek. De deelnemers werken heel goed mee. Binnen een week had al zo'n dertig procent van de aangeschreven amateurscheidsrechter gereageerd en de vragen beantwoord. Dat zijn we overigens gewend van arbiters. Die reageren altijd snel op dit soort initiatieven. Dat is voor de KNVB heel fijn”, besluit Werner ter Avest.

Op de KNVB-site is onder het kopje Voetbal Assist ook het een en ander te lezen over het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is overigens niet meer mogelijk. De termijn om te reageren is gesloten.