(Club)Scheidsrechter Bram Soethout in actie voor v.v. Wolfaartsdijk.

Hoe is de clubarbitrage bij de voetbalclubs geregeld? Dit is het tweede artikel in een serie van zes over dit onderwerp. Hierin komen clubs aan het woord die zich uitspreken over de situatie rond de arbitrage. Nadat in november West II het spits had afgebeten is het nu de beurt aan een aantal voetbalverenigingen uit district Zuid I. Bijgaand Wolfaartsdijk uit Zeeland.

Bij Wolfaartsdijk in Zeeland geen clubarbiter meer in spijkerbroek

Door JAN STUUT


Over hoe het geregeld is met de clubarbitrage bij de vv Wolfaartsdijk vertellen Harry Wisselink, initiatiefnemer clubarbitrage en Sjako Schipper, secretaris van deze vereniging.


Wolfaartsdijk aan het Veerse Meer is een van de kernen in de gemeente Goes en heeft ruim tweeduizend inwoners. Voetbal wordt er gespeeld bij v.v. Wolfaartsdijk. De vereniging heeft ongeveer driehonderd leden. Verdeeld over drie senioren- en

negen jeugdteams. Verder is er een damesteam in samenwerking met de v.v.’ s-Heer Arendskerke. Het eerste seniorenteam komt uit in de vierde klasse.


Spijkerbroek

Door het toenmalige bestuur werd al in 2008 het initiatief voor de clubarbitrage genomen. De eerste beste vrijwilliger kreeg – soms in spijkerbroek – een fluit en kon zijn gang gaan. In die tijd was Harry Wisselink actief als manusje van alles, vooral als vrijwilliger maar ook leider en soms trainer. Toen er door Hans Quaars van de KNVB Zuid I een regionaal georganiseerde instructieavond werd gehouden over clubarbitrage, werd Harry door het bestuur gevraagd daarheen te gaan. De opzet van het geheel sprak Harry aan, hij werd enthousiast en besloot om zelf de BOS-cursus te volgen en is daarna ook voor de KNVB gaan fluiten.


Opleiding en organisatie

De vereniging heeft een aantal kernscheidsrechters, van wie zes jeugdspelleiders, drie meiden en zes parttimers die in geval van nood fluiten. De scheidsrechters worden gelijkgesteld met andere vrijwilligers. Geen andere vergoedingen worden er verstrekt dan een paar consumptiebonnen en een broodje voor of na een wedstrijd.


Begeleiding

Begeleiding van jonge scheidsrechters pakt Harry zelf op. Jonge scheidsrechters vinden jeugdwedstrijden over het algemeen niet zo leuk, alleen bij de vv Wolfaartsdijk beschikt men over twee jonge meiden voor wie dit wél aanspreekt.

Beginnende jonge clubscheidsrechters worden begeleid door een jonge ervaren collega. Maar eerst worden ze door Harry benaderd. Hij kijkt dan vooral naar het karakter van de speler in het veld. Met name spelers die wel eens met de scheidsrechter in discussie gaan of die meer dan gemiddeld een gele kaart krijgen worden benaderd.


Continue proces

Harry: “Als we een kandidaat-scheidsrechter op het oog hebben, gaan we die benaderen met medeweten van zijn trainer/leider. En met we bedoel ik de personen die in de scheidsrechterscommissie zitten. Dit is eigenlijk een continue proces met als doel ieder jaar een paar scheidsrechters erbij. Want er vallen er af door werk, studeren buiten de provincie en dergelijke. Het meeste verloop zit in de jeugd- scheidsrechters/spelleiders en daarom proberen wij ieder jaar een paar vijftienjarige jongens en meiden warm te maken voor het fluiten van pupillen. Dit past voor hun ook in het programma, zodat ze voor hun eigen wedstrijd eerst zelf een potje kunnen fluiten.”

V.l.n.r.: Jelle Wisselink, Bram Soethout, Richard Driedijk, Bouke Wisselink, John Schaafsma, Imre Schaafsma (sponsor), Harry Wisselink, Jan Kluijfhout, Arjen Geene, Hidde Wisselink, Mark Tak (assistent 1e elftal).

Nieuwe spelvormen

Hij vervolgt: “Wanneer we een nieuwe kandidaat hebben, gaan we die de eerste wedstrijden intensief begeleiden. Tegenwoordig met de nieuwe spelvormen kan je als begeleider mee gaan op het veld. Zeker bij de JO7, waar de spelleider in principe ook buiten de lijnen meebeweegt met het spel en alléén als het nodig is het veld ingaat.”

Dit begeleiden herhaalt zich weer als een spelleider de stap gaat maken van het fluiten op een half naar een heel veld. Dan komen er immers regels bij zoals buitenspel, directe en indirecte vrije schop, ingooien in plaats van indribbelen en er zijn twee assistenten waar je op moet letten.

Spelregels

Over de spelregelkennis hoeft Harry Wisselink zich met deze jongens en meiden minder druk te maken, immers ze moeten nu een spelregeltoets halen en die is vrij pittig. Menig scheidsrechter zou hier moeite mee hebben.

Voor veel clubscheidsrechters is een opleiding bij de KNVB net een stap te ver. Desondanks heeft ruim zeventig procent van de vaste clubscheidsrechters een KNVB-diploma en de anderen zijn intern flink bijgespijkerd door begeleiders en vanuit deze groep heeft een van de clubscheidsrechters de overstap gemaakt naar de KNVB. Wisselink is daar best trots op.

Doelstellingen

Als scheidsrechtercoördinator is het de kunst om de vrijwilligers wedstrijden van het juiste niveau te laten fluiten. Je moet dus weten wat ze kunnen en wat ze willen. Zo zijn er die elke week willen fluiten en anderen om de week. Weer anderen fluiten wanneer het ze uitkomt, bijvoorbeeld vanwege werk (ploegendienst) of studie. En er moet variatie zijn, niet elke week hetzelfde team. Zo blijft het leuk voor de scheidsrechters en voor de teams.

(Club) Scheidsrechter Bram Soethout verlaat het veld met links zijn begeleider Hidde Wisselink.


Draagvlak

Om de arbitrage in een club goed te regelen moet er draagvlak zijn van het bestuur en van de trainers/leiders. Dat zit wel goed bij v.v. Wolfaartsdijk. Harry: “Onze voorzitter Jan Blok is een van mijn scheidsrechters, secretaris Sjako Schipper is heel lang assistent-scheidsrechter geweest bij ons eerste elftal en heeft ook zijn scheidsrechterdiploma.”

“Vanuit het jeugdbestuur is ook veel waardering en komen ze soms met suggesties om een bepaald jeugdlid te benaderen om spelleider te worden en vinden de trainers het vaak geen punt als een spelleider een paar minuten te laat aan de warming-up begint omdat hij of zij ervoor een wedstrijd gefloten heeft.”

Bijscholing

Regelmatig worden bijscholingsavonden gehouden waarvoor KNVB-docent Rien van Haaften wordt uitgenodigd. Voor de scheidsrechter is een door een sponsor verzorgd uniform tenue beschikbaar. Het uitstralen van gezag staat hierbij hoog in het vaandel bij deze club.

Ook worden clubscheidsrechters van Wolfaartsdijk bij omliggende verenigingen uitgenodigd. Met de voetbalvereniging Kapelle wordt goed samengewerkt. Zo hebben twee clubscheidsrechters van deze vereniging stagewedstrijden bij Wolfaartsdijk gefloten waarbij ze door Harry Wisselink werden beoordeeld.

Respect

Over respect worden spelers van Wolfaartsdijk geïnstrueerd. Zo worden ze erop gewezen dat ze de clubscheidsrechter tijdens de wedstrijd ook als zodanig met ‘scheidsrechter’ aanspreken. Kortom, arbitrage is bij de Zeeuwse club een superbelangrijk onderdeel.