Student Clarence Leow traint mee bij scheidsrechtersvereniging en fluit wedstrijden bij Voorschoten '97

Hulp voor scheidsrechter uit Singapore

Door JAN TER HARMSEL


Clarence Leow kan helaas niet fluiten voor de KNVB, want zijn verblijf in Nederland is te kort. Hij verwacht dat ie alleen kan trainen bij de COVS in Leiden. Maar gelukkig voor hem bestaat in Nederland de mogelijkheid om als clubscheidsrechter te fluiten. Hij fluit uiteindelijk meer dan twintig wedstrijden. Een gave buitenlandse ervaring als scheidsrechter. “Ik neem deze ervaring mee naar Singapore en ga door door met mijn fluitcarrière.”


Leow is een 23-jarige student Biomedische Wetenschappen en hij studeert een semester in Leiden dankzij een uitwisselingsprogramma. Zijn voetbalbond schreef een brief voor hem om aan de KNVB te geven, maar de bond vindt een verblijf van vier maanden te kort om een KNVB-scheids te worden. “En daar ben ik het nu ook mee eens”, zegt Leow. “Zij weten niet wat mijn niveau is. Ze moeten me eerst beoordelen en voor ze een goed beeld hebben zit mijn tijd in Nederland er al weer op.”


COVS Leiden

De afdeling Scheidsrechterszaken adviseert hem om contact op te nemen met de lokale COVS. Leow verwacht dat hij alleen zal trainen, maar dat beeld verandert snel. “Manon, een collega-scheids, vraagt me of ik wil fluiten. Zij speelt en fluit zelf bij Voorschoten’97 en ze hebben elke week scheidsrechters nodig.”

En daarmee houdt het niet op, want een van de zaterdagteams bij de club heeft ook nog spelers nodig. “Ik fluit twee tot drie wedstrijden per weekend en speel ook nog.” Hij beschrijft zijn drukste weekend: om negen uur ’s morgens fluiten bij RKAVV in Leidschendam, dan met het openbaar vervoer in 45 minuten naar Voorschoten’97 om te fluiten om half één en vervolgens ook nog spelen even na vieren. “Ik stond om zes uur op en was laat in de avond thuis.”


Houden van Holland

Wat ik het meest waardeer aan het fluiten in Nederland is dat spelers begrijpen dat scheidsrechters ook mensen zijn”, vertelt de arbiter uit Singapore. Hij houdt wel van een simpele ‘bedankt, scheids’, iets wat spelers vaak zeggen. In Singapore stellen de scheidsrechters zowel voor als na de wedstrijd aan beide teams voor om handen te te schudden, maar dat is georganiseerd. In Nederland gebeurt dit veel natuurlijker. “Ze bedanken me zelfs als ze met 10-0 verliezen.”

“Extra speciaal was de Week van de Scheidrechter, waarin ik een bos bloemen kreeg voor een wedstrijd op zondag. Het is een mooi voorbeeld van iets waar ze in mijn land ook mee zou moeten starten”, zegt hij. “En natuurlijk ga je niet naar een wedstrijd om complimenten te ontvangen, maar zo af en toe is het wel fijn om gewaardeerd te worden.”

Een groot verschil met Singapore was voor hem de club-assistent en de tijdstraf. “Dat laatste is een goede manier om spelers wat te laten afkoelen. Het duurde echter even voor me om gewend te raken aan de club-assistenten. Dat kende ik helemaal nog niet.”

Clarence Leow uit Singapore ontvangt van Jan de Jong, voorzitter Scheidsrechtervereniging Leiden, een aantal presentjes.

Trainen bij de COVS

Leow geniet van zijn trainingen bij de COVS in Leiden van Piet, Ernst-Jan, Remco en Koos. Plus de spelregels op donderdag. “Iedereen was erg gastvrij en uitnodigend voor me.”

Zijn start bij de COVS was alleen niet zo goed, geeft hij toe. “In Singapore komt de bus elke tien minuten, maar in Nederland verandert het schema na zeven uur ’s avonds. Dan gaat de bus elk half uur of elke zestig minuten. Ik miste de bus naar de COVS, dus heb drie kilometer met mijn tas op de rug gerend. Ik was tien minuten te laat voor mijn eerste training. Ik maakte me een beetje zorgen, want punctualiteit is belangrijk voor een scheidsrechter. Gelukkig was Ronald van COVS Leiden erg begripvol.”


Wissel of whistle?!

Tijdens zijn eerste maand in Nederland spreekt Leow nog weinig Nederlands. Dat leidt tot een grappige situatie. Bij een vrije trap vlakbij het strafschopgebied vertelt Leow de spelers dat ze moeten wachten op de whistle, het fluitje. Alle spelers kijken naar de middenlijn en vragen zich af waar die wissel dan toch is. De Nederlandse en Engelse woorden leken te veel op elkaar, maar het zorgde wel voor miscommunicatie. Leow leert gauw wat Nederlandse woorden om dit te voorkomen.


Terug in Singapore

Sinds begin 2019 is Leow terug in Singapore. “Ik ga me opnieuw inschrijven als scheidsrechter en de FIFA-fitness test lopen. (Het laatste bericht dat wij ontvingen is dat Clarence de test heeft gehaald en dus in Singapore weer mag gaan fluiten).

Ik ben erg blij met de kans die ik heb gekregen bij Voorschoten’97 en de COVS. Mijn belangrijkste les tijdens het fluiten is een beter bewustzijn van waar ik sta op het veld. Ik heb veel geleerd om me aan het tempo van de wedstrijd aan te passen. Je weet nooit of wedstrijden snel of langzaam zijn. Maar geen enkele scheids wil een saaie pot voetbal. Gelukkig heb ik veel mooie wedstrijden kunnen fluiten in Nederland en ik zal deze ervaring daarom ook nooit meer vergeten.

Clarence Leow als scheidsrechter actief in Singapore.