REGIONIEUWS NOORD

‘Ameland revisited’ voor Groninger scheidsrechters

Door MARCEL BELLINGA


De Scheidsrechtersvereniging Groningen organiseerde van 11-13 januari voor de 21e achtereenvolgende keer een zeer geslaagd technisch weekeinde op het waddeneiland Ameland. 27 deelnemers genoten van een prima sfeer, het gastvrije Hotel Ameland en een afwisselend programma. Zo werd er elke dag getraind, op wisselende plekken: zowel in het bos, door de duinen als op het strand. Ook met wandelen en een pittige fietstocht was iedereen sportief bezig. Een deel van de groep beleefde bovendien spektakel tijdens strandzeilen op de zaterdagmiddag.

In het hotel werd onder andere genoten van een hilarische bingo-avond door oud-scheidsrechter en oud-profvoetballer Henk de Haan, een mooi en open betoog van oud-scheidsrechter Eric Braamhaar en leuke conferences door Henk de Wit en Theo Kok. Bovendien hadden Henk Steenhuis en Klaas Smith een leuke en leerzame spelregel- en kennisquiz in elkaar gezet. Marco Oosting en Henk de Wit gingen er in deze quiz met de prijzen vandoor.

Kortom, ook het 21e weekend gaat de boeken in als zeer geslaagd. Op naar editie 22!

Groningen nu ook actief op instagram

Door MARCEL BELLINGA


Scheidsrechtersvereniging Groningen is sinds begin dit jaar ook actief op instagram, te vinden onder de naam COVSGroningen. De vereniging was al langer aanwezig op twitter (@COVSGroningen) en facebook. Sociale media zijn perfect om leden last minute over de actualiteit te informeren. Volg ons ook! Welke COVS-verenigingen volgen met een eigen instagram-account?

Nauwe samenwerking KNVB en Groninger arbiters

Door MARCEL BELLINGA


Net als met diverse andere COVS-verenigingen werkt de Scheidsrechtersvereniging Groningen waar mogelijk graag samen met de KNVB. In het kader van die samenwerking wordt dit voorjaar een opleiding verenigingsscheidsrechter georganiseerd in Groningen én verzorgde betaald voetbalscheidsrechter (en lid van Groningen) Jochem Kamphuis op 25 februari een interactieve spelregelavond voor alle COVS-leden, verenigingsscheidsrechters en andere belangstellenden.

Interessante spelregelclinic Rob Dieperink bij HZOD

Door THEO HEIN


De door de KNVB en HZOD georganiseerde spelregelclinic van betaald voetbalscheidsrechter Rob Dieperink in Emmen heeft aan alle verwachtingen voldaan.

Het werd in januari voor de bijna 50 belangstellenden een leerzame avond in het clubhuis De Meerfluit van scheidsrechtersvereniging HZOD, waarop Dieperink zijn gehoor meenam in de wereld van het voetbal en arbitrage op het hoogste niveau. De aanwezige scheidsrechters werden met behulp van filmpjes van voetbalwedstrijden uitgedaagd om hun mening te geven over buitenspel, al dan niet hands, overtredingen en beslissingen die in een wedstrijd veelvuldig voor komen.

De 30-jarige Borculoër maakte op 4 november 2017 zijn debuut in de eredivisie. Hij was toen leidsman bij het duel Excelsior – Roda JC. Dieperink liet tijdens de bijeenkomst in Emmen ook spelfragmenten van zijn eigen wedstrijden zien waarbij hij assistentie krijgt van de Video Assistent Referee (VAR). De technische hulpmiddelen zijn voor de hedendaagse arbitrage in het betaald voetbal volgens hem onmisbaar geworden. Door alle verbeteringen is Dieperink van oordeel dat de scheidsrechter zich nog meer op het spel en spelers kan richten.

Hij beseft dat arbiters altijd fouten blijven maken, zeker in het amateurvoetbal waar zijn collega’s het moeten doen zonder moderne hulpmiddelen.

Rob Dieperink (rechts) in gesprek met leden van HZOD.

Fair Play prijs 2018 voor VKW

Door THEO HEIN


Voetbalvereniging VKW uit Westerbork is tijdens de nieuwjaarsreceptie van scheidsrechtersvereniging HZOD tot sportiefste ploeg van de regio Hondsrug en Zuidoost-Drenthe gekroond. Zondag 3e klasser Sleen werd in het Fair Play-klassement tweede en Drenthina verdienstelijk derde.


Respect

Met het jaarlijks uitreiken van de Fair Play prijs wil HZOD volgens voorzitter Theo Hein het belang van sportiviteit & respect benadrukken. Jaarlijks wordt de prijs in de zeven regio’s van het district Noord van de COVS uitgereikt. Alle gele en rode kaarten en overige strafzaken worden in de beoordeling meegenomen. “Uiteraard begrijpen wij dat een club in eerste instantie streeft naar een kampioenstitel, maar dat kan natuurlijk niet zonder sportiviteit. Daar blijven we dan ook op hameren,” aldus Hein.


Terug- en vooruitblik

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het clubhuis ‘De Meerfluit’ blikte de HZOD-voorzitter in vogelvlucht terug op de successen van het afgelopen jaar.

Op initiatief van de HZOD hebben op 4 september zeven clubs uit de gemeente Emmen hun handtekening gezet onder het voetbalconvenant. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie. Het convenant moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat.

Verder heeft de scheidsrechtersvereniging zich het afgelopen jaar aangesloten bij het Drents Verbond. Een samenwerking tussen de kersverse eredivisionist FC Emmen en amateurvoetbalverenigingen in Drenthe. De rol van HZOD binnen de Drents Verbond zal zich vooral concentreren op de ontwikkeling van clubarbitrage.

In het afgelopen jaar werden er bij verschillende verenigingen weer pupillen- en verenigingsscheidsrechterscursussen verzorgd. “Dat blijft cruciaal, want ieder weekend hebben clubs veel moeite om alle wedstrijden met een gekwalificeerde scheidsrechter te bezetten.” Dankzij de goede samenwerking met de KNVB werd er in Klazienaveen een verenigingsscheidsrechterscursus georganiseerd en een SO3 cursus afgerond in Emmen.

Speciale aandacht blijft er voor de jeugd. In samenwerking met Fit Boys en het CSG Beilen werd er in Beilen voor de scholieren van de RSG een pupillencursus op touw gezet. Een schooldag geheel in het teken van de voetbalarbitrage.

Ook het ontwikkelingsproject van de HZOD heeft wederom zijn waarde bewezen: alle deelnemers van het traject zijn afgelopen seizoen gepromoveerd naar een hogere klasse.

In het kader van bijscholing staan er in 2019 weer diverse themabijeenkomsten op het programma. Hierbij is speciale aandacht voor het verbreden van de spelregelkennis, presentatietechniek en de rapportage.


Bezorgdheid

Theo Hein sprak opnieuw zijn bezorgdheid uit over de acceptatie van spelers, coaches, supporters over beslissingen die door de arbitrage worden genomen. Afgelopen jaar zijn er ook door onze leden wedstrijden gestaakt. Respect naar elkaar is soms ver te zoeken. De KNVB heeft onlangs plannen gepresenteerd over de aanpak van het geweld op de velden. Wij vinden dat de KNVB harder moet optreden tegen deze praktijken. Ook zou de KNVB bij onder meer tuchtzaken meer achter de scheidsrechters kunnen gaan staan, zodat zij ook het gevoel hebben dat ze gesteund worden.


AED

Scheidsrechter Edwin Assen uit Weiteveen onthulde tijdens de nieuwjaarsreceptie een AED. Het was een emotioneel moment. Op zondag 27 mei werd Assen tijdens de wedstrijd Sweel-WKE’16 getroffen door een hartstilstand. Hij overleefde, doordat een AED op het sportpark ’t Alterbarg in Zweeloo aanwezig was. Daarmee werd nogmaals onderstreept hoe belangrijk het apparaat is, maar ook dat er vrijwilligers direct paraat zijn om het apparaat vakkundig te bedienen. Hein noemde een van de goede voornemens voor 2019: ga een AED-cursus volgen.


Huldiging

Voetbalscheidsrechter Geert Nijboer kreeg voor zijn 20-jarig lidmaatschap van de COVS de zilveren scheidsrechterspeld uitgereikt. Nijboer is elk weekend nog actief in de zaterdag 3e klasse.

Uit handen van Theo Hein (rechts) van scheidsrechtersvereniging HZOD ontvangt de vertegenwoordiger van VKW de Fair Play-bokaal 2018. De zondag 1e klasser uit Westerbork verzamelde afgelopen jaar het minst aantal gele en rode kaarten.

Edgar Voortman sportvrijwilliger gemeente Emmen

Door THEO HEIN


Edgar Voortman is tijdens de jaarlijkse sportverkiezingen van de gemeente Emmen gekozen tot sportvrijwilliger 2018. De jury ziet in hem een getalenteerde vrijwilliger en een groot voorbeeld voor velen.

De achttiende editie van de Emmer Sportverkiezing resulteerde in trotse winnaars. Zo werd FC Emmen sportploeg van het jaar 2018 en Olympisch kampioen Kjeld Nuis sportman van het jaar. De vele gasten in het Emmer Fletcher Hotel zagen verder dat Janien Lubben sportvrouw van het jaar werd en de tiener Björn Bernsen sporttalent van 2018.

Edgar Voortman kreeg tijdens het sportgala veel lof toegezwaaid. De 48-jarige Emmenaar zet zich van jongs af aan al zeer actief en belangeloos in voor diverse voetbalactiviteiten in de gemeente Emmen en omstreken. Daarbij speelt de arbitrage een hoofdrol. 
In de afgelopen jaren heeft de in Emmen woonachtige Voortman door zijn inspirerende en enthousiaste wijze een belangrijke bijdrage geleverd aan de voetbalarbitrage. Zelfs was hij destijds als scheidsrechter actief in de top van het amateurvoetbal en stond op de drempel van het betaald voetbal. Door een blessure moest hij echter noodgedwongen stoppen.
Na het beëindigen van zijn actieve arbitersloopbaan heeft hij zich op tal van terreinen onvermoeibaar ingezet voor de arbitrage. Voortman is onder meer een aantal jaren actief geweest als voorzitter van het KNVB-scheidsrechtersrayon Drenthe. Voorts is hij vele jaren kartrekker geweest van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD). Ook heeft hij het HZOD-ontwikkelingstraject voor beloftevolle scheidsrechters opgezet.
Vanaf 2018 is Voortman de aanjager van het voetbalconvenant in de gemeente Emmen. Een initiatief om te komen tot een veilig sportklimaat op en rond de voetbalvelden. Voortman geeft daarnaast scheidsrechterscursussen bij voetbalverenigingen en voor scholen. Jaarlijks is hij ook als begeleider betrokken bij het prestigieuze Protos Zaalvoetbaltoernooi (PWZ).

Edgar Voortman (links) werd tijdens het sportgala in de gemeente Emmen gekozen tot sportvrijwilliger 2018.

Zaalvoetbalscheidsrechters HZOD maken stappen

Door THEO HEIN


De scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD) plukt de vruchten van de dit voorjaar, samen met de KNVB, georganiseerde cursus zaalvoetbalscheidsrechter.

De geslaagde cursisten hebben inmiddels al veel zaalvoetbalwedstrijden gefloten en ervaring opgedaan. Een aantal leden van de scheidsrechtersvereniging is dit jaar voor het eerst actief op het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi (PWZ).

Bertus Ebelties uit Nieuw-Amsterdam en Herman Wesseling uit Weiteveen zijn geplaatst in de groep ZV02. Wubbo Warrink uit Ter Apel zal actief zijn in ZV03. De talentvolle Bart Zinger uit Westerbork zit nog in de startgroep, maar is in beeld bij de talentengroep voor de zaal.

Voorzitter Theo Hein is trots op het behaalde resultaat en de inzet van de scheidsrechters. De HZOD zal ook in het nieuwe jaar zoveel mogelijk opleidingen faciliteren. Komend voorjaar start de cursus Verenigingscheidsrechter van de KNVB in Emmen. Aanmelden kan via de secretaris per mail: robert.bruining@hotmail.com

Reanimatietraining levert twaalf nieuwe Groningse helden

Door MARCEL BELLINGA


Al jarenlang organiseert de Scheidsrechtersvereniging Groningen een reanimatietraining, omdat in geval van nood elke seconde telt. De jaarlijkse training is zowel bedoeld als herhaling voor degenen die eerder deelnamen, als voor nieuwe helden. De training is praktijkgericht en deelnemers krijgen na afloop het officiële NHS-certificaat. En enkele deelnemers brachten de geleerde kennis al in de praktijk, dus de jaarlijkse training is daadwerkelijk van levensbelang! Op 11 februari jongstleden was het weer zover en deden dertien mannen en vrouwen mee aan de training. Naast leden van de scheidsrechtersvereniging waren er ook enkele leden van ‘huisbaas’ GRC Groningen. Ook een idee voor andere scheidsrechtersverenigingen?

Meike Steffens (18) : ‘Uitwisseling levert flink wat ervaring op’

Door THEO HEIN


Zeven voetbalclubs in de gemeente Emmen hebben, zoals eerder gemeld, afspraken gemaakt over het werven en opleiden van nieuwe scheidsrechters. De clubs hopen jongeren en andere geïnteresseerden te stimuleren om scheidsrechter te worden. In het convenant staan afspraken op het gebied van gedrag en respect richting scheidsrechters, maar bijvoorbeeld ook over samen trainingen en cursussen organiseren.


Scheidsrechterspool

Een belangrijk onderdeel van het convenant is de scheidsrechterspool. Scheidsrechters fluiten niet alleen voor hun eigen vereniging, maar zullen ook steeds vaker bij een andere club op het veld staan. Clubs helpen zo elkaar en scheidsrechters krijgen meer weerstand en ervaring.


De 18-jarige Meike Steffens uit Nieuw-Schoonebeek floot onlangs de streekderby FC Klazienaveen JO 15-1 - SC Erica JO 15-1. Meike kijkt met een goed gevoel terug op het duel. Voor de fanatieke arbiter werd het een onvergetelijke ervaring om bij een buurvereniging te fluiten. “Ik ben gevraagd of ik een wedstrijd in Klazienaveen zou willen fluiten. Dit was een wedstrijd in de eerste klasse van de jeugdcompetitie, iets wat ik anders niet zo snel zou kunnen doen. De ervaring die ik hierdoor zou opdoen, zou super zijn in mijn leerproces.”

“Die ervaring heb ik tijdens de wedstrijd dan ook echt gekregen. Ik vond het zelf heel erg leuk om te doen. Je kent helemaal niemand van beide teams en je kunt dus heel onbevangen een wedstijd leiden. Je bent op dat moment echt een onafhankelijke scheidsrechter. Bij v.v. Schoonebeek kent iedereen elkaar en in Klazienaveen kende ik niemand.”


Aanraden

“Ik zou het mijn collega-arbiters dan ook zeker aanbevelen om eens bij andere verenigingen te gaan fluiten. Niet alleen omdat je zoveel meer ervaring op kunt doen, maar ook omdat je je kwaliteiten kunt laten zien bij andere clubs. Iets wat ik wel heb geleerd is om mijn mannetje te staan, zodat ik bij andere wedstrijden niet zo snel over me heen laat lopen. Wat ik bij de uitwisseling geleerd heb, komt mij bij de komende wedstrijden zeker goed van pas. Dit smaakt echt naar meer!”


RTV Drenthe : Voetbalclubs Emmen lossen scheidsrechtersprobleem samen op

Arbiter Meike Steffens (18) uit Nieuw-Schoonebeek in actie tijdens streekderby FC Klazienaveen JO 15-1 - SC Erica JO 15-1