Voorwoord

De eerste maanden van 2019 waren drukke COVS-maanden. In januari begonnen we al direct met het COVS-arbitragecongres in het district Oost. Maar liefst 400 (oud-)scheidsrechters waren op dit evenement afgekomen en met een zeer boeiende en inspirerende lezing van Björn Kuipers en daarna nog drie eveneens heel interessante workshops hebben de aanwezigen zich geen moment hoeven vervelen. Als voorzitter liep ik daar erg trots rond. Trots omdat het weer gelukt was met een groep enthousiaste vrijwilligers een zo professioneel congres uit de grond te stampen. De Commissaris van de Koning van Overijssel en de burgemeester van Oldenzaal waren er danig van onder de indruk. Trots was ik ook omdat dit een activiteit is die helemaal past in de COVS die ik voor ogen heb: als lid van de COVS blijf je je door dit soort evenementen ontwikkelen als scheidsrechter en ontmoet je mede-scheidsrechters om ervaringen uit te wisselen. Het is niet voor niets dat zich na dit congres bij enkele scheidsrechtersverenigingen in het district Oost nieuwe leden hebben aangemeld.


NK Zaalvoetbal

Een weel later streek de COVS neer in Den Helder voor het jaarlijkse NK-zaalvoetbal. Hier was het minder druk, maar niet minder gezellig. Vier COVS-groepen hadden de handen ineengeslagen om dit toernooi te organiseren: een mooi voorbeeld van samenwerking binnen de COVS.


Kledinglijn

Half februari was ik, samen met enkele medebestuursleden, op uitnodiging van sportkledingbedrijf Erima te gast bij de wedstrijd TOP Oss – Telstar. Nu was de wedstrijd niet om over naar huis te schrijven, maar het feit dat voorafgaand aan deze wedstrijd een samenwerkingsovereenkomst tussen Erima en de COVS werd getekend wel. Door deze samenwerkingsovereenkomst is er nu een heuse COVS-kledinglijn, waar u voor heel schappelijke bedragen uw tenues, trainingskleding en andere accessoires kunt aanschaffen. Neemt u vooral eens een kijkje in de webshop. Dat kan via www.covs.nl en daar klikt u dan op het logo van Erima.


Samenwerking

En dan is het bestuur van COVS Nederland op dit moment ook nog bezig met ons jaarlijkse ‘rondje langs de velden’. In elk district spreken we met vertegenwoordigers van de besturen van de COVS-groepen in dat district. We praten daar met elkaar over diverse onderwerpen, maar toch vooral over vragen als ‘waar moet de COVS zich de komende jaren vooral mee bezig houden?’ en ‘hoe kunnen we tot betere samenwerking binnen de COVS komen?’

Na drie districten bezocht te hebben is de conclusie dat de samenwerking op de ene plaats makkelijker verloopt dan elders. In district Noord weten de verenigingen elkaar goed te vinden en worden er meer en meer gezamenlijke activiteiten bezocht of worden activiteiten van een COVS-groep ook bezocht door leden van andere COVS-groepen. Op die manier hebben COVS-leden in Noord dus meerder keren per jaar de kans om een interessante lezing of activiteit bij te wonen. In de andere districten is ook uitgesproken dat leden van andere COVS-verenigingen altijd welkom zijn bij activiteiten van een vereniging. Als het goed is houdt uw bestuur u ook op de hoogte van dergelijke activiteiten bij verenigingen in uw eigen omgeving. Ik zou zeggen: maak daar gebruik van! U beleeft er ongetwijfeld een leerzame en gezellige dag of avond.


Pol Hinke

Voorzitter COVS