Ruim vierhonderd amateurscheidsrechters genieten met volle teugen van gevarieerd programma

Björn Kuipers boeit op arbitragecongres in Oldenzaal

Door  JAN TER HARMSEL

Fotografie Marga Straver-Gerritsen © Living-Art Fotografie www.livingartfotografie.nl


Scheidsrechter Björn Kuipers opent het arbitragecongres Hé Scheids op zaterdag 12 januari in zijn geboortestad Oldenzaal. Ruim vierhonderd scheidsrechters uit regio Oost genieten van zijn lezing en deze leerzame dag tijdens de winterstop.

COVS-voorzitter Pol Hinke benadrukt het belang van de ontwikkeling als scheidsrechter. De COVS kan volgens hem voor zowel de club- als KNVB-scheidsrechter een belangrijke rol spelen. “Bij de COVS wordt de scheids een teamspeler.”

Dat benadrukt Björn Kuipers ook nog eens in zijn openingsspeech. “Binding met de COVS is zo belangrijk.” Kuipers vertelt dat je niet in je eentje een grote scheidsrechter wordt. “Ik heb de juiste mensen om me heen gehad. Mensen die je coachen en die je soms een schop onder de kont geven.”


Ambitie
s

Kuipers neemt de aanwezigen mee langs zijn carrière met video’s van allerlei belangrijke momenten. En zijn loopbaan is ook internationaal nog niet voorbij. Ambities heeft de Tukker nog steeds. “Ik heb het verzoek gekregen om door te gaan tot het EK van 2020”, zegt hij. “Ik zou ook nog zo graag eens de EK-finale fluiten. Maar stel dat maar één scheids per land mag komen en het betekent dat Danny Makkelie niet mag gaan, dan doe ik direct een paar stappen terug.”

De belangrijkste tips van Björn Kuipers:

• Zorg dat jij je goed voorbereid op een wedstrijd

• Je levert topprestaties als je lichamelijk en geestelijk fit bent. “Als scheidsrechter krijg je vaak complimenten, maar het is ook wel eens andersom. Houd vol en zet door. Stop niet met fluiten, waar je plezier in hebt, door één zo’n pot.

• Durf een beslissing te nemen. Kuipers illustreert dit met een mooi voorbeeld. Hij laat een clip zien en vraagt wie het hands vindt. Vervolgens wie niet. “Ik zie weinig handen. Dan durf je dus geen beslissing te nemen. Dan kun je net zo goed de zaal uitlopen. Het is zo belangrijk als scheids om iets te beslissen als het spel daarom vraagt.”

Björn Kuipers (links) interviewt amateurscheidsrechter Pim Weghorst.

Pim Weghorst

Na de lezing interviewt Björn Kuipers Pim Weghorst. De zaal kijkt naar een clip uit de wedstrijd van het scheidsrechterstalent uit de regio Oost. Hij begon net als Björn Kuipers met fluiten bij Quick’20 in Oldenzaal. “Het begon als een maatschappelijke stage en nu fluit ik zes jaar. Helaas volgt over twee weken een operatie en moet ik lang revalideren.”

Rob Dieperink. Foto Jan ter Harmsel.

Rob Dieperink

De focus bij de lezing van profscheidrechter Rob Dieperink ligt op de mentale weerbaarheid en non-verbale communicatie. Hij stelt zich erg kwetsbaar op door beelden van FC Twente te laten zien, waarvan nog veel aanwezigen fan zijn en een mening over hebben. Hij laat bewust zijn eigen beelden zien, want daar kan hij uit eigen ervaring over praten, ook als iets fout is. “Ik ben scheids, dus ik heb niet altijd gelijk. Ik kijk daarom alle beelden terug en pas op basis daarvan mijn leerdoelen aan.”

Dieperink snapt ook dat op amateurniveau niet altijd een camera is. “Maar je kunt wel een vriend van je eens vragen. Daar word je alleen maar beter van.”

Lichaamstaal

Hij benadrukt dat je met die beelden heel goed je eigen lichaamstaal kan analyseren en hoe je overkomt op spelers en coaches. “Ik houd erg van communiceren en hoop daarmee dingen voor te zijn in het veld.”

Dieperink beseft ook dat niet iedereen het in het veld op dezelfde manier aanpakt. “Het is belangrijk om in moeilijke situaties overeind te blijven op een manier die dicht bij jezelf ligt. Trainers prikken daar anders doorheen.”

Patrick Voogsgeerd. Foto Jan ter Harmsel.

‘De 13e man’

De belangrijkste vraag tijdens de workshop van KNVB-docent Patrick Voogsgeerd: Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een ander begeleid en beter maak? Tijdens de workshop laat hij voorbeelden zijn uit de tv-documentaire ‘De 13e man’. De wedstrijdbeelden en interviews laten zien hoe belangrijk het is wat er in iemands hoofd omgaat. Zonder een goed beeld is iemand niet goed te coachen.

“Het willen leren moet wel vanuit de scheids komen. Daar moet hij voor open staan.”

De belangrijkste les is: stel vragen. Het maakt niet uit of je als KNVB-coach of collega-scheids gaat kijken. “Iedereen is een coach. Wees nieuwsgierig, dan kunnen we allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van de scheidsrechters.”

Infomarkt

Tijdens de pauzes kunnen scheidsrechters op de informatiemarkt kennismaken met lokale COVS-afdelingen en nieuwe producten. Iedereen kan de nieuwe tenues van Erima proberen, waar de COVS sinds kort een contract mee heeft afgesloten.

Daarnaast kunnen arbiters kennismaken met de headsets van Axiwi. Hoewel nog niet toegestaan in het amateurvoetbal erg handig voor oefenwedstrijden. Zo kun je daar ervaring mee opdoen als neutraal trio of bij het coachen van scheidsrechters.

Ook kan iedereen (bijzondere) fluitjes van ACME uitproberen bij Ronny Mulder van Topfluit.com.

Gouden Fluit

Ab van Buuren (72) ontvangt tijdens het congres de waarderingsprijs. De eervolle fluit, gesponsord door AXIWI, wordt uitgereikt door de Commissaris van de Koning Andries Heidema, geassisteerd door de burgemeester van Oldenzaal Patrick Welman.

Ab van Buuren is gestart in 1979 en heeft 32 jaar zijn scheidsrechtersloopbaan gecombineerd met diverse andere taken. Zo had de COVS al snel door dat Ab oog had voor talentvolle scheidsrechters waardoor Ab dit vanaf 1992 in zijn portefeuille had. Hij heeft veel scheidsrechters onder zijn hoede gehad, onder wie Björn Kuipers.


Procedure

In het voorbereidingsproces van het congres, vraagt de COVS aan zijn 13 regionale scheidsrechtersverenigingen of ze kandidaten voor de AXIWI Goudenscheidsrechters fluit willen voordragen. Tijdens deze procedure, worden door een interne stemronde 3 scheidsrechters genomineerd. Dit jaar waren Ab van Buuren, David van de Graaf en Bennie Nijhuis tot de laatste ronde doorgedrongen. Tot de laatste minuut bleef de verkiezing spannend. Dat er drie uitstekende kandidaten waren bleek wel uit de verkiezingsuitslag. Alle aanwezigen van het congres mochten hun stem uitbrengen. Tussen de nummer 1, 2 en die waren slechts 8 stemmen verschil. De runner-up kandidaten kregen van Pol Hinke, voorzitter van de COVS, ook de uitgesproken waardering, bloemen en een mooie oorkonde.

Jong ontmoet oud en het papiertje wordt vervangen door een moderne telefoon. Foto toegestuurd door Gerard Harmelink.

Workshop ‘Spelregels in duo’s met smartphone’

Op het arbitragecongres Hé Scheids verzorgt de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging een workshop met als thema ‘Spelregels in duo’s met smartphone’. Ruim driehonderd scheidsrechters doen in duo’s aan deze workshop mee. Benieuwd naar alle vragen en antwoorden? Bekijk ze op de site van de RSV: https://www.rsvnet.nl/leden/artikel/2019-01-12/vragen-antwoorden-spelregels-arbitragecongres-oost