REGIONIEUWS OOST

Deventer districtskampioen zaalvoetbal

Op zaterdag 5 januari organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zwolle (SZO) traditiegetrouw het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi. Het districtstoernooi zaalvoetbal van COVS district Oost werd dit jaar voor de 39e keer gehouden. Van de 13 COVS-groepen uit district Oost, hadden zich er acht opgegeven om deel te nemen. De COVS-groep Doetinchem nam met twee teams deel. Tijdens het voorzittersoverleg van maandag 29 oktober 2018 werd de loting verricht voor dit toernooi, dat gespeeld werd in twee poules van 4 en 5 COVS-teams. We waren voor het tweede opeenvolgende jaar weer te gast bij de v.v. KHC te Kampen.

Voor de scheidsrechters Henk Schrik en Peter Bies was het nog even onduidelijk wie de eerste wedstrijd van het toernooi mocht gaan fluiten, maar om exact 09.30 uur werd het startsein gegeven voor weer een mooie en gezellige dag zaalvoetbal. De lunch werd door KHC prima verzorgd en wij danken bij deze nogmaals de arbitrage en de EHBO voor hun inzet deze dag.


Na de poulewedstrijden werden de kruisfinales gespeeld, waarvoor de nummers 1 en 2 van de poules zich hadden geplaatst. De winnaar van poule A, Deventer, nam het op tegen de nummer 2 van poule B, Apeldoorn. De winnaar van Poule B, Doetinchem I, nam het op tegen de nummer 2 van poule A, Enschede. Deventer zette met speels gemak (3 – 1) Apeldoorn opzij. Doetinchem plaatste zich met een nipte zege (1 – 0) voor de finale. Apeldoorn en Enschede speelden de troostfinale. Zij maakten er een mooi doelpuntrijk feest van, waarna Apeldoorn met 3 – 2 aan het langste eind trok.


In de finale was de groep Deventer veel te sterk voor het eerste team van de COVS-groep Doetinchem. Alhoewel Doetinchem aardig partij bood, lag de bal na twee minuten reeds in het netje. Aangezien Doetinchem aanvallend niet echt een vuist kon maken, moest het uiteindelijk het onderspit delven met maar liefst 3 – 0.

Na afloop werd de prijsuitreiking verricht in de kantine van de v.v. KHC, nadat de voorzitter de nodige plichtplegingen had verricht door diverse personen, zoals de scheidsrechters, de EHBO en de bediening van de v.v. KHC te bedanken.


Einduitslag

1. Deventer

2. Doetinchem I

3. Apeldoorn

4. Enschede

5. Arnhem

6. Nijmegen

7. Zwolle

8. Almelo

9. Doetinchem II


De sportiviteitsbeker, de Piet de Vos Fair Play bokaal, werd door erevoorzitter van de SZO, Jan Wissink, uitgereikt aan de COVS-groep Arnhem. Volgend jaar wordt het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi voor de 40e keer georganiseerd. Ook dan zijn we op zaterdag 4 januari 2020 weer te gast bij de v.v. KHC te Kampen.

Het winnende team van Scheidsrechtervereniging Deventer (DSV).

Succesvol technisch weekend SZO-Zutphen

door MARCO ARNOLDUS


Dat ook kleine COVS-groepen in staat zijn om voor haar leden een geslaagd Technisch Weekend te organiseren, bleek het derde weekend van 2019 bij de SZO-Zutphen. Ondanks het feit dat de KNVB een volle inhaalronde programmeerde bleken rond 18 leden bereid dit weekend vooraf te blokkeren.


Uiteraard werd door organisatoren Kevin Weever en Nick Wenneker tijdig een aansprekende Betaald Voetbalscheidsrechter en een gekwalificeerde trainer gecontracteerd om te zorgen voor een aantrekkelijk en instructief programma, de huisvesting en de catering geregeld en de begroting dekkend gemaakt. Niets leek een geslaagde activiteit in de weg te staan.

Echter, op dinsdag meldde de beoogde BV-scheidsrechter Rob Dieperink dat hij dat weekend door de KNVB dubbel werd ingezet: op vrijdagavond als scheidsrechter bij Go Ahead Eagles – Almere City en op zaterdagavond als vierde official bij PEC Zwolle – Feyenoord. Dankzij de bereidheid van Rob en het organisatietalent van Kevin en Nick werd het TW-programma vervolgens noodgedwongen aangepast.


Rob Dieperink

Op vrijdagavond verzamelden de deelnemers zich derhalve niet op de accommodatie De Waltakke in Lochem maar op de carpoolplaats in Deventer. Vervolgens spoedden zij zich naar de Adelaarshorst om met medewerking van de plaatselijke BVO naar de prestaties van ‘onze’ scheidsrechter te gaan kijken. Gewapend met een reflectieformulier en pen bleef de aanwezigheid van de groep en de specifieke belangstelling voor het arbitrale kwartet bij de fanatieke GAE-supporters niet onopgemerkt. Als volleerde rapporteurs of coaches werden spelsituaties en beslismomenten genoteerd, waarbij de winterse vrieskou met moeite moest worden getrotseerd. De fanatieke Deventer aanhang zorgde daarbij regelmatig voor een welkome vrolijke noot.

De volgende ochtend was de hele groep op tijd uit de veren om na het gezamenlijke ontbijt scheidsrechter Dieperink welkom te heten om samen met hem zijn prestaties tijdens de wedstrijd te bespreken aan de hand van de actuele wedstrijdbeelden, die door FOX ter beschikking waren gesteld. Speciaal voor ons had een KNVB-vrijwilliger in de late of vroege uurtjes daar de headset-communicatie van de scheidsrechter met zijn assistenten al onder gemonteerd. Dit gaf een prachtig inkijkje in de wedstrijdpraktijk en verduidelijkte de beslissingen en keuzes van de verantwoordelijke scheidsrechter enorm. Uit de vrij verwarrende onderlinge communicatie op de headset bleek hoe moeilijk het voor de scheidsrechter is om dan het hoofd er goed bij te houden. Ook in dit geval blijkt een strakke ‘etherdiscipline’ noodzakelijk en was het voor de belangstellende amateurscheidsrechters bijzonder leerzaam en verhelderend. Doordat Rob zich zo kwetsbaar en open durfde op te stellen kreeg deze evaluatie een extra dimensie. De circa vijftien SZO-toehoorders waardeerden zijn aanwezigheid en eerlijkheid in hoge mate.

SZO-voorzitter Marco Arnoldus benadrukte hoe blij een kleine scheidsrechtersvereniging is met de bereidheid van Betaald Voetbalscheidsrechters om mee te werken aan de activiteiten van de COVS-groepen. Hij nodigde Rob van harte uit om zijn VAR-presentatie in het SZO-clubhuis nog eens af te komen maken.


Looptraining

Na de goed verzorgde Superrr-lunch stelde Nick Wenneker de trainer van het middagprogramma voor. Als inspanningsfysioloog is Wieke Hoogzaad uit Edam in dienst van de KNVB en betrokken bij de specifieke looptraining van de Betaald Voetbalscheidsrechters en talentvolle amateurs. Na haar actieve loopbaan als triatleet, waarbij ze op meerdere Olympische Spelen deelnam, is ze als oud-voetbalster betrokken geraakt bij de training van arbiters. Tijdens het SZO-TW besteedde zij zowel aandacht aan de theorie als de oefeningen in de praktijk. Opnieuw bleek dat Nick en Kevin een uitstekende keuze hadden gemaakt met het vragen van deze gedreven spreekster en sportvrouw, want de aandacht verslapte geen moment.


Na het door De Waltakke goed verzorgde buffet werd in onderling overleg besloten het avondprogramma wat vrijblijvender te maken. Met eredivisiewedstrijden op FOX-Sport en Ziggo te over en zelfs met buitenlandse wedstrijden en samenvattingen op de andere kanalen bleek duidelijk dat geen enkele voetballiefhebber een spelmoment tekort zou hoeven komen. Met het kopje koffie, biertje, glaasje fris en hapje van Jan Schoenmaker erbij verstreek de tijd geruisloos tot de eerste mannen hun bedje opzochten. U begrijpt dat van de nachtelijke uren om redenen van privacy geen verslag is gemaakt.


Indoorvoetbal

Op zondagochtend was een uur tijd gereserveerd op het indoorvoetbalveld. Negen overgebleven spelers scoorden er in een onderling partijtje lustig op los en vermaakten zich prima in de winterkou. Ondanks felle confrontaties, snoeiharde schoten en haperende techniek bleef iedereen fysiek op de been en vormde het een sportief eind van het volgeplande programma.

Organisatoren Kevin en Nick zijn er in geslaagd een voortreffelijk programma te presenteren en daarmee een lang gekoesterde droom te realiseren. Zowel het SZO-bestuur als de deelnemers kijken terug op een geslaagde en leerzame activiteit, die de actieve scheidsrechters voldoende bagage biedt om de tweede seizoenshelft optimaal te kunnen continueren.

Deelnemers aan het Technische Weekend van SZO-Zutphen met in het midden betaaldvoetbalscheidsrechter Rob Dieperink.