REGIONIEUWS WEST I

Jubileumeditie Technische Dag voor ‘Alkmaar’

Door PIET TIGGELAAR


Voor de 25ste keer organiseerde de scheidsrechtersvereniging Alkmaar haar technische dag. Ooit begonnen in 1993 met een dag alleen voor eigen leden is dag nu uitgegroeid tot een begrip in de regio. Zaterdag 5 januari zag je dan ook een gezonde mix van een kleine 60 jonge en oudere KNVB- en verenigingsscheidsrechters..

De dag begon met een gevarieerde training o.l.v. Marc de Wilde, de trainer van gastheer Kolping Boys. Hierbij werd niet alleen het lopen, maar ook de coördinatie tussen het linker- en rechterbeen getraind. Dit werkte nogal wat lachsalvo’s in de hand.

Na de training volgde een lezing van Martin van de Kerkhof. Hij vertelde over zijn loopbaan als scheidsrechter en schuwde daarbij niet om zowel de positieve als de negatieve punten aan te halen. Mede door het gebruik van veel wedstrijdbeelden ontstond er een levendige discussie met de zaal

Na de leuke en leerzame quiz van Andre Liefaard over de weetjes van het voetbal volgde het hoogtepunt van de dag: De Tafel van Alkmaar met Hans de Koning (coach FC Volendam en ZAP), Dick van Egmond (hoofd scheidsrechterscommissie KNVB) en Chris Wobben (verslaggever NOS Langs de Lijn) en werd geleid door Rob Mooij (presentator/verslaggever). De VAR, omgaan met spelers en druk en respect waren onderwerpen die op een levendige manier, samen met de zaal, besproken werden.

Aan het eind van de dag kon voorzitter Simon Schram dan ook terug kijken op een zeer geslaagde dag die zeker in 2020 zal worden voortgezet.

De Tafel van Alkmaar met v.l.n.r. Chris Wobben, Dick van Egmond en Hans de Koning. Foto Piet Tiggelaar.

West-Friesland houdt jaarlijkse Scheidsrechtersdag

Door BAS DE WIT en JAN DIJKSTRA


Scheidsrechtervereniging West-Friesland hield op 12 januari haar Scheidsrechtersdag in de kantine van sportcomplex SC Spirit. Het werd een mooie en interessante dag.

Met dank aan o.a. scheidsrechter Clay Ruperti, actief als scheidsrechter in de Keukenkampioendivisie en VAR-assistent in Zeist. Hij hield een mooie presentatie over het leven van een scheidsrechter en wat je tegenkomt op weg naar de top. Daarnaast kwamen spelregelsituaties als buitenspelregel, hands en niet te vergeten het fenomeen VAR uitgebreid aan de orde.

De invloed van sociale media kwam vervolgens aan bod. Na afloop van zijn presentatie liet hij voorbeelden zien van een groot aantal aanwezigen via facebook en instagram met persoonlijke foto’s.

Na de goed verzorgde lunch verzorgd door het kantinepersoneel van SC Spirit, werd een sportquiz verzorgd door collega’s van scheidsrechtervereniging Schagen-Den Helder, Dick en Erwin Dam. Bij de spelsituaties met rode en gele kaarten werd actief meegedaan door de 60 aanwezige scheidsrechters.

Na de sportquiz ging het om de prijzen. De eerste prijs ging naar Koos Vriend die mocht de gouden bokaal in ontvangst nemen. Tweede werd Fred Huurdeman en de 3e prijs was voor Tim Muskee. Na afloop kregen alle aanwezigen een COVS-scoreblock en een pen met inscriptie.

De drie prijswinnaars met links Clay Ruperti.

SV Waterland en Alkmaar trainen op Gran Canaria

Door HARRY VAN ETTEN


Wederom hadden deze twee scheidsrechtersverenigingen de handen ineengeslagen om haar leden uit te nodigen om van 5 tot en met 12 januari 2019 op trainingskamp te gaan naar Gran Canaria. Daarbij moet worden aangegeven dat er ook gefloten en gevlagd is. Natuurlijk was er ook enige ruimte voor ontspanning, maar het trainen, spelregels bespreken en de wedstrijden evalueren waren wel de hoogtepunten van deze geslaagde week.

Er zijn drie wedstrijden gefloten en gevlagd. Op Gran Canaria zijn gewoontegetrouw altijd Nederlandse amateurclubs aanwezig om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Helaas waren er dit jaar maar een paar clubs omdat de andere clubs in Portugal of bij Spanje op het vaste land hun trainingskamp hadden opgeslagen.

Er zijn wedstrijden geleid in twee stadions tussen Sportclub Feyenoord (amateurs) en SJC uit Noordwijk, SC Feyenoord tegen GDA uit Den Haag, en het Gran Canariase El Tablero tegen DAW uit Schaik. Bijzonder bij de laatste wedstrijd was het vele aantal wissels bij El Tablero. Ze presteerden het om 42 (!) spelers te gebruiken voor deze wedstrijd. We hadden het idee dat alle spelers van de club mee hadden gedaan. Het bijzondere was dat het een avondwedstrijd betrof in een erg knus en gezellig stadion. Dit was al een feest om mee te maken. De gastvrijheid en vriendelijkheid van de Spanjaarden vielen op bij alle wedstrijden. Er zijn in deze drie wedstrijden drie gele kaarten gevallen en er werd sportief om de winst gestreden.

Er kan worden teruggekeken op een geslaagd trainingskamp waar iedereen de nodige (zonne)vitamines heeft opgevangen en men weer scherp gezet is om er een supergoed tweede helft van het seizoen van te maken.

Oscar de Hoog vlagt resoluut. Over belangstelling is niet te klagen (!)