REGIONIEUWS WEST II

Manschot: ‘Alles draait om de juiste positie’

Door JAN TER HARMSEL


“Ik ben heel blij met de VAR,” zegt Jeroen Manschot tijdens zijn presentatie bij de Haagse Scheidsrechters Vereniging. “Maar het geeft wel een heel andere dimensie aan het spel.” Tijdens deze interactieve avond neemt Manschot de aanwezigen mee langs de VAR-resultaten die eerder die dag in Zeist zijn besproken. Bovendien kijken we mee met de beelden uit zijn eigen wedstrijden, inclusief de communicatie via de headset.


In Nederland zijn 153 wedstrijden gespeeld, waarbij 51 keer is ingegrepen (5x ten onrechte) door de VAR en waarbij de scheids zijn beslissing heeft veranderd. Uit de cijfers blijkt dat dit seizoen veel meer directe rode kaarten worden gegeven. De VAR greep in bij 17 rodekaartsituaties (niet gegeven, maar moest wel; en andersom). In 2017-2018 gaven de arbiters zeven directe rode kaarten tot aan de winterstop. Manschot benadrukt dat ze niet voorzichtiger zijn gaan fluiten. “We laten het niet aan de VAR,” zegt hij. “In 2018-2019 lopen we meer, dat blijkt ook uit onze hartslagmeters. We willen niet dat er wordt ingegrepen.”

Juiste positie

Jeroen Manschot laat diverse beelden uit zijn eigen wedstrijden zien. Hij begint met een tackle tijdens Excelsior – Utrecht. Zie je beelden vanuit de camera bij de middenlijn dan denk je: bal gespeeld. Je hoort de vierde man ook zeggen via de headset dat het een prima duel is. Zie je de beelden vanuit een andere hoek, dan denkt de zaal er anders over. “En dat geeft precies aan dat alles draait om de juiste positie,” benadrukt Manschot. “Je moet je er als scheids bewust van zijn dat je op de goede plek staat.”

Meerder aanwezigen zouden zelfs een rode kaart willen zien voor deze tackle, terwijl Manschot een gele kaart toont. Hij geeft aan dat de richtlijn in Zeist en bij de UEFA is dat wanneer voet op voet wordt geraakt, je als scheids een gele kaart toont. Zijn de noppen zichtbaar of is het been van de grond, dan wordt de intensiteit hoger en breng je de gezondheid van de tegenstander in gevaar.


Zorg dat je alert bent

Op basis van de clips laat Manschot een paar momenten of plekken zien wanneer je extra alert moet zijn als scheidsrechter:

  • Als een speler de bal verliest. Die gaat hem proberen terug te veroveren en zal daar alles voor doen.
  • Een stuiterende bal. De kans is groot dat de benen omhoog gaan en misschien de noppen vooruit. “Roep ‘kijk uit’, wees pro-actief richting spelers”.
  • De blessuretijd. Teams proberen nog de winst eruit te slepen, ze zetten nog even extra aan en gaan duels feller aan. Zelf moet je niet al aan die warme douche denken, want dan verlies je juist de focus als het spannend wordt.
  • Voor de dug-out. De bank jut de spelers nog even extra op, spelers willen zich bewijzen voor hun coaches. Manschot geeft aan dat statistisch gezien de meeste gele kaarten voor de bank worden getoond.
  • Spelers die voor de keepers langs springen. Buitenspel is niet alleen van de assistent-scheidsrechter. Manschot laat beelden zien van een wedstrijd van Kuipers. Kijk mee via http://bit.ly/weghorst Voor de ASR is niet te zien of Weghorst het zicht van de keeper blokkeert. “Als scheids moet je dus ook alert zijn in buitenspelsituaties en dan nog is het niet altijd te zien.”

Jeroen Manschot te gast bij de Haagse Scheidsrechtervereniging.

Leiden blikt vooruit naar 90-jarig jubileum

Door JAN TER HARMSEL


Op 8 januari werd de nieuwjaarsreceptie bijgewoond door 40 leden, partners en genodigden. Weer gezellig aangekleed en culinair verzorgd door Piet en Gerda van de Meer. Bij de voordeur (foto) gezellig ontvangen door een mooie entree verzorgd door Lucas Zirkzee. Tijdens de receptie is een aantal jubilarissen onderscheiden. Helaas konden Aat Wortman en Willem Hoek niet aanwezig zijn. Zij zullen later op gepaste wijze onderscheiden worden voor hun resp. 50- en 25-jarig lidmaatschap (meer hierover in de rubriek Personalia).

Voorzitter Jan de Jong stond stil bij het ontvallen van een aantal leden. Daarna richtte hij zijn pijlen op de toenemende agressie en kwam tot de slotsom dat op dit punt niets is veranderd ten opzichte van zes jaar geleden toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen het leven liet als gevolg van agressief gedrag. Alle goede voornemens van toen werden naar de prullebak verwezen, zo leert de actualiteit.

Een blik in de toekomst liet zien dat Leiden dit jaar 90 jaar bestaat en er werd vooruitgekeken naar enkele jubileumfestiviteiten. Ook de naamsverandering van COVS Leiden naar Scheidsrechtervereniging Leiden e.o. werd in zijn toespraak aangehaald.


De ingang van het clubhuis werd aangekleed door Lucas Zirkzee.